Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 7:54
Čas čtení 1:29
Adam Novosad

Ukrajinci skenují tváře k identifikaci mrtvých i zajatých ruských vojáků, následně předávají informace rodinám v Rusku

Ukrajinci skenují tváře k identifikaci mrtvých i zajatých ruských vojáků, následně předávají informace rodinám v Rusku
Zdroj: TASR
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ukrajinci dokáží díky umělé inteligenci identifikovat tváře ruských vojáků přímo na bojišti.

Ukrajinská armáda používá umělou inteligenci k identifikaci mrtvých těl ruských vojáků, která v právě probíhající válce zůstávají ležet na bojišti po vzájemných střetech. Ukrajinci dosud podle The Washington Post za prvních 50 dní války provedli více než 8 600 skenů tváře zesnulých nebo zajatých ruských vojáků.

Tyto skeny však neslouží jen k tomu, aby měla ukrajinská armáda přehled o ztrátách, které Ruská federace utrpěla. Na základě úspěšné identifikace těla se následně Ukrajinci snaží kontaktovat rodiny mrtvých vojáků, aby jim nejenže oznámili smrt jejich příbuzného, ​​ale případně s rodinou i rovnou dohodli předání těla.

Dodnes se podle ukrajinské armády podařilo vojákům kontaktovat 582 rodin zesnulých ruských vojáků, které byly informovány o úmrtí, přičemž v mnoha případech byly rodinám rovnou poslány fotografie mrtvých těl.

Doporučeno
Zelenskyj: Pokud Rusové zabijí obránce v Mariupolu, Ukrajina ukončí jednání s Moskvou Zelenskyj: Pokud Rusové zabijí obránce v Mariupolu, Ukrajina ukončí jednání s Moskvou 17. dubna 2022 9:26

Opakovaně se prý stává, že rodiny vojáků z Ruska odmítají zprávám o úmrtí svého blízkého věřit, a tak Ukrajinci neváhají ke zprávám přiložit důkaz v podobě fotografie. Od začátku války se na Ukrajině hromadí zprávy o tom, že ruská armáda často nechává těla svých vojáků opuštěná na bojišti napospas osudu, a tak řada rodin netuší, jak jejich synové, bratři či otcové dopadli.

Ukrajinská armáda využívá k identifikaci ruských vojáků aplikaci vyvinutou americkou společností Clearview AI, informuje BBC. Zástupci firmy každý den pořádají školení pro nové a nové pracovníky ukrajinských bezpečnostních složek, kteří díky mobilní aplikaci dokáží umělou inteligenci využívat přímo na bojišti.

Po úspěšném útoku na pozici ruské posádky stačí, když se ukrajinský voják postaví nad mrtvé tělo ruského bojovníka, namíří mu fotoaparát na obličej a software Clearview AI vzápětí dokáže tvář propojit s profily na sociálních sítích či jakýmikoli webovými stránkami, kde se fotografie shodují s tváří zesnulého vojáka.

Ukrajinci jsou podle americké firmy často překvapeni, jaké množství informací dokáží získat prostřednictvím obyčejného skenu tváře. Pravidelně se jim daří najít profily ruských vojáků na sociálních sítích jako Vkontakte, kde najdou nejen fotografie, ale také detaily o romantických vztazích či předchozí kariéře v armádě.

Tato strategie si však vysloužila už i kritiku. Podle britské expertky na sledovací systémy Stephanie Hare je focení mrtvých těl a posílání těchto obrázků matkám ruských vojáků příkladem „psychologické války“. Hare varuje, že tyto praktiky mohou vytvořit nebezpečný precedens pro budoucí války, přičemž málokomu by se podle ní líbilo, kdyby fotky mrtvých vojáků posílali Rusové ukrajinským matkám.

Domů
Sdílet
Diskuse