Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2022 15:43
Čas čtení 1:09
Barbora Volfová

Šéf webu rakouské televize ORF přál Orbánovi infarkt. Za svá slova se omluvil

Šéf webu rakouské televize ORF přál Orbánovi infarkt. Za svá slova se omluvil
Zdroj: TASR/AP
NEWS MAĎARSKO RAKOUSKO VIKTOR ORBÁN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Maďarsko požaduje odstoupení Karla Pachnera.

„Srdeční infarkt by byl s Orbánovou tělesnou velikostí a jeho vzrušujícím potenciálem férová věc,“ napsal na Facebooku generální ředitel webu rakouské veřejnoprávní televize ORF, Karl Pachner. V příspěvku kritizoval proruské tendence maďarského premiéra Viktora Orbána. Zpráva byla následně smazána. Informuje o tom německý server Die Presse.

Maďarsko kvůli hanlivému příspěvku generálního ředitele rakouské veřejnoprávní televize Österreichischer Rundfunk (ORF) předvolalo podle serveru BudapestTimes rakouského velvyslance Alexandra Grubmayra. Stát požaduje Pachnerovo odstoupení, ten se za svou „nerozvážnou a zavádějící formulaci“ omluvil.

Doporučeno
ČSSD utratila za volby o 30 milionů víc, než si strana pod vedením Jana Hamáčka schválila ČSSD utratila za volby o 30 milionů víc, než si strana pod vedením Jana Hamáčka schválila 4. června 2022 10:36
Viktor Orban
Zdroj: TASR/Michal Svítok

„V příspěvku na Facebooku jsem zvolil neúmyslnou a nepochopenou formulaci, které nesmírně lituji a za kterou se omlouvám. Orbánovi smrt samozřejmě nepřeji,“ napsal na sociální síti Karl Pachner.

Maďarský ministr zahraničí Tamás Menczer označil Pachnerův příspěvek za „facku pro celou zemi“, jelikož právě maďarský lid zvolil Orbána jako svého premiéra. 

„To, co se stalo, je šokující a nepřijatelné. Takový čin, kdy člověk přeje smrt někomu jinému, se nedá tolerovat. Zkomplikuje to situaci, kdy vlivný novinář, ředitel rakouského veřejnoprávního média, přeje smrt veřejností zvoleného politika, maďarského premiéra,“ dodal.

„Péter Szijjártó předvolal rakouského velvyslance kvůli pobuřujícím poznámkám ředitele rakouského státního vysílání Karla Pachnera, který napsal na Facebooku, že pokud by premiér Orbán dostal infarkt, bylo by to fér. 

Okamžitá rezignace a odchod by byly morálně přijatelným minimálním důsledkem pro Pachnerovo chování,“ napsal mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács na Twitteru.

Rakouské ministerstvo zahraničí uvedlo, že příspěvek, který byl mezitím smazán, byl „nepochybně nevkusný a zcela nepřijatelný. Jde však o soukromý účet na Facebooku, který nemá žádnou spojitost s oficiálním Rakouskem“.

Domů
Sdílet
Diskuse