Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 v 11:04
Čas čtení 0:53
Barbora Volfová

Letecká společnost odstraní z letadel písmeno Z. Cestující si jej spojovali se symbolem ruské invaze

NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Současný vzhled letecké společnosti by podle cestujících mohl naznačovat, že podporuje ruskou invazi na Ukrajině.

Nízkonákladová letecká společnost Zipair sídlící v Tokiu oznámila, že od 18. června odstraní znak „Z“ z chvostových ploch všech letadel. Nahradí je geometrickým vzorem pruhů. Redesign byl původně plánován už před invazí. Informuje o tom CNN.

Shingo Nishida, prezident společnosti Zipair, na tiskové konferenci uvedl, že klienti Zipair již byli s leteckou společností v kontaktu a vyjádřili své znepokojení nad jejím stávajícím logem, které se používá od roku 2018. 

Doporučeno
Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině? Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině? 7. března 2022 v 13:48
Zipair Boeing 787-7.
Zipair Boeing 787-7. Zdroj: Wikimedia/Melv_L - MACASR/volně k užití

„Přestože zákazníci uznali a pochopili, že naše logo bylo vytvořeno v roce 2018, což bylo před současnou situací, sdíleli své obavy jako způsob, jak vyjádřit podporu letecké společnosti.

Letecká společnost podniká rychlé kroky k přechodu na nový design. Namísto postupného přebarvování flotily budou na letounech Zipair vidět chvostové plochy pokryté obtisky od 18. června. Letoun bude následně postupně přelakován, počínaje prosincem 2022 s termínem dokončení na jaře 2023,“ řekl mluvčí společnosti Zipair.

Rusko nejspíše použilo znak „Z“ jako symbol domnělého vítězství v invazi na Ukrajině, kterou označuje jako „operaci Z“. Písmeno Z se začátkem konfliktu objevilo na tancích či uniformách vojáků. Znak může být také využíván k vyjádření prokremelských postojů. 

Doporučeno
Ruský gymnasta, který si na dres nalepil válečný symbol Z, nesmí rok soutěžit. Vrátí i medaili a finanční odměnu Ruský gymnasta, který si na dres nalepil válečný symbol Z, nesmí rok soutěžit. Vrátí i medaili a finanční odměnu 18. května 2022 v 9:42

V Rusku jej lze najít na autech běžných lidí, civilisté se se symbolem fotí a následně jej zveřejňují na sociálních sítích. Ruský gymnasta Ivan Kuliak obdržel roční zákaz soutěžit. V březnu si totiž na Světovém poháru v gymnastice nalepil na hrudník znak „Z“.

Domů
Sdílet
Diskuse