Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2022 v 19:12
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Soud v Haagu nařídil Rusku okamžitě zastavit invazi na Ukrajinu

Soud v Haagu nařídil Rusku okamžitě zastavit invazi na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vydal jasné stanovisko.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Ruské federaci, aby okamžitě zastavila invazi na Ukrajině. Vyplývá to z rozsudku, který uveřejnil ve středu. Podle dokumentu musí zastavit invazi nejen ruské jednotky, ale i jednotky, které ovládá, mezi něž patří i separatisté z takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky. Dá se však těžko určit, jestli Rusko rozsudek uposlechne.

Doporučeno
Zahraj si v indie hře za ukrajinského farmáře, který sbírá ruské tanky Zahraj si v indie hře za ukrajinského farmáře, který sbírá ruské tanky 16. března 2022 v 17:24

„Ruská federace musí okamžitě pozastavit své vojenské operace, které začala 24. února 2022 na území Ukrajiny,“ píše v rozhodnutí předsedající soudkyně Joan Donoghue. Soud taktéž vyzval obě strany, aby situaci dále nevyostřovaly. Pro rozsudek, který by zastavil invazi a nařídil deeskalaci konfliktu, bylo 13 soudců pro a dva byli proti – ruský a čínský. 

Rozsudek Mezinárodního soudního dvoru v Haagu označil prezident Volodymyr Zelenský jako „kompletní vítězství pro Ukrajinu“. „Soud nařídil okamžité zastavení invaze. Příkaz zavazuje mezinárodní právo. Rusko musí jednat okamžitě. Ignorování rozsudku totiž akorát povede k ještě větší izolaci federace,“ napsal naTwitter.

Rusko může rozsudek „vetovat“

Rozsudek je platný a závazný pro všechny členské státy OSN. Nyní záleží na tom, jestli se Ruská federace bude rozsudkem řídit. Pokud by země neuposlechla a invazi nezastavila, celá věc by se mohla dostat před Radu bezpečnosti OSN, v níž má ale Ruská federace právo veta. 

Rusko právo veta využilo už na začátku invaze. Jak uvádí iROZHLAS.cz, vetovalo rezoluci, která kritizovala ruskou invazi na Ukrajinu předloženou Spojenými státy a Albánií, které požadovaly okamžité stáhnutí ruských vojsk z ukrajinského území.

Domů
Sdílet
Diskuse