Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2022 19:42
Čas čtení 0:59
Ilona Hobzová

Řím zaplavily odpadky. Úřady neplní své povinnosti a situaci ve městě ignorují, zní kritika

Řím zaplavily odpadky. Úřady neplní své povinnosti a situaci ve městě ignorují, zní kritika
Zdroj: Getty Images
NEWS ITÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lidé v otevřeném dopise apelovali na organizaci, aby připomněla tamní městské radě její povinnost uklízet nepořádek.

Hlavní město Itálie Řím dlouhodobě bojuje s kritickým množstvím nepořádku v ulicích. Pohled na přeplněné koše a na ulicích se povalující odpadky donutil tamní pracovníky kulturního sektoru, ekology i umělce, aby sepsali otevřený dopis organizaci UNESCO. Žádají ji, aby dohlédla na městskou radu. Ta podle jejich vyjádření neplní svou povinnost a situaci ve městě ignoruje. 

Doporučeno
Divočáci terorizují Řím. Obyvatelé města zavedli zákaz vycházení Divočáci terorizují Řím. Obyvatelé města zavedli zákaz vycházení 6. května 2022 19:55

Ubíjející pohled

Otevřený dopis adresovaný řediteli Centra světového dědictví UNESCO Lazaru Eloundou Assomovi podepsalo sto padesát lidí. Žádají, aby organizace dohlédla na římské úřady, které jejich žádost o dohlížení na pořádek ve městě ignorují a neplní svou povinnost chránit památky, jež jsou součástí světového kulturního dědictví. Skupina tvrdí, že městská rada se vyhýbá svým povinnostem. Pohled na povalující se odpadky označila za ubíjející. 

Řím, odpadky
Zdroj: TASR/AP

Potíže nejsou podle signatářů dopisu jen v centru, ale také v širším okolí města. S problémem všudypřítomných odpadků souvisí i přítomnost divokých prasat, která v nich hledají potravu.

Kromě odpadků si lidé stěžují také na graffiti, neudržované parky nebo elektrické skútry, které lidé po použití nechávají stát na různých místech. Turisté je navíc používají nevhodným způsobem. Dva návštěvníci ze Spojených států nedávno dostali pokutu za to, že na jich sjeli Španělské schody, slavnou barokní památku z 18. století a jedno z nejvýznamnějších míst Říma. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Server The Guardian upozornil, že starosta Říma Roberto Gualtieri zvolený loni v září nesplnil svůj slib, že do Vánoc nechá provést mimořádný úklid. Nově slíbil najmout více než šest stovek lidí, kteří budou odpadky uklízet. První z nich mají podle jeho slov začít v průběhu června. 

Domů
Sdílet
Diskuse