Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 9:10
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Z ocelárny Azovstal v Mariupolu byli evakuováni všichni civilisté

Z ocelárny Azovstal v Mariupolu byli evakuováni všichni civilisté
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Evakuaci „všech starých osob, žen a dětí“ potvrdila jak ukrajinská, tak ruská strana.

Civilisté, kteří byli společně s ukrajinskými obránci v ocelárně Azovstal v Mariupolu, byli evakuováni. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuk o tom informovala na sociální síti Facebook, zprávu následně potvrdila i ruská strana. 

Vereščuk konkrétně hovořila o „všech ženách, dětech a starých lidech“, které se podařilo evakuovat. Vojáci, zejména z pluku Azov, na místě zůstali. Jejich evakuace bude, podle nočního projevu prezidenta Ukrajiny Zelenského, „extrémně obtížná“.

Doporučeno
V Londýně za 90 tisíc liber vydražili khaki bundu, kterou měl na sobě Volodymyr Zelenskyj V Londýně za 90 tisíc liber vydražili khaki bundu, kterou měl na sobě Volodymyr Zelenskyj 7. května 2022 15:26

„Příkaz byl vyplněn. Tato část mariupolské humanitární mise byla splněna,“ dodala místopředsedkyně ukrajinské vlády. Evakuace měla proběhnout bez problémů. Konkrétní čísla osob, které mohly z Mariupolu uprchnout, nicméně známá nejsou.

Ukrajinská strana v Mariupolu žádná čísla nevydala, ruská strana ústy ředitele ruského Národního centra obrany Michaila Mizinceva uvedla, že se od 5. května podařilo ruským vojákům ve spolupráci s Červeným křížem a OSN evakuovat 51 osob. Jak uvádí CNN, toto číslo je mnohem nižší než předpokládaný počet civilistů v komplexu. 

Zelenskyj: Evakuace vojáků bude extrémně složitá

K situaci ve válkou prakticky zničeném městě se během nočního projevu vyjádřil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten podle BBC uvedl, že se z Mariupolu povedlo evakuovat na 300 osob, což je podstatně více, než tvrdí ruská strana. Také dodal, že pokračují diplomatická jednání k tomu, aby se povedlo evakuovat i vojenskou posádku, jež Azovstal drží týdny v obležení ruskou armádou.

Zelenskyj nicméně přiznal, že to nebude jen tak. I tak se ale, podle Deníku N, snaží o „druhou etapu“ evakuací, v jejímž rámci by se z města měli dostat ranění a zdravotníci. Přestože se ukrajinští vojáci uvnitř stále drží, jejich situace je tristní – údajně již nemají žádný přístup k antibiotikům či jiným lékům.

Domů
Sdílet
Diskuse