Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 17:21
Čas čtení 1:14
Radim Šlechta

Ceny benzinu jsou nejnižší v Maďarsku. Jak jsou na tom další země Evropy?

Ceny benzinu jsou nejnižší v Maďarsku. Jak jsou na tom další země Evropy?
Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt/na voľné použitie
NEWS CENY POHONNÝCH HMOT
Uložit Uložené

Shrnujeme ceny pohonných hmot v rámci EU.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se výrazně zdražily ceny pohonných hmot. Nafta i benzín rapidně navýšily a v současnosti balancují okolo hranice 50 korun za litr. Ne ve všech zemích Evropy jsou přitom pohonné hmoty tak vysoko. V sousedním Polsku nebo nedalekém Maďarsku je benzín i nafta levnější až o 50 centů (zhruba 12 korun).

Benzín 15. března se svou cenou v rámci České republiky klesl nejvýrazněji za posledních jedenáct let. Jeho průměrná cena se na začátku týdne propadla o 54 haléřů a v současnosti stojí litr benzínu 46,72 korun. Nafta je ve srovnání s ním přibližně o 3 koruny dražší a v pondělí zlevnila o 35 haléřů.

Nejlevnější benzín je podle serveru mBenzin v současnosti na západě Čech a v Karlovarském kraji. Levnější pohonné hmoty mají také v kraji Královéhradeckém a na jihu Čech, naopak nejhůře je na tom Praha a čerpací stanice na hlavních silnicích a dálnicích, jak tomu je již dlouhodobě.

Doporučeno
„Nafta není drahá, jen vy máte málo peněz,“ měl napsat Blesku mluvčí MOL. Firma to popřela, šlo o chybu v komunikaci „Nafta není drahá, jen vy máte málo peněz,“ měl napsat Blesku mluvčí MOL. Firma to popřela, šlo o chybu v komunikaci 12. března 2022 16:33

Maďarsko s nejlevnějším benzínem

Česká republika je ve srovnání s ostatními státy Evropské unie přibližně v polovině. I tak jsou ale podle dat Evropské komise pohonné hmoty výrazně dražší než například v Maďarsku, které patří mezi nejlevnější země, co se pohonných hmot týče. Maďaři za litr benzínu zaplatí přibližně o 50 centů méně, což představuje rozdíl zhruba 12 korun. K levnějším zemím patří také Malta nebo Polsko, kde je litr benzínu levnější o necelých 40 centů (cca 10 korun).

Naopak vyšší ceny pohonných hmot jsou hlavně v západních zemích. V Německu je benzín dražší o 30 centů, ve Francii skoro o 20 centů. Jedinou západní zemí, která je oproti České republice v oblasti pohonných hmot levnější, je Španělsko.

V souvislosti s rostoucími cenami pohonných hmot vlivem konfliktu na Ukrajině a plynové krizi rozhodla vláda o zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do paliv a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní vozidla do 12 tun. 

Domů
Sdílet
Diskuse