Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
V článku se dozvíš, odkud populární pokrm pochází a jak si doma připravit kuřecí miso i veganskou variantu s arašídovým máslem.
Každý z nás občas zažije typický scénář nepovedeného dne: ráno vstaneš nepravou nohou, přes den nic moc nálada, stres a po cestě domů z práce stihneš zmoknout a v horším případě ještě zapomenout klíče od baráku. Dorazíš domů a tvoje tělo i mysl touží po komfortu: zabalit se do deky, dát si pořádné jídlo a vypnout.
Mezi takové comfort foods patří i japonský ramen: hutný vývar s nudlemi, který tě po spořádání obří misky i zaručeně vypne.
Comfort food je jídlo, které uklidňuje nejen chuťové buňky, ale i ostatní smysly. Jíme jej abychom si zlepšili náladu. Pro jedince i konkrétní kulturu může mít nostalickou či sentimentální hodnotu. Často se vyznačuje vysokou hladinou sacharidů nebo jednoduchou přípravou.
V článku se dozvíš původ tohoto populárního pokrmu, který můžeš znát třeba z japonské manga série Naruto a jak si doma takový ninja oběd připravit i ve veganské verzi.
Původ asijské polévky je celkem složitý. Předpokládá se že ramen původně pochází z Číny. Podle některých zdrojů se do Japonska dostal mezi koncem 19. a začátkem 20. století čínskými přistěhovalci, kteří se usadili ve třech hlavních přístavech Jokohama, Kobe a Nagasaki, kde také vznikla čínská čtvrť. Ti zde pak prodávali dělníkům na ulicích pšeničné nudle z jídelních vozíků.
Záznam Yokohama Ramen muzea uvádí, že ramen se původně z Číny dostal do Japonska v roce 1859. Původní verze se stávala z pšeničných nudlí, vývaru a pečeného vepřového.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Co se dozvíš po odemknutí?
Do jakých kategorií podle typu vývaru se ramen polévka dělí
Recept na kuřecí miso ramen
Recept na veganskou verzi ramen polévky s arašídovým máslem
Např.:
30-dňová výzva s ChatGPT od Jazykového mentoringu ZDARMA
, Zľava 300 EUR na laserovú operáciu v Excimer
nebo Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA
Polévka ramen se se dělí do čtyř základních kategorií podle typu vývaru:
Shoyu ramen, ten nejběžnější, se vyrábí ze základu kuřecího vývaru ochuceného sójovou omáčkou.
Shio ramen obsahuje řidší kuřecí vývar dochucený solí.
Miso ramen je hustší a vydatnější. Základ tvoří bohatý hnědý vývar ochucený miso pastou z fermentovaných sójových bobů.
Tonkotsu ramen se vyrábí z dušených vepřových kostí. Výsledkem je hustý, krémový a tučný vývar.
Dalším prvkem ramenu jsou nudle:
Ramen jsou tlustší kundrnaté nudle. Často se podávají spíše k těžším vývarům. Vyrobené jsou z pšeničné mouky, soli, vody a alkalického minerálu známého jako kansui. Tato přísada dodává nudlím jejich charakteristickou žvýkatelnost a pružnost.
Soba jsou naopak tenké a rovné nudle světle hnědé barvy vyrobené z pohanky.
Posledním důležitým elementem polévky jsou přísady. Ty se pokládají navrch vývaru a značně se liší podle receptu, regionu i restaurace. Mezi nejběžnější patří tenké plátky dušeného nebo pečeného masa, vejce, jarní cibulka, mořské řasy, houby a kukuřice. Přísady však mohou být jakékoliv. Záleží jen na chuti strávníka nebo na tom, co zrovna má doma.
Připravili jsme pro tebe dva recepty Kuřecí miso ramen a Vegan satay ramen. Obě verze zahrnují infuzovaný chilli olej, kterým pak přísady zakápneš. Nejdříve ti tedy popíšeme postup při příprave oleje a pak si můžeš vybrat verzi, která se ti více zamlouvá. Samozřejmě i při přípravě tohoto pokrmu se kreativitě meze nekladou, tudíž můžeš přidat i odebrat některé přísady a dozdobit si ramen k obrazu svému.
Recept na chilli olej
(mini zavařovačka, 10 minut)
Suroviny:
200ml olivového oleje či jiného rostliného oleje
2 lžíce gochugaru chilli či jakýchkoliv chilli vloček
3 stroužky česneku
malý kousek zázvoru
Postup:
Česnek ve slupce zmáčkni dlaní, bude se ti lépe loupat a pustí více aroma, nekrájej. Zázvor neloupej a nakrájej na tenké plátky. Do malého rendlíčku přidej olej, chilli, stoužky česneku, zázvor a dobře promíchej. Na mírném plameni nech probublávat cca šest minut. Během šesti minut se bude uvolňovat do oleje aroma, které krásně provoní olej i tvé obydlí.
Nakonec jen z oleje vyndej zázvor, česnek a přelej do menší skleničky. Používej dle potřeby. Vyjmutý česnek chutná také skvěle - můžeš ho později přihodit do polévky.
Recept na kuřecí miso ramen
(2 velké misky, 2,5 hodiny)
Suroviny:
Na vývar
1kg kuřecího skeletu či kuřecí směsi na polévku
bílé části z 1 svazku jarní cibulky
menší kus zázvoru
4 menší mrkve
1 celý česnek
1 cibule
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
Dále budeš potřebovat
80g miso pasty
2ks pak choi (v jednom balení jsou cca 3 kusy)
2 balení ramen nudlí
2 vejce
2 stehenní kuřecí řízky bez kosti (pokud koupíš s kostí, šup s nimi do vývaru)
5 polévkových lžic sójové omáčky (na marinádu kuřete)
1 polévková lžíce sezamového oleje (na marinádu kuřete)
Nejprve začneš s vývarem, který zabere nejvíce času a během jeho vaření si krásně stihneš připravit zbytek. Celý česnek a cibuli neloupej, jen je překroj vejpůl a hoď do hrnce společně s neloupaným a na plátky nakrájeným zázvorem, kuřecím skeletem, bílými částmi jarní cibulky (i s kořeny) a kořením. Přidej vlažnou vodu a přiveď k varu.
Vývar budeš vařit na vyšší stupeň, žádné lehké probublávání, protože ho potřebuješ mít za přibližně dvě hoďky hotový. Občas z vrchu seber pěnu, aby byl vývar čistší.
Mezitím, co se ti dělá vývar, si připrav marinované kuře. To jednoduše zalij sójovkou a sezamovým olejem. Vše dobře promíchej a nechej marinovat přibližně hoďku a půl, dokud jej nebudeš smažit, ale to bude až na konci, těsně před podáváním.
Už máš ready vývar? Tak je čas na miso pastu: držitele umami chuti. Ve větším hrnci (budeš do něj pak přelévat vývar) si rozpal zmiňovaný chilli olej a lehce na něm osmahni miso pastu přibližně dvě minuty.
Hotový vývar sceď, pokud ti zbyl více jak jeden litr, tak si zbytek uchovej. Na polévku ti bude stačit litr. A pomalu jej pomocí naběračky vmíchávej do osmahlé miso pasty. A ramen základ je hotov. Teď už stačí jen lehce povařit cca 5 minut a udržovat jej horký před podáváním.
Vrhni se na přípravu přísad. V dalším hrnci můžeš připravit dohromady: ramen nudle, pak choi i vejce na měkko. Nejdéle se vaří vajíčka, ty vlož do vroucí vody a vař šest minut.
Ramen nudle uvař podle instrukcí a pak choi stačí povařit jen minutu, aby neztratilo křupavost. Když máš vše uvařené, vejce a pak choi vlož misky se studenou vodou. Vejce se se rychle ochladí a pak choi zůstane křupavé. Ramen nudle sceď.
Na pávni orestuj namarinované kuře cca 5 minut z každé strany a po vychladnutí nakrájej na plátky. Nakrájej jarní cibulku a připrav si zbytek surovin, kterými budeš vývar zdobit. Vejce oloupej a překroj vejpůl.
Přišel čas na servírování. Do velké misky na polívku nejdříve nalij připravený vývar s miso pastou, přidej ramen nudle, nakrájené kuře, pak choi, vejce, kimchi, malý plátek nori řasy, jarní cibulku a vše zakápni chilli olejem.
Recept na veganský satay ramen
(2 velké misky, 2,5 hodiny)
Suroviny:
Na vývar
10 kuliček pepře
4 bobkové listy
špetka majoránky
špetka tymiánu
3 kuličky nového koření
5 stroužků česneku ve slupce
Veškerá kořenová zelenina, kterou najdeš v lednici: zbytky, odřezky z mrkve, petržele, cibule, bylinky, atd.
Dále budeš potřebovat
malý kousek zázvoru
3 stroužky česneku
5 polévkových lžic arašídového másla
2 kusy pak choi
1 cibule
1 balení bílého tofu
kousek pórku (zbytek můžeš dát do vývaru i s horní částí)
soba nudle
Na ochucovací směs, která se dává přímo na dno polévkové misky před vývarem
zelená část jarní cibulky (bílou část můžeš dát do vývaru i s kořeny)
nori řasa
sezamová semínka
Postup:
Předehřej troubu na 200°C. Veškerou zeleninu omyj a nalámej na menší kousky, cibuli i česnek nech ve šlupce a vše vyskládej na plech. Zeleninu peč cca 30 minut, až začne chytat barvu, vyndej ji z trouby a přendej do velkého hrnce.
Plech ještě prolij trochou horké vody, aby se uvolnilo všechno dobré, co se připeklo a přilej to do hrnce. Zeleninu zalij dostatečným množstvím vody, tak aby byla veškerá zelenina ponořená a přidej koření. Vývar vař na vyšším plameni cca 2 hodiny. Pokud máš čas, můžeš si vývar předpřipravit den dopředu a nechat táhnout přes noc na nižším plameni, probublávat až do rána.
Z hotového vývaru budeš potřebovat jen litr na dvě porce ramen polévky. Zbytek uskladni na pozdější použití, nebo si z něj připrav veganský demi-glace. Recept na něj najdeš zde.
Vývar odlož stranou a připrav si základ na ramen polévku. V hrnci osmahni na tenké plátky nakrájenou cibuli, až začne sklovatět, přidej na tenké plátky nakrájený pórek a dobře promíchej. K zelenině přihoď na kostičky nakrájené tofu a znovu promíchej. Poté přidej nadrobno nasekaný česnek, zázvor a krátce vše dohromady orestuj.
Do takto připravené voňavé směsi přijde arašídové máslo. To také krátce orestuj a zalij připraveným zeleninovým vývarem. Vývar se s máslem krásně spojí a vytvoří krémový ramen základ. A máš skoro hotovo.
Teď už stačí jen uvařit soba nudle podle návodu a před vyjmutím z vařicí vody k nim přihoď i pak choi, které stačí povařit jen minutu. Pak choi tak zůstane krásně křupavé. Nudle sceď a pak choi ponechej stranou.
Přišel čas na servírování a dochucování.
Na dno polévkové misky přidej cukr, sojovku, rýžový ocet a sezamový olej. Vzniklou dochucovací omáčku dobře promíchej a zalej vývarem s arašídovým máslem.
Vše ještě jednou promíchej a přidej soba nudle, pak choi, jarní cibulku, kimchi, zakápni chilli olejem a ozdob nori řaso a sezamovými semínky. Veganský ramen je na světě!