Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 17:55
Čas čtení 2:36
Dominik Vetrák

Playstation představuje konkurenci pro Game Pass. Na PS5 budeš již brzy moci hrát hry z PS1, PS2, PSP i PS3

Playstation představuje konkurenci pro Game Pass. Na PS5 budeš již brzy moci hrát hry z PS1, PS2, PSP i PS3
Zdroj: Playstation
TECH PS5
Uložit Uložené

Tři různé verze PS Plus za různé ceny nabídnou spoustu možností, jak se dostat k oblíbeným hrám.

Společnost Sony odhalila, že upravuje svou službu PS+. Její předplatitelé dostávají každý měsíc dvě nebo tři hry zdarma (mohou je hrát, pokud si PS+ platí každý měsíc), možnost hrát online v multiplayeru a získávají i další bonusy a slevy.

Od června 2022 se tato služba spojí se streamovacím systémem PS Now, který však v Česku zatím nefunguje. Předplatitelé služby PS Now z jiných regionů mohli streamovat starší hry z předchozích konzolí, respektive i novější hry.

Ne všechny se však daly stahovat, ale jen hrát online, takže kvalita přenosu dat způsobila horší kvalitu grafiku. Tyto dvě služby se nyní pojí dohromady pod jednotným názvem PS Plus. PS Plus bude rozděleno na tři verze, z nichž každá nabízí jiné benefity a jinou cenovku. 

Doporučeno
5 nejtěžších a nejlepších soubojů s bossy v Elden Ringu. Možná jsi hru prošel, aniž bys je vůbec potkal 5 nejtěžších a nejlepších soubojů s bossy v Elden Ringu. Možná jsi hru prošel, aniž bys je vůbec potkal 25. března 2022 8:30

Playstation Plus Essential

Jedná se o stejnou službu, jaká je v nabídce i nyní, takže klasické PS Plus a nic se v něm nemění.

  • Benefity:
    • Dvě hry zdarma
    • Exkluzivní slevy
    • Cloudové úložiště pro ukládání tvého postupu ve hrách
    • Online multiplayer
    • Cena je 8,99 eur měsíčně, 24,99 eur čtvrtletně a 59,99 eur ročně.

Playstation Plus Extra

  • Benefity:
    • Všechny benefity z Playstation Plus Essential +
    • Katalog s přibližně 400 hrami z éry PS4 a PS5 včetně velkých exkluzivit od Playstation Studios. Hry si budeš moci stáhnout.
    • Co se týče exkluzivit od Playstationu, při spuštění služby budou dostupné hry jako Death Stranding, God of War, Marvel's Spider-Man, Marvel's Spider-Man: Miles Morales či Returnal.
    • Cena: 13,99 eur měsíčně, 39,99 eur čtvrtletně, 99,99 eur ročně

Playstation Plus Premium

  • Benefity:
    • Všechny benefity z Playstation Plus Essential +
    • Dalších 340 her navíc (takže dohromady kolem 750) včetně her pro PS3 (budeš je moci jen streamovat online) a vybraných titulů z éry PS1, PS2 a PSP. Některé budeš moci i stáhnout, jiné jen streamovat.
    • Tato služba bude dostupná pouze v zemích, kde je v současnosti dostupné PS Now. V Česku tak dostupná nebude. Namísto ní bude k dispozici Playstation Plus Deluxe. Jediný rozdíl mezi Premium a Deluxe bude takový, že předplatitelé Deluxe (Slováci i Češi) budou mít na výběr méně her z PS1, PS2 a PSP. Budeme moci hrát jen ty hry, které lze stáhnout a nemusí se streamovat.
    • PS3 hry tak hrát moci nebudeme, jelikož ty se dají jen streamovat.
    • Přes tuto službu bude možné vyzkoušet si vybrané hry předtím, než si je zakoupíš (demo verze).
    • Cena: 16,99 eur měsíčně, 49,99 eur čtvrtletně a 119,99 eur ročně. Cena Playstation Plus Deluxe bude nižší než Premium, takže v Česku a na Slovensku si zaplatíme méně.
PS Plus
Zdroj: Playstation

Nové PS Plus je odpovědí na službu Game Pass od Xboxu. Nemůžeme je však přímo srovnávat a služby jsou od sebe velmi odlišné a nabízejí i odlišné způsoby hraní.

Doporučeno
God of War Ragnarök je nejlepší hrou roku God of War Ragnarök je nejlepší hrou roku 22. listopadu 2022 6:00

V první řadě nečekej, že si na PS Plus zahraješ velké exkluzivity od Playstationu v den, kdy vyjdou. Nové Halo či Forzu Horizon si na Game Pass zahraješ už v den vydání, takže za nové hry nemusíš platit plnou cenu, ale šéf Playstationu to tak zatím dělat nechce.

Zároveň tvrdí, že trh se mění a svá rozhodnutí možná v budoucnu změní. V současnosti však jejich hry jako God of War či Spider-Man vnímá jako velmi propracované a drahé blockbustery, které mohou být tak kvalitní díky tomu, že si je lidé kupují za plnou částku a tvůrci tyto peníze mohou využít k vývoji dalších takových her.

Co zatím nevíme? Zda se ikonické hry z PS1, PS2 a PSP budou dát stáhnout i z Playstation Storu, aniž by sis platil dražší verze předplatného. Hodilo by se to v situaci, kdyby sis chtěl zahrát jen dvě klasické hry z PS1 a nebudeš si kvůli tomu chtít zaplatit celou službu. Rovněž nevíme, které hry budou v katalogu, ani to, zda nabídnou nějaké vylepšení (lepší rozlišení, načítací časy či větší počet snímků za sekundu – takzvaný frame rate /fps).

Studio Playstation by službu chtělo zavést do konce pololetí roku 2022 a následně bude přidávat země, ve kterých bude dostupné i PS Now. Zatím není známo, kdy se tato služba dostane i k nám.

Domů
Sdílet
Diskuse