Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 12:30
Čas čtení 1:05
Barbora Volfová

Zemřel Jiří Zídek starší, legenda českého basketbalu. Bylo mu 78 let

Zemřel Jiří Zídek starší, legenda českého basketbalu. Bylo mu 78 let
Zdroj: Česká basketbalová federace
NEWS BASKETBAL ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český basketbal se dnes zahalil do smutku. Po dlouhé nemoci zemřel Jiří Zídek starší, držitel titulu Český basketbalista 20. století.

Ve věku 78 let zemřel legendární basketbalista Jiří Zídek starší. Vítěz ankety Český basketbalista 20. století a první Čech uvedený do Síně slávy FIBA podlehl dlouhé nemoci.

Informovala o tom Česká basketbalová federace na svém webu.

„Český basketbal se dnes zahalil do smutku. Nejde samozřejmě jen o titul získaný v anketě, pohled zpět na celou kariéru pivota a československého reprezentanta ukazuje, jaká osobnost nás navždy opustila. Odešel opravdový velikán, jenž už navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších basketbalových osobností,“ uvedla federace.

Jiří Zídek
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Rodák z Prahy Jiří Zídek nasbíral během své kariéry v letech 1962–⁠1979 jeden vavřín za druhým. Nebýt člověkem žijícím v komunistickém Československu, mohl se stát prvním Čechem hrajícím NBA. To se podařilo až později synovi Jiřímu Zídkovi ml. 

Jeden z nejvýznamnějších evropských pivotů, přezdívaný Andrej, odehrál za Československo celkem 17 sezón. Patřil ke generaci pražské Slavie VŠ, se kterou získal šest ligových titulů. S československou reprezentací získal stříbro a bronz na mistrovství Evropy. V roce 1966 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí. V roce 1970 pak vyhrál Pohár vítězů národních pohárů.

Poslechni si, jak Jiří Zídek vzpomínal na XX. letní olympijské hry v Mnichově na webu Paměť národa.

Za národní tým odehrál celkem 257 zápasů včetně olympijských her v Mnichově 1972. Na několika soutěžích byl označen za nejlepšího střelce týmu. Po konci hráčské kariéry zůstal Jiří Zídek věrný basketbalu, působil jako trenér. Jako jediný Čech byl v roce 2008 nominován mezi 50 nejvýznamnějších osobností Euroligy. V roce 2013 byl uveden do Síně slávy ČBF a během MS 2019 byl jako vůbec první Čech uveden do Síně slávy FIBA.

„Ještě nedávno chodil hrát na palubovku pod bezedné koše v pražském Radotíně,“ napsala federace.

Domů
Sdílet
Diskuse