Poradíme ti, jak vytvořit z květů léčivého bezu černého parádní šťávu bez chemie.
Bez černý, lidově nazývaný též bezinka, je náš původní léčivý poklad rostoucí v Česku už odjakživa. Dříve si jej lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů. Věřili, že zažene dobytčí mor. Dnes ti pomůže zahnat různé neduhy, jako jsou chřipka, angína či potíže s močovým ústrojím, jelikož má detoxikační a močopudné účinky.
Tento keř najdeš prakticky všude: na vlhkých lesních mýtinkách, ve městech, parcích, v blízkosti řek i podél cest. Zpracovávat můžeš v průběhu celého roku celou rostlinu od listů přes květy až po plody. My ti přinášíme recept na oblíbenou bezinkovou šťávu bez chemie. Přestože květy bezu jsou miniaturní, ukrývají v sobě spoustu dobrého a krásně voní. Ne nadarmo se říkává: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“
Recept na bezinkovou šťávu
Suroviny:
cca 30 bezových květů
6 ks citronů (toto množství nahradí kyselinu citronovou)
2 l převařené vody
1 kg cukru (nebo medu)
Postup:
Do většího hrnce vlož květy bezu, šťávu z citronů a zalij vychladlou převařenou vodou. Takto připravený nálev nechej odstát 24 hodin v lednici. Během té doby se vše dobré z květů dostane do vody a ty ji pak jen přeceď přes plátýnko.
Do přecezené bezové vody dej rozpustit cukr či med a dobře promíchej. Bezinkové tekuté štěstí přiveď k varu, poté přelij do sterilizovaných láhví, které otoč dnem vzhůru do vychladnutí. A můžeš vesele podávat například s minerální vodou, plátky citronu, mátou a ledem. Osvěžující limonáda do teplých letních dnů je na světě.