Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2022 6:00
Čas čtení 4:49
Adéla Ježková

Kam na kolečkové brusle: Vybrali jsme pět nejlepších inline tras v Praze a okolí

Kam na kolečkové brusle: Vybrali jsme pět nejlepších inline tras v Praze a okolí
Zdroj: ČTK/psimages
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM ZA SPORTEM PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA
Uložit Uložené

Refresher ti přináší pět skvělých tras na inline bruslení. Tentokrát se podíváme do Prahy a okolí.

Babí léto je v plné síle a některé dny s sebou přináší i teploty šplhající ke 20 stupňům Celsia. Tento týden bude dle předpovědi vydařená hlavně neděle. Takové počasí láká k venkovnímu sportování – lidé vyrážejí na výlety, výšlapy do hor, na kolo, ale i na kolečkové brusle.

Není se čemu divit, inline bruslení poskytuje člověku důležitý relax a provětrání. Má ale i pozitivní vliv na zdraví člověka. Podle americké Rolling Skating Association jízda na kolečkových bruslích představuje kompletní aerobní trénink a zapojuje všechny svaly těla, zejména srdce. Nijak zvlášť náročná jízda na bruslích zvýší srdeční tep bruslaře na 140 až 160 tepů za minutu. Dokonce je v mnoha ohledech vhodnější aktivitou než třeba běh, způsobuje totiž zhruba o polovinu menší zátěž na klouby. Tak co, už jsme tě přesvědčili?

Doporučeno
Kam na výlet: Vojenský újezd Brdy schovává Padrťské rybníky. Místo s pohnutou minulostí dnes láká na romantickou atmosféru Kam na výlet: Vojenský újezd Brdy schovává Padrťské rybníky. Místo s pohnutou minulostí dnes láká na romantickou atmosféru 1. října 2022 6:00

Pokud ano, popadni brusle a vyraz s námi na jednu ze skvělých tras, které jsme pro tebe zmapovali. Tentokrát se zaměříme na Prahu a její okolí. V rámci zbrusu nové série Kam za sportem ale budeme mapovat ta nejlepší místa pro rekreační sport po celém Česku.

Dobřichovice: Cyklostezka podél Berounky

Menší město Dobřichovice nalezneš asi 30 kilometrů za hlavním městem. Autem se sem dopravíš za zhruba 35 minut, přibližně stejnou dobu to sem ale trvá i vlakem. Na ten můžeš usednout buď na hlavním nádraží, nebo na Smíchově. 

Cyklostezka tu vede nádherným údolím podél řeky Berounky. Úsek, který jsme vybrali, je dlouhý necelé tři kilometry. Vede od dobřichovického zámku do chatové osady s malebným názvem „Údolí staré řeky“ v Černošicích. A věz, že malebné to tu opravdu je – obzvláště na podzim. Příroda hraje všemi barvami i tóny ptačího zpěvu, slunce svítí... 

Až budeš mít dost sportování, doporučujeme ti usadit se v jedné z dobřichovických kaváren na náměstí a dát si něco dobrého. Po náročném týdnu si to určitě zasloužíš. Jídlo a pití najdeš i na konci cyklostezky v chatové osadě, nachází se tu hospoda V Lavičkách. Zde ti ale nabídnou spíše pivo, limonádu, možná utopence a nakládaný hermelín. Trasu zároveň lemuje hned několik barevných odpočívadel – pro případ, že svačinu budeš mít s sebou.

dobrichovice berounka
Zdroj: Wikimedia Commons/Pan.Kaja/volně k užití

Praha 6: Ladronka nikdy neomrzí

Sportovně rekreační areál Ladronka v městské části Praha 6 mezi Strahovem a Vypichem je klasika. Inline bruslaři a další rekreační sportovci to tu mají rádi a mnohdy se pro „kolečkové nadšence“ jedná o možnost číslo jedna, kam vyrazit jezdit v hlavním městě. Snadno se sem dostaneš tramvajemi 22 a 25, nejbližší zastávka nese název Vypich. Jezdí sem také řada autobusů, například linka 191 z Anděla. 

Na Ladronce bruslaři nejčastěji volí zhruba 3,5 kilometru dlouhý asfaltový okruh ve tvaru osmičky. Celková inline dráha je pak dlouhá přes čtyři kilometry. Díky tomu, že se nachází na vyvýšené planině, tě v případě, že zvolíš tuto trasu, čekají úchvatné výhledy na Prahu. Jejím plusem je také fakt, že je ve večerních hodinách osvětlená. Zvlášť za hezkého počasí ovšem bývá mnohdy přeplněná.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

V areálu se nachází restaurace, a dokonce i půjčovna bruslí. Za hodinu si účtují bez zálohy 150 Kč, půjčit si tu můžeš také helmu, chrániče, ale i frisbee, longboard, pennyboard či petanque. V blízkosti parku se nachází další restaurace, hospody i supermarket. Hlady tak určitě nezůstaneš.

ladronka cyklostezka
Zdroj: Wikimedia Commons/Sefjo/volně k užití

Zbraslav: Podél Vltavy až do Podolí

Inline stezka vedoucí z Vyšehradu přes Modřany až na Zbraslav je dlouhá zhruba 11,5 kilometru – v závislosti na tom, odkud přesně a kam vyrazíš. Jedná se tak pravděpodobně o nejdelší inline stezku v Praze. Podobně jako Ladronka, i tato trasa patří k těm nejoblíbenějším – a tudíž i nejfrekventovanějším – v metropoli.

Jejími velkými výhodami je snadná dostupnost z centra a kvalitní povrch, zejména zbraslavská část totiž poměrně nedávno prošla rekonstrukcí. Těšit se tak můžeš z nového asfaltu. Oproti Ladronce se zároveň vyhneš „monotónní“ krajině, celá trasa se totiž táhne podél Vltavy a lemují ji do žluta zbarvující se stromy. 

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

Vzhledem k délce trasy ti musí být jasné, že se na ní nachází celá řada občerstvovacích zastávek. Stačí si tak jen vybrat. Oblíbenost a upravenost trasy s sebou ale nese logické nevýhody. Zejména v odpoledních hodinách a v hezkém počasí tu bývá spousta lidí – a to jak na procházkách, tak na bruslích či kole. Musíš proto dávat pozor, aby do tebe nikdo nenaboural. Vyřešit to ale zároveň můžeš tak, že si přivstaneš a dorazíš sem brzy ráno. 

zbraslav kolo cyklistika cyklostezka
Zdroj: Wikimedia Commons/Aktron/volně k užití

Praha 8: Trojská stezka kolem zoo

Cyklostezka v pražské Troji je vhodná jak na kolečkové brusle, tak na kolo. Mnozí ji označují za nejkrásnější trasu na brusle v metropoli. Jako u většiny pražských cyklostezek, i zde ovšem platí, že se sem vyplatí dorazit brzy. Vyhneš se tak nepříjemným tlačenicím či kolizím. 

Trasa je dlouhá zhruba 10 kilometrů (opět záleží na tom, kde začneš a kde skončíš) a vede prakticky celou dobu kolem Vltavy, částečně pak kolem zoologické zahrady. Pokochat se budeš moci i například galerií Trojský kůň či Trojským zámkem a jeho zahradou. Nezapomeň koukat kolem sebe a užívat si podzimní přírodu, jinak by ti mohly uniknout pyšně se vypínající skály na druhém břehu. Skoro by se člověku mohlo zdát, že ani není v Praze.

Na brusle můžeš naskočit u mostu Barikádníků spojujícího Holešovice s Trojou a seskočit až v Klecánkách v okrese Praha-východ. Kvalita asfaltu není po celou dobu stejná, ale jízda na bruslích je tu bezpečná a pohodlná. „Rizikovější“ je snad jen úplný začátek trasy a její úplný konec. Na cyklostezce tě čeká pár kopečků, na kterých si možná vyzkoušíš i brzdu.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

V místě se také nachází půjčovna inline bruslí, kde mají k dispozici brusle značky Tempish v pánském, dámském i dětském provedení. Jedna hodina tu vyjde na 100 Kč. V nabídce má půjčovna také veškeré příslušenství včetně chráničů a přileb. Na trase zároveň objevíš několik stánků s občerstvením, počítej ale s tím, že nabízet budou nejspíše výhradně smažené pochoutky.

klecany cyklostezka
Zdroj: Wikimedia Commons/Aktron/volně k užití

Nymburk: Po jednom břehu tam, po druhém zpět

Nymburk se nachází od Prahy už trochu dál, ale zdejší inline trasa je mezi bruslaři vyhlášená, tudíž bychom ji jistě neměli opomenout. Autem se sem dostaneš za necelou hodinu, vůz následně zanech například na parkovišti v ulici Pod Eliškou. Vyrazit můžeš ale i hromadnou dopravou. Do Nymburku jezdí vlaky z pražského Masarykova i hlavního nádraží, přičemž celkový čas na cestě se pohybuje od 45 do 59 minut. Pokud se rozhodneš pro vlak, lepší ovšem možná bude vzít to z druhé strany a dorazit do Poděbrad.

Inline trasa je dlouhá zhruba devět kilometrů a vede z Nymburku do Poděbrad podél Labe. Opět se jedná o hezkou a udržovanou silnici, na které si kvalitně zajezdí i bruslař začátečník. Výhodou trasy je to, že není nutné jezdit stejnou cestou tam i zpět. V Poděbradech totiž můžeš přejít na druhý břeh. Kvalita asfaltu ovšem není na obou březích stejná. Zároveň pokud máš vysoké ambice a spoustu energie, stezku si můžeš prodloužit až do Drahelic nebo z Poděbrad k soutoku s Cidlinou. Zkontroluj si ale předem na mapě počet kilometrů, ať pak kvůli případnému vysílení nemusíš shánět náhradní odvoz.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Na trase opět najdeš několik občerstvovacích stanic, pokud ale oceníš širší nabídku, doporučujeme se stavit v restauraci v jednom z měst. Dalo by se snad s jistotou říci, že všechny cyklotrasy, které vedou kolem řeky, jsou obzvláště krásné. A nejinak je tomu u té nymburské. A ještě do toho to nádherné babí léto! 

podebrady
Zdroj: Wikimedia Commons/Zdeněk Fiedler/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse