Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 19:38
Čas čtení 2:24
Ilona Hobzová

Na pohřbu Madeleine Albright promluvili Biden i Clinton. „Byla velmi odvážná, vždy hájila demokracii,“ řekl prezident USA

Na pohřbu Madeleine Albright promluvili Biden i Clinton. „Byla velmi odvážná, vždy hájila demokracii,“ řekl prezident USA
Zdroj: Horacio Villalobos - Corbis/Corbis via Getty Images
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Bývalá ministryně zahraničních věcí Spojených států Madeleine Albright zemřela 23. března 2022

Ve středu se ve Washingtonu konalo poslední rozloučení s Madeleine Albright. Česká rodačka a bývalá ministryně zahraničí Spojených států zemřela letos v březnu ve věku osmdesáti čtyř let. Na pohřbu promluvila řada významných osobností v čele se současnou hlavou státu Joem Bidenem, informuje CNN. Pohřbu se účastnili i čeští politici včetně předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Doporučeno
Madeleine Albright: Narodila se na pražském Smíchově, stala se jednou z nejmocnějších žen světa Madeleine Albright: Narodila se na pražském Smíchově, stala se jednou z nejmocnějších žen světa 24. března 2022 19:45

Hrdá Američanka a dcera České republiky

„Dnes vzdáváme hold velmi hrdé Američance, díky níž jsme i my všichni hrdí na to, že jsme Američané,“ uvedl ve svém projevu americký prezident Joe Biden, který Madeleine Albright označil také jako dceru České republiky. „Když jsem se dozvěděl, že Madeleine zemřela, byl jsem na cestě do Evropy na mimořádné setkání se spojenci z NATO. Madeleine má velký podíl na tom, že je NATO i dnes stále silné,“ dodal.

„Její jméno zůstává synonymem Ameriky jako síly hájící dobro ve světě. Byla velmi odvážná. Když věděla, že někdo potřebuje pomoci, hned se pustila do práce,“ uvedl ve svém projevu a dodal, že Madeleine nepřestala být činná ani poté, co už nebyla členkou vlády. „Stále hájila demokracii a prezidenti napříč celým světem ji žádali o rady. Byla mentorkou nové generace politologů. Chtěla, aby ke stolům, kde se jedná o bezpečnosti, bez výjimky usedaly ženy. “ doplnil Biden.

Clinton: Byla skvělou ministryní

Podle bývalého prezidenta Billa Clintona, v jehož vládě Albright usedla, prožila politička plnohodnotný život.. „Měl jsem tu čest s ní spolupracovat přes třicet let a zažili jsme spolu mnohé. Měla vliv na mnoho žen včetně mé dcery Chelsea, přátelila se s mojí ženou Hillary,“ řekl k jejímu vlivu. „Byla skvělou ministryní zahraničích věcí, ale to nejdůležitější je, že jí Bůh dal zkušenosti a tuto zemi, kterou milovala. Na pohřbu Václava Havla, mluvila v katedrále česky. Pro publikum to bylo elektrizující,“ vzpomínal bývalý šéf Bílého domu. 

Madeleine Albright s Václavem Havlem v roce 2000. Považovala ho za prezidenta, kterého bude velmi těžké nahradit.
Madeleine Albright s Václavem Havlem v roce 2000. Považovala ho za prezidenta, kterého bude velmi těžké nahradit. Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Pevná žena a dáma s espritem

Českým zástupcem na pohřbu Madeline Albright byl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Budu si ji pamatovat jako pevnou ženu, která to v dětství neměla vůbec lehké, ale přesto nikdy nezapomněla na to, kde má své kořeny, a v rámci své politické kariéry myslela nejen na dobrý výkon své pozice, ale myslela i na Českou republiku a významně pomohla našemu vstupu do NATO, což je věc v dnešní době zvláště důležitá,“ uvedl šéf horní komory a dodal, že si ji váží i za to, jak Česku pomáhala budovat vztahy s USA.

Vystrčila do Washingtonu doprovodil také 1. místopředseda Jiří Růžička a předseda zahraničního výboru Pavel Fischer. „Nikdo v moderních českých dějinách neudělal pro Českou republiku, její bezpečnost a postavení ve světě tolik jako Madeleine Albrightová. Myslím si, že můžeme být právem hrdí na to, že rodačka z Prahy se stala první ministryní zahraničí Spojených států amerických a udělala pro Evropu tolik co ona,“ zdůraznil Růžička.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Podle Fischera to byla dáma s espritem, která měla pronikavý vhled do světové politiky. „A proto v dnešním světě, na který brutalita ruské vojenské agrese vrhla hluboké stíny, musíme ocenit i její odhodlání ve prospěch svobody a demokracie,“ dodal.

O tom, jaký byl život Madeline Albright, české rodačky a historicky první ženy v úřadu ministryně zahraničí Spojených států, si můžeš přečíst v našem článku.
Domů
Sdílet
Diskuse