Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2022 8:28
Čas čtení 1:22
Radim Šlechta

Teď, nebo nikdy. Lidstvo má podle IPCC poslední šanci zastavit klimatickou změnu

Teď, nebo nikdy. Lidstvo má podle IPCC poslední šanci zastavit klimatickou změnu
Zdroj: TASR/AP
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Omezit všechny emise, změnit životní styl a najít způsob, jak dostat skleníkové plyny z atmosféry. Podle IPCC na zastavení klimatické změny nezbývá mnoho času.

Klimatická změna se řeší již řadu let na poli mnoha států. Změna, která by měla lidskou přítomnost na planetě zachránit, musí přijít rychle a musí být velmi účinná. Špatnou zprávou je, že i kdyby všechny země dosáhly svých emisních plánů, ke kterým se v roce 2020 upsaly, svět by se stejně oteplil o 3,2 °C ještě v tomto století. O znepokojivé předpovědi i možných řešeních informuje BBC.

Doporučeno
Na Antarktidě padl nový teplotní rekord. Polární oblast se ohřála o 40 °C Na Antarktidě padl nový teplotní rekord. Polární oblast se ohřála o 40 °C 21. března 2022 19:04

Jak to udělat, aby se globální oteplování drželo pod hranicí 1,5 °C? Pomoc musí být rychlá. A musí se na ní podílet země, ale i jednotlivci. Emise oxidu uhličitého, které pochází ze všeho, co děláme nebo nakupujeme, musí dosáhnout vrcholu ještě před rokem 2025. Potom musí rapidně klesnou a společnost musí dosáhnout nulových emisí přibližně v polovině století.

„Maximálních emisí skleníkových plynů je potřeba dosáhnout do roku 2025 a poté je musíme velmi rychle snížit. Abychom omezili oteplování na 1,5 °C, budeme muset v druhé polovině století, krátce po roce 2050, dosáhnout záporných emisí nebo se musíme naučit oxidu uhličitý odstraňovat,“ řekla BBC Heleen De Coninck, která vedla poslední report IPCC (Mezivládní panel pro změnu klimatu).

Ustoupit se musí od fosilních paliv a přejít se musí k obnovitelným zdrojům. I v tom budou následující roky rozhodující. Podle reportu IPCC se lidstvo dostává do chvíle, kdy se musí rozhodnout, zda teď, nebo nikdy. Pokud chce společnost udržet oteplování pod kritickou úrovní 1,5 °C, je potřeba zasáhnout. A to i na poli osobních životů.

Doporučeno
Nová klimatická zpráva je nejpesimističtější v historii. Šéf OSN ji označil za „atlas lidského utrpení“ Nová klimatická zpráva je nejpesimističtější v historii. Šéf OSN ji označil za „atlas lidského utrpení“ 28. února 2022 15:18

Změny ve stravování nebo způsobu dopravy mohou být navíc prospěšné nejen planetě, ale také nám. V praxi to znamená častěji chodit, zdravě se stravovat a pro správu zemí dávat více úsilí do rozvoje městské hromadné dopravy než elektromobilů.

Ke zlepšení situace ale nebude stačit pouze redukce emisí. Bude třeba dostat skleníkové plyny z atmosféry. Toho by se mohlo dosáhnout sázením většího množství rostlin a stromů a v ideálním případě také vývojem strojů, které plyny dokáží odstranit z atmosféry přímo. Tato technologie je ale na samotném začátku a lze jen těžko předpovídat, zda k nějakému zlepšení, ať už za jejich pomoci, nebo bez ní, dojde.

Domů
Sdílet
Diskuse