Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2022 19:30
Čas čtení 2:31
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Day Shift

RECENZE: Day Shift
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY JAMIE FOXX NETFLIX NETFLIX FILMY SNOOP DOGG TIP NA FILM
Uložit Uložené

Viděli jsme novou hororově akční komedii na Netflixu.

Zapomeň na Twilight, Vampire Diaries, Buffy the Vampire Slayer či jiné podobné pohádky o upírech. Novinka Day Shift na Netflixu není nic pro slabé povahy. Čekají tě hektolitry krve, useknuté hlavy, utržené končetiny, nechutné zlomeniny kostí, o kterých jsi možná ani nevěděl, že existují, zvratky i močení do kalhot. 


Jde překvapivě o nadprůměrný a odvážný režijní debut J. J. Perryho. Ten se dosud živil zejména jako herec a zkušený kaskadér (představil se v několika dobře známých hollywoodských trhácích jako John Wick nebo Rychle a zběsile).


Právě choreografie a kaskadérské kousky jsou to, co v Day Shiftu nejvíce funguje a baví. Perry by se už nyní rozhodně neztratil mezi režiséry, jako jsou John Woo, Michael Bay nebo George Miller, protože na Netflix přináší prvotřídní akci, jakou jsme v nabídce streamovací platformy už dlouho neviděli.

Day Shift
Zdroj: Netflix

Zub za zub

Bud Jablonski (Jamie Foxx) „na oko“ pracuje jako čistič bazénů, ale ve skutečnosti se živí tím, že ve slunečném Los Angeles loví přemnožené upíry. Brokovnicí, pistolí, mačetou, ale klidně i holýma rukama. Skvěle ovládá bojová umění a má také přesnou mušku. Poté, co je přemůže, jim vytrhne tesáky, které následně prodává.


Čím je upír starší, tím větší balík peněz ho čeká. A opravdu ho potřebuje. Jeho exmanželka Jocelyn (Meagan Good) se totiž i s jeho dcerou Paige (Zion Broadnax) chtějí přestěhovat na Floridu, pokud jim nebude moci finančně pomoci.


Jocelyn mu dá krátké ultimátum, během kterého se Bud snaží zabít co nejvíce krvelačných stvoření. Dostává se však nechtěně do problémů, když zlikviduje dceru hlavy upírského podsvětí Audrey San Fernando (Karla Souza). S tou si není radno zahrávat, nedělá jí totiž problém hodiny bolestivě mučit své nepřátele, dokud jí neřeknou přesně to, co chce slyšet. 


Samozřejmě touží po pomstě typu „zub za zub“, proto unese Budovu rodinu. Ten musí spojit síly tentokrát netradičně s „dobrými“ upíry, aby mohl přemoci ty nejstarší a zároveň nejsilnější. Na pomoc ale přichází i jeho starý kamarád Big John Elliott, kterého ztvárnil raper Snoop Dogg.

Day Shift
Zdroj: Netflix

Připrav se na pořádný masakr

Spolu se pouštějí na nebezpečnou misi, po které na zemi zůstává kopec nábojnic a bezvládných těl. Připrav se na pořádný masakr. Foxxe s Doggem v drsné novince doplňuje Peter Stormare (Fargo, 8 MM, Armageddon), britský akční hrdina Scott Adkins i zábavný Dave Franco (The Disaster Artist, 21 Jump Street). Právě poslední jmenovaný oživuje snímek jako nemotorný a vystrašený slaboch obklopený nebojácnými svalovci.


Je vidět, že J. J. Perry má nadhled i smysl pro humor. Bohužel občas výrazně hapruje scénář, který má místy spoustu „vaty“, za což může dvojice Shay Hatten a Tyler Tice. Když postavy příliš mluví místo toho, aby jednaly, nebo se příliš snaží vytvořit emoce, působí to jemně nuceně a neukotveně. Zápletka je navíc strašně levná až přihlouplá. Všechno proto musí zachraňovat stylové souboje. 


Day Shift formálně připomíná kultovní díla, jako jsou Blade, Underworld či Van Helsing. Všechno je akorát v modernějším ztvárnění. Perry si podobně jako režiséři výše uvedených děl tolik nezakládá na atmosféře, preferuje spíše potoky krve a akci. Nelze mu to však na základě jeho minulosti zazlívat, je to pochopitelné a naprosto v pořádku.

Day Shift
Zdroj: Netflix

Vtipný i sebevědomý

Zároveň netflixovská novinka, která vyšla teprve v pátek 12. srpna, připomíná výborný seriál Alana Balla True Blood (2008–⁠2014). Perryho debut není sice bez chyb, ale je vtipný (určitě se párkrát nahlas zasměješ) i sebevědomý, má skvělé herecké obsazení (i když z jiných snímků víme, že Jamie Foxx umí hrát mnohem lépe) a špičkový vizuál, o který se postaral kameraman Toby Oliver.


Sympatická je i snaha tvůrců natočit co nejvíce záběrů bez pomoci počítačových triků. Důkazem je například adrenalinová honička na dálnici, během které nechali vybuchnout vozidlo. Pokud by bylo takových upírských šťavnatých lahůdek na Netflixu víc, vůbec bychom neprotestovali. I proto udělujeme snímku Day Shift sedm a půl bodu z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Zpět
Sdílet
Diskuse