Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 14:31
Čas čtení 2:40
Barbora Volfová ČTK

Seskok parašutistů, bohoslužba a pieta v Praze připomněly padlé výsadkáře

Seskok parašutistů, bohoslužba a pieta v Praze připomněly padlé výsadkáře
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
NEWS ADOLF HITLER ČESKO PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Přítomní si připomněli nejen odvahu sedmi padlých mužů, ale i památku jejich spolupracovníků a dalších obětí nacistického teroru v tehdejším protektorátu.

Seskok armádních parašutistů, bohoslužba i tradiční pietní akt u chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici připomněly podle ČTK v sobotu dopoledne československé výsadkáře, kteří v těchto místech po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha před 80 lety zemřeli po boji s nacistickou přesilou.

Přítomní si připomněli nejen odvahu sedmi padlých mužů, ale i památku jejich spolupracovníků a dalších obětí nacistického teroru v tehdejším protektorátu. Tradiční piety se poprvé zúčastnil i německý velvyslanec v České republice.

Sedm československých výsadkářů, kteří v kostele 18. června 1942 po dlouhém boji s mnohonásobnou přesilou zemřeli, nejdřív připomněl seskok tří výsadkářů z velitelství vzdušných sil české armády v Zítkových sadech. Tři parašutisté seskočili dnes před 9:30 z vrtulníku z výšky 1000 metrů.

Anthropoid
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Po pětisekundovém volném pádu roztáhli padáky a vlajky České republiky, Slovenska a Velké Británie. Po několika okamžicích doskočili zkušení výsadkáři na vyznačené místo v Zítkových sadech. Akce se účastnila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Za účasti politiků včetně premiéra Petry Fialy (ODS) se následně od 10:00 konala bohoslužba v kostele, v jehož kryptě gestapo před 80 lety našlo úkryt sedmi výsadkářů po zradě dalšího parašutisty Karla Čurdy. Lidé se pomodlili za duše padlých vojáků, umučených členů protinacistického odboje i za všechny oběti heydrichiády.

Kromě Fialy a Černochové si bohoslužby vyslechli a za parašutisty zapálili svíčky také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministr kultury Martin Baxa (ODS), ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a další.

Doporučeno
FOTO: Podívej se na fotografie Kubiše a Gabčíka ze cvičení Anthropoidu FOTO: Podívej se na fotografie Kubiše a Gabčíka ze cvičení Anthropoidu 27. května 2022 9:00

Bezprostředně po bohoslužbě se zástupci vlády, Senátu, Sněmovny, pražského magistrátu, armády či dalších bezpečnostních složek přesunuli před chrám, kde se uskutečnil pietní akt. Věnce a květiny kladou účastníci každý rok v tento den k otvoru do krypty, na němž jsou dodnes viditelné stopy střel, kterými se nacisté snažili zlikvidovat československé vojáky. Prezidenta Miloše Zemana při ceremoniálu zastoupil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Poprvé se mohl pietního aktu zúčastnit i německý velvyslanec v České republice. Současný ambasador Spolkové republiky Německo Andreas Künne toto gesto ocenil na sociálních sítích.

„Dělat to, co je správné – i když to může znamenat tu nejvyšší oběť. Výsadkáři, kteří provedli úspěšný útok na Heydricha, takovou odvahu měli. Jejich čin byl v roce 1942 světlem v temnotě nacistické diktatury,“ napsal na Twitteru poté, co ke kryptě položil věnec se stuhou v německých barvách. 

Památku parašutistů si připomněli i pražští hasiči, kteří byli před 80 lety pod hrozbou smrti donuceni zapojit se do obléhání chrámu a postavit se proti svým krajanům. V české historii je podle Fialy mnoho událostí a činů, na které mohou být Češi hrdí.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

„V naší historii je mnoho událostí a činů, na které můžeme být hrdí a které si máme připomínat. Patří k nim i neuvěřitelně statečný boj československých parašutistů, kteří se před 80 lety nacistům statečně bránili v kostele sv. Cyrila a Metoděje až do poslední chvíle,“ napsal na Twitteru.

V kostele zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Většina z nich v bezvýchodné situaci zvolila dobrovolnou smrt. Parašutisté, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji, se z několika výsadků dostali na území protektorátu na konci roku 1941.
Atentát provedli Kubiš a Gabčík z operace Anthropoid. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Jeden z nejvýše postavených představitelů nacistického režimu zemřel na následky atentátu 4. června.
Cvičení Anthropoidu.
Cvičení Anthropoidu. Zdroj: Archiv Vojenského historického ústavu

Československá obec legionářská a Praha 2 pořádají v sobotu za podpory ministerstva obrany celodenní akci na Karlově náměstí. 

Domů
Sdílet
Diskuse