Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
V článku se dozvíš, odkud populární pokrm pochází a jak si doma připravit kuřecí miso i veganskou variantu s arašídovým máslem.
Každý z nás občas zažije typický scénář nepovedeného dne: ráno vstaneš nepravou nohou, přes den nic moc nálada, stres a po cestě domů z práce stihneš zmoknout a v horším případě ještě zapomenout klíče od baráku. Dorazíš domů a tvoje tělo i mysl touží po komfortu: zabalit se do deky, dát si pořádné jídlo a vypnout.
Mezi takové comfort foods patří i japonský ramen: hutný vývar s nudlemi, který tě po spořádání obří misky i zaručeně vypne.
Comfort food je jídlo, které uklidňuje nejen chuťové buňky, ale i ostatní smysly. Jíme jej abychom si zlepšili náladu. Pro jedince i konkrétní kulturu může mít nostalickou či sentimentální hodnotu. Často se vyznačuje vysokou hladinou sacharidů nebo jednoduchou přípravou.
V článku se dozvíš původ tohoto populárního pokrmu, který můžeš znát třeba z japonské manga série Naruto a jak si doma takový ninja oběd připravit i ve veganské verzi.
Původ asijské polévky je celkem složitý. Předpokládá se že ramen původně pochází z Číny. Podle některých zdrojů se do Japonska dostal mezi koncem 19. a začátkem 20. století čínskými přistěhovalci, kteří se usadili ve třech hlavních přístavech Jokohama, Kobe a Nagasaki, kde také vznikla čínská čtvrť. Ti zde pak prodávali dělníkům na ulicích pšeničné nudle z jídelních vozíků.
Záznam Yokohama Ramen muzea uvádí, že ramen se původně z Číny dostal do Japonska v roce 1859. Původní verze se stávala z pšeničných nudlí, vývaru a pečeného vepřového.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Do jakých kategorií podle typu vývaru se ramen polévka dělí
Recept na kuřecí miso ramen
Recept na veganskou verzi ramen polévky s arašídovým máslem
Polévka ramen se se dělí do čtyř základních kategorií podle typu vývaru:
Shoyu ramen, ten nejběžnější, se vyrábí ze základu kuřecího vývaru ochuceného sójovou omáčkou.
Shio ramen obsahuje řidší kuřecí vývar dochucený solí.
Miso ramen je hustší a vydatnější. Základ tvoří bohatý hnědý vývar ochucený miso pastou z fermentovaných sójových bobů.
Tonkotsu ramen se vyrábí z dušených vepřových kostí. Výsledkem je hustý, krémový a tučný vývar.
Dalším prvkem ramenu jsou nudle:
Ramen jsou tlustší kundrnaté nudle. Často se podávají spíše k těžším vývarům. Vyrobené jsou z pšeničné mouky, soli, vody a alkalického minerálu známého jako kansui. Tato přísada dodává nudlím jejich charakteristickou žvýkatelnost a pružnost.
Soba jsou naopak tenké a rovné nudle světle hnědé barvy vyrobené z pohanky.
Posledním důležitým elementem polévky jsou přísady. Ty se pokládají navrch vývaru a značně se liší podle receptu, regionu i restaurace. Mezi nejběžnější patří tenké plátky dušeného nebo pečeného masa, vejce, jarní cibulka, mořské řasy, houby a kukuřice. Přísady však mohou být jakékoliv. Záleží jen na chuti strávníka nebo na tom, co zrovna má doma.
Připravili jsme pro tebe dva recepty Kuřecí miso ramen a Vegan satay ramen. Obě verze zahrnují infuzovaný chilli olej, kterým pak přísady zakápneš. Nejdříve ti tedy popíšeme postup při příprave oleje a pak si můžeš vybrat verzi, která se ti více zamlouvá. Samozřejmě i při přípravě tohoto pokrmu se kreativitě meze nekladou, tudíž můžeš přidat i odebrat některé přísady a dozdobit si ramen k obrazu svému.
Recept na chilli olej
(mini zavařovačka, 10 minut)
Suroviny:
200ml olivového oleje či jiného rostliného oleje
2 lžíce gochugaru chilli či jakýchkoliv chilli vloček
3 stroužky česneku
malý kousek zázvoru
Postup:
Česnek ve slupce zmáčkni dlaní, bude se ti lépe loupat a pustí více aroma, nekrájej. Zázvor neloupej a nakrájej na tenké plátky. Do malého rendlíčku přidej olej, chilli, stoužky česneku, zázvor a dobře promíchej. Na mírném plameni nech probublávat cca šest minut. Během šesti minut se bude uvolňovat do oleje aroma, které krásně provoní olej i tvé obydlí.
Nakonec jen z oleje vyndej zázvor, česnek a přelej do menší skleničky. Používej dle potřeby. Vyjmutý česnek chutná také skvěle - můžeš ho později přihodit do polévky.
Recept na kuřecí miso ramen
(2 velké misky, 2,5 hodiny)
Suroviny:
Na vývar
1kg kuřecího skeletu či kuřecí směsi na polévku
bílé části z 1 svazku jarní cibulky
menší kus zázvoru
4 menší mrkve
1 celý česnek
1 cibule
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
Dále budeš potřebovat
80g miso pasty
2ks pak choi (v jednom balení jsou cca 3 kusy)
2 balení ramen nudlí
2 vejce
2 stehenní kuřecí řízky bez kosti (pokud koupíš s kostí, šup s nimi do vývaru)
5 polévkových lžic sójové omáčky (na marinádu kuřete)
1 polévková lžíce sezamového oleje (na marinádu kuřete)
Nejprve začneš s vývarem, který zabere nejvíce času a během jeho vaření si krásně stihneš připravit zbytek. Celý česnek a cibuli neloupej, jen je překroj vejpůl a hoď do hrnce společně s neloupaným a na plátky nakrájeným zázvorem, kuřecím skeletem, bílými částmi jarní cibulky (i s kořeny) a kořením. Přidej vlažnou vodu a přiveď k varu.
Vývar budeš vařit na vyšší stupeň, žádné lehké probublávání, protože ho potřebuješ mít za přibližně dvě hoďky hotový. Občas z vrchu seber pěnu, aby byl vývar čistší.
Mezitím, co se ti dělá vývar, si připrav marinované kuře. To jednoduše zalij sójovkou a sezamovým olejem. Vše dobře promíchej a nechej marinovat přibližně hoďku a půl, dokud jej nebudeš smažit, ale to bude až na konci, těsně před podáváním.
Už máš ready vývar? Tak je čas na miso pastu: držitele umami chuti. Ve větším hrnci (budeš do něj pak přelévat vývar) si rozpal zmiňovaný chilli olej a lehce na něm osmahni miso pastu přibližně dvě minuty.
Hotový vývar sceď, pokud ti zbyl více jak jeden litr, tak si zbytek uchovej. Na polévku ti bude stačit litr. A pomalu jej pomocí naběračky vmíchávej do osmahlé miso pasty. A ramen základ je hotov. Teď už stačí jen lehce povařit cca 5 minut a udržovat jej horký před podáváním.
Vrhni se na přípravu přísad. V dalším hrnci můžeš připravit dohromady: ramen nudle, pak choi i vejce na měkko. Nejdéle se vaří vajíčka, ty vlož do vroucí vody a vař šest minut.
Ramen nudle uvař podle instrukcí a pak choi stačí povařit jen minutu, aby neztratilo křupavost. Když máš vše uvařené, vejce a pak choi vlož misky se studenou vodou. Vejce se se rychle ochladí a pak choi zůstane křupavé. Ramen nudle sceď.
Na pávni orestuj namarinované kuře cca 5 minut z každé strany a po vychladnutí nakrájej na plátky. Nakrájej jarní cibulku a připrav si zbytek surovin, kterými budeš vývar zdobit. Vejce oloupej a překroj vejpůl.
Přišel čas na servírování. Do velké misky na polívku nejdříve nalij připravený vývar s miso pastou, přidej ramen nudle, nakrájené kuře, pak choi, vejce, kimchi, malý plátek nori řasy, jarní cibulku a vše zakápni chilli olejem.
Recept na veganský satay ramen
(2 velké misky, 2,5 hodiny)
Suroviny:
Na vývar
10 kuliček pepře
4 bobkové listy
špetka majoránky
špetka tymiánu
3 kuličky nového koření
5 stroužků česneku ve slupce
Veškerá kořenová zelenina, kterou najdeš v lednici: zbytky, odřezky z mrkve, petržele, cibule, bylinky, atd.
Dále budeš potřebovat
malý kousek zázvoru
3 stroužky česneku
5 polévkových lžic arašídového másla
2 kusy pak choi
1 cibule
1 balení bílého tofu
kousek pórku (zbytek můžeš dát do vývaru i s horní částí)
soba nudle
Na ochucovací směs, která se dává přímo na dno polévkové misky před vývarem
zelená část jarní cibulky (bílou část můžeš dát do vývaru i s kořeny)
nori řasa
sezamová semínka
Postup:
Předehřej troubu na 200°C. Veškerou zeleninu omyj a nalámej na menší kousky, cibuli i česnek nech ve šlupce a vše vyskládej na plech. Zeleninu peč cca 30 minut, až začne chytat barvu, vyndej ji z trouby a přendej do velkého hrnce.
Plech ještě prolij trochou horké vody, aby se uvolnilo všechno dobré, co se připeklo a přilej to do hrnce. Zeleninu zalij dostatečným množstvím vody, tak aby byla veškerá zelenina ponořená a přidej koření. Vývar vař na vyšším plameni cca 2 hodiny. Pokud máš čas, můžeš si vývar předpřipravit den dopředu a nechat táhnout přes noc na nižším plameni, probublávat až do rána.
Z hotového vývaru budeš potřebovat jen litr na dvě porce ramen polévky. Zbytek uskladni na pozdější použití, nebo si z něj připrav veganský demi-glace. Recept na něj najdeš zde.
Vývar odlož stranou a připrav si základ na ramen polévku. V hrnci osmahni na tenké plátky nakrájenou cibuli, až začne sklovatět, přidej na tenké plátky nakrájený pórek a dobře promíchej. K zelenině přihoď na kostičky nakrájené tofu a znovu promíchej. Poté přidej nadrobno nasekaný česnek, zázvor a krátce vše dohromady orestuj.
Do takto připravené voňavé směsi přijde arašídové máslo. To také krátce orestuj a zalij připraveným zeleninovým vývarem. Vývar se s máslem krásně spojí a vytvoří krémový ramen základ. A máš skoro hotovo.
Teď už stačí jen uvařit soba nudle podle návodu a před vyjmutím z vařicí vody k nim přihoď i pak choi, které stačí povařit jen minutu. Pak choi tak zůstane krásně křupavé. Nudle sceď a pak choi ponechej stranou.
Přišel čas na servírování a dochucování.
Na dno polévkové misky přidej cukr, sojovku, rýžový ocet a sezamový olej. Vzniklou dochucovací omáčku dobře promíchej a zalej vývarem s arašídovým máslem.
Vše ještě jednou promíchej a přidej soba nudle, pak choi, jarní cibulku, kimchi, zakápni chilli olejem a ozdob nori řaso a sezamovými semínky. Veganský ramen je na světě!