Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2022 20:07
Čas čtení 0:47
Daniel Mikolášik TASR

Emmanuel Macron porazil ve francouzských prezidentských volbách Marine Le Pen. Podle projekcí získal 58 % hlasů

Emmanuel Macron porazil ve francouzských prezidentských volbách Marine Le Pen. Podle projekcí získal 58 % hlasů
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA EMMANUEL MACRON FRANCIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Definitivní výsledky by měly být známé do několika hodin.

Francouzi v neděli volili hlavu státu. Do prezidentského křesla v Elysejském paláci nakonec opět usedne favorizovaný kandidát a úřadující prezident Emmanuel Macron. Ve druhém kole prezidentských voleb vyhrál se ziskem 58 % hlasů, ukazují prognózy. Konečné výsledky by měly být známé ještě dnes v noci.

Centristický prezident vyhrál nad nacionálně, konzervativně a pravicově orientovanou političkou Marine Le Pen. Macron získal v prvním kole, které proběhlo 10. dubna, 27,8 procenta hlasů, zatímco Le Pen 23,1 procenta. Výsledek voleb byl vzhledem k euroskeptickým a krajně pravicovým názorům Marine Le Pen s napětím očekáván i na mezinárodní scéně.

Emmanuel Macron
Zdroj: TASR/AP

Macron byl ve volebním duelu favorizován, podle posledních průzkumů publikovaných před moratoriem si udržoval náskok nad svou protikandidátkou. Průzkum, který v pátek večer provedly pro deník Le Monde společnosti Ipsos a Sopra-Steria, prognózoval Macronovi 56,5 procenta a Le Pen 43,5 procenta hlasů.


Politolog Bernard Dolez z Univerzity Sorbonne se pro TASR vyjádřil, že ve druhém kole bude rozhodující volební účast a rozhodnutí voličů levičáka Jeana-Luca Mélenchona, který v prvním kole skončil na třetím místě, těsně za Le Pen.


Volit bylo možné až do 19:00, ve větších městech až do osmé hodiny večer. Do 20:00 trvalo volební moratorium a aktuálně média publikují první exit polly. 

Macron, Le Pen
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse