Poradíme ti, jak vytvořit z květů léčivého bezu černého parádní šťávu bez chemie.
Bez černý, lidově nazývaný též bezinka, je náš původní léčivý poklad rostoucí v Česku už odjakživa. Dříve si jej lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů. Věřili, že zažene dobytčí mor. Dnes ti pomůže zahnat různé neduhy, jako jsou chřipka, angína či potíže s močovým ústrojím, jelikož má detoxikační a močopudné účinky.
Tento keř najdeš prakticky všude: na vlhkých lesních mýtinkách, ve městech, parcích, v blízkosti řek i podél cest. Zpracovávat můžeš v průběhu celého roku celou rostlinu od listů přes květy až po plody. My ti přinášíme recept na oblíbenou bezinkovou šťávu bez chemie. Přestože květy bezu jsou miniaturní, ukrývají v sobě spoustu dobrého a krásně voní. Ne nadarmo se říkává: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“
![Bez černý](https://refstatic.sk/article/c5cb267279f2fb517167.jpg?is=1200x2000&s=ee766073363ec498d9e35872ee9094005f8c491e0b1365237dd66ede1624be89)
Recept na bezinkovou šťávu
Suroviny:
cca 30 bezových květů
6 ks citronů (toto množství nahradí kyselinu citronovou)
2 l převařené vody
1 kg cukru (nebo medu)
Postup:
Do většího hrnce vlož květy bezu, šťávu z citronů a zalij vychladlou převařenou vodou. Takto připravený nálev nechej odstát 24 hodin v lednici. Během té doby se vše dobré z květů dostane do vody a ty ji pak jen přeceď přes plátýnko.
![Bezinky](https://refstatic.sk/article/1c03807995f96751236c.jpg?is=1200x2000&s=c6d29eef35bda99260f4b25bfa89b474375d8708289e9d83102f38564cbb30ac)
Do přecezené bezové vody dej rozpustit cukr či med a dobře promíchej. Bezinkové tekuté štěstí přiveď k varu, poté přelij do sterilizovaných láhví, které otoč dnem vzhůru do vychladnutí. A můžeš vesele podávat například s minerální vodou, plátky citronu, mátou a ledem. Osvěžující limonáda do teplých letních dnů je na světě.
![bezinky](https://refstatic.sk/article/24bab49903dd3df62af3.jpg?is=1200x2000&s=4a74bb64c64bff086fbe19f9eabf9977484090b68d9966d7dcaa67d240e5297d)