Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. května 2022 19:39
Čas čtení 0:45
Eduard Starkbauer

Putin se izraelskému premiérovi omluvil za Lavrovův komentář o Hitlerovi

Putin se izraelskému premiérovi omluvil za Lavrovův komentář o Hitlerovi
Zdroj: TASR/AP
NEWS IZRAEL VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že nacistický vůdce byl částečně Žid.

Vladimir Putin se ve čtvrtečním telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem omluvil za vyjádření ruského ministra zahraničních věcí, který prohlásil, že Adolf Hitler měl židovskou krev, informuje BBC a The Jerusalem Post.

Sergej Lavrov se v neděli v rozhovoru pro italskou televizi Rete 4 snažil vysvětlit logický rozpor mezi propagandou denacifikace Ukrajiny a faktem, že její prezident Volodomyr Zelenskyj je židovského původu.

Šéf ruské diplomacie vystoupil v evropské televizi v prvním rozhovoru od začátku invaze během památného dne holocaustu a řekl: „I Hitler měl židovskou krev. Moudří židé říkají, že nejzarytější antisemité bývají obvykle židé.“ 

Lavrov tímto vyjádřením podle kritiků v principu řekl, že za hrůzy druhé světové války a nacismus jsou v konečném důsledku zodpovědní židé. 

Jeho komentář se setkal s bouřlivými reakcemi napříč Izraelem, přičemž představitelé země požádali ruského velvyslance o objasnění a okamžitou omluvu. Předseda izraelské vlády Naftali Bennett omluvu ruského prezidenta přijal a poděkoval mu za vyjasnění pozice.

Domů
Sdílet
Diskuse