Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2022 13:22
Čas čtení 1:30
Ondřej Jarůšek

Legendární česká hra Polda 2 dostane remaster. Tvůrci v kampani sbírají od fanoušků 600 tisíc korun

Legendární česká hra Polda 2 dostane remaster. Tvůrci v kampani sbírají od fanoušků 600 tisíc korun
Zdroj: Zima Software/propagační materiál
TECH NOVÉ HRY POLDA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Druhý díl kultovní české herní série Polda se má po více než dvou dekádách vrátit v moderní podobě. Studio na vznik hry založilo crowdfundingovou kampaň.

Pankrác se hlásí znovu do akce. Ne však v dalším pokračování Poldy, ale v remasteru druhého dílu z roku 1999. Ovšem na to, aby mohla zmodernizovaná verze oblíbené hry vzniknout, potřebují vývojáři z pražského studia Zima Software pomoc od fanoušků. Rozběhli proto crowdfundingovou kampaň na HitHitu, kde na remaster Poldy 2 sbírají 600 tisíc korun.

Doporučeno
Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? 6. září 2022 6:00

Autoři u popisu kampaně zmiňují, že by druhý díl kultovní série rádi přepracovali „do nového grafického kabátku tak, aby odpovídal dnešním standardům“. Těšit se tedy hráči mohou například na daleko vyšší rozlišení. „Původní Polda 2 byl vytvořen v rozlišení 640 × 480. Poldu 2 remastr bychom chtěli udělat v širokoúhlém 4K rozlišení,“ dodávají autoři.

Peníze rychle přibývají

Mezi odměnami, které studio Zima Software nabízí, je kromě samotné hry v digitální i fyzické podobě například sada plakátů, hrací karty, nášivky, sada skleniček, tričko nebo sada různých dokumentů o případech detektiva Pankráce. Štědřejší přispěvatelé mohou navíc získat také sošku, artbook nebo možnost nadabovat vlastní postavu.

V době psaní článku se už vývojářům z požadované částky 600 tisíc korun podařilo vybrat více než 350 tisíc korun. Do konce kampaně přitom zbývá ještě 44 dní, dá se tedy předpokládat, že výsledná suma požadovanou částku dalece převýší.

Ostatně to, jak oblíbenou sérií Polda je a že o ni fanoušci mají i po letech velký zájem, se projevilo při kampani pro Poldu 7, kdy fanoušci tvůrcům na tvorbu hry přispěli skoro 1,5 milionu korun. Kampaň měla obrovský úspěch a zdá se, že ten se bude opakovat i u remasteru dvojky.

Soška.Artbook.Dokumenty k případu.Limitka.
Zobrazit galerii
(12)
Doporučeno
Petr Svoboda o crowdfundingu: Z téměř jeden a půl milionu korun mi zbylo na vývoj Poldy 700 tisíc Petr Svoboda o crowdfundingu: Z téměř jeden a půl milionu korun mi zbylo na vývoj Poldy 700 tisíc 25. dubna 2022 14:30

Humor a dabing v podání hvězd

První díl ze série Polda s podtitulem „aneb s poctivostí nejdřív pojdeš“ vyšel v roce 1998. Celkově má série sedm dílů. Fanoušky si série získala zejména díky svému svéráznému a často nekorektnímu humoru, kvůli kterému se právě Polda 2 později setkal při vydání na mobilní zařízení s problémy. Applu vadilo, že se ve hře zesměšňuje Adolf Hitler, a tak byl Petr Svoboda, který za sérií stojí, nucen společnosti podat vysvětlení. 

Neodmyslitelnou součástí série Polda je také dabing, na kterém se podílela řada známých českých osobností. Hlavnímu hrdinovi série, detektivu Pankráci, propůjčil hlas komik Luděk Sobota, další postavy v sérii nadabovali Jiří Lábus, Petr Nárožný, Valérie Zawadská a řada dalších herců a dabérů. O crowdfundingu a mnohém dalším jsme si s Petrem Svobodou popovídali v nedávném rozhovoru.

Anketa:
Zapařil*a sis někdy Poldu?
Jasně, je to klasika.
Jenom někde u kamarádů.
Tato hra mě minula.
Jasně, je to klasika.
85 %
Jenom někde u kamarádů.
4 %
Tato hra mě minula.
12 %
Domů
Sdílet
Diskuse