Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. listopadu 2022 7:00
Čas čtení 5:41
Denisa Šútorová

Těchto 15 věcí o Rihanně možná nevíš. Píseň Umbrella nebyla napsána pro ni, před koncerty si popije a vmísí se do davu

OSOBNOSTI RIHANNA
Uložit Uložené

Rihanna neláme rekordy pouze na hudební scéně, ale také v Guinnessově knize rekordů.

Svůj první kontrakt podepsala jako šestnáctiletá a za hvězdnou kariéru vděčí i Jay-Zmu. Dnes láme rekordy světových hudebních žebříčků a její majetek má hodnotu 1,4 miliardy dolarů.

We Found Love je stále rádiovým hitem, Umbrella ti zní v uších od roku 2007 a snad nemusíme připomínat hitovku Diamonds.

Během šestileté hudební pauzy budovala své impérium Fenty Beauty a dnes patří mezi nejúspěšnější značky kosmetiky na světě. A pokud jsi fanynkou sexy spodního prádla, určitě znáš její značku Savage Fenty, jejíž speciální každoroční přehlídka schovala do kouta i giganta Victoria's Secret. 

Rihanna
Zdroj: Getty Images/Samir Hussein

V posledních dnech se fanoušci a fanynky dočkali také hudebního počinu, a to v podobě skladby Lift Me Up, kterou nazpívala k filmu Black Panther: Wakanda Forever. Přinášíme ti 15 zajímavých faktů, které jsi o oblíbené zpěvačce možná nevěděl*a.

V 11 letech absolvovala vojenský výcvik

Předtím, než se stala fenoménem světové hudební scény, byla Rihanna armádní kadetkou v podvojenském programu na Barbadosu, kde vyrůstala. Tehdy jí bylo jen 11 let a její nadřízenou seržantkou byla barbadoská zpěvačka a skladatelka Shontelle, od které nejspíš znáš skladby Impossible či T-Shirt.

Doporučeno
Tube girl, Riri i zostuzená Victoria Beckham. Toto jsou nejikoničtější momenty roku 2023 Tube girl, Riri i zostuzená Victoria Beckham. Toto jsou nejikoničtější momenty roku 2023 25. prosince 2023 7:00

Rihanna byla součástí programu Barbados Cadet Corps, což je speciální program určený pro mládež se zájmem o armádu. Shontelle v rozhovoru pro BBC prozradila, že trénink nebyl povinný, ale obě si chtěly vyzkoušet, co to zahrnuje. Na společné časy v maskáčích a vojenských botách vzpomíná zpěvačka s humorem.

Neměla lehké dětství

O těžké chvíle v dětství se postaral její otec, který byl závislý na cracku, alkoholu a marihuaně a také zneužíval její matku. Bouřlivé manželství zpěvaččiných rodičů skončilo, když jí bylo pouhých 14 let. Na otci jí však stále záleželo. Zpěvačka v roce 2012 v rozhovoru s Oprah přiznala, že se musela smířit se svým otcem i proto, aby odpustila Chrisu Brownovi.

Vyhrála soutěž krásy

V roce 2004, rok předtím, než vyšel její první singl Pon de Replay, Rihanna vyhrála středoškolskou soutěž krásy, kde byla korunována jako Miss Combermere. Na porotu zapůsobila také v talentové části soutěže, kde zazářila s originální úpravou skladby Hero od Mariah Carey.

V rozhovoru pro Daily Mail prozradila, že v soutěži krásy jí pomohl i zmiňovaný vojenský výcvik. „Můj vojenský výcvik mi přišel vhod právě tehdy, když jsem se učila balancovat knihy na hlavě, abych na přehlídkovém molu dosáhla co nejlepší chůze,“ řekla.

Její první kontrakt zajistil Jay-Z

Po konkurzu u hudebního producenta Evana Rogerse, který byl v roce 2004 na dovolené na Barbadosu, nahrála Rihanna své první demo. Později ji pozvali do New Yorku na setkání s Jay-Zm, který byl tehdy prezidentem a CEO nahrávacího vydavatelství Def Jam Recordings.

Doporučeno
Břicho ven. Rihanna jako ikona těhotenské módy bourá tradiční představy Břicho ven. Rihanna jako ikona těhotenské módy bourá tradiční představy 14. února 2023 13:00

Ten prý chtěl podepsat kontrakt s Rihannou tak moc, že ​​setkání trvalo do třetí hodiny ráno, než právníci doladili všechny detaily. Rihanně bylo tehdy pouhých 16 let. Před raperem prý byla nervózní a neskutečně se styděla.

Píseň Umbrella byla původně napsána pro Britney Spears

Určitě nám dáš za pravdu, když řekneme, že píseň Umbrella je jedním z největších Rihanniných hitů. Dnes si snad ani neumíme představit, že by „Under my umbrella, ella, ella, eh, eh, eh“ vycházelo z úst jiné zpěvačky. Pravdou ovšem je, že tato slova měla patřit Britney Spears, pro kterou byla píseň původně napsána.

Poté, co ji Britney odmítla, nabídli skladbu Umbrella zpěvačce Mary J. Blige. Jelikož Blige nebyla schopna dokončit kontrakt, nahrávací společnost Def Jam Recordings koupila píseň právě pro Riri.

Skladbu si hned po zveřejnění chtělo stáhnout takové množství lidí, že to stránka iTunes nevydržela. Dnes má tento hit kolem 852 milionů zhlédnutí na YouTube a je pevně vrytý do mozku většiny populace.

 


Její nohy jsou pojištěny na 1 milion dolarů

Rihanniny nohy patří mezi nejkrásnější na světě, a zpěvačka to má dokonce i černé na bílém. V roce 2007 totiž vyhrála ocenění Gillette's Venus Breeze „Celebrity Legs of a Goddess“ (celebritní nohy bohyně), díky čemuž se později rozhodla pojistit si je na jeden milion dolarů.

Na Barbadosu má vlastní národní den

Na Barbadosu jsou právem velmi pyšní na svou krajanku. Až tak, že od roku 2008 je 21. únor oficiálním Dnem Rihanny. Je to dokonce státní svátek. Rihanna při té příležitosti překvapila fanoušky na ostrově a jako poděkování jim připravila koncert zdarma. 21. února si tedy nezapomeň pustit svou oblíbenou písničku od Riri, vždyť proč bychom si Den Rihanny nemohli udělat i u nás.

Rihanna je ve skutečnosti její prostřední jméno

Pro nás a svět je známá jako Rihanna, pro své přátele a rodinu je to Robyn. Skutečné a celé křestní jméno této hvězdy totiž zní Robyn Rihanna. Zajímavostí je, že i její ostatní dva sourozenci mají jména začínající na R, jmenují se Rorrey a Rajad. Kardashianovi zřejmě nejsou jediní, kteří svůj rodinný klan postavili na stejných iniciálách. 

Má „vlastní“ ulici

Ulice, na které Rihanna vyrůstala na Barbadosu, byla přejmenována z Westbury New Road na Rihanna Drive. Superhvězda se zúčastnila slavnostního ceremoniálu u příležitosti pojmenování ulice právě na Den nezávislosti Barbadosu v roce 2017. Pokud máš v blízké budoucnosti namířeno na tento exotický ostrov, víš, co nemáš vynechat z bucket listu.

„Dostala se“ na Harvard

Rihanna získala v roce 2017 ocenění z prestižní Harvardovy univerzity – Harvard Humanitarian of the Year – za svou oddanou práci a charitativní činnost za poslední desetiletí. Ve své inspirativní řeči řekla, že všichni na světě můžeme pomáhat. „Vše, co musíte udělat, je pomoci jedné osobě a nic za to neočekávat.“ 

Doporučeno
VIDEO: Rihanna na Super Bowlu předvedla slušnou show, ale diváci více řešili její těhotenství VIDEO: Rihanna na Super Bowlu předvedla slušnou show, ale diváci více řešili její těhotenství 13. února 2023 11:14

Lidem se to prý zdá příliš obtížné. Na začátek si také neodpustila žert: „Tak jsem se dostala na Harvard. Nikdy jsem si nemyslela, že to v životě budu moci říct, ale je to dobrý pocit.“ Celou řeč si můžeš prohlédnout ve videu níže.

Kromě toho, že se Rihanna angažuje v několika vlastních neziskových organizacích včetně nadace Clara Lionel Foundation, každý rok pořádá velmi úspěšný charitativní ples s názvem Diamond Ball. Naposledy její nadace Clara Lionel Foundation darovala pět milionů dolarů na pomoc při boji proti koronaviru.

Před vystoupeními pije a občas se vkrade do publika

Před každým koncertem praktikuje ověřený a již dlouhá léta zažitý rituál. Kromě drinku na posílení, který většinou obsahuje malý poměr alkoholu smíchaného s pomerančovým džusem nebo limonádou, tě překvapí zejména krok číslo dvě.

Jak řekla v interview pro Esquire, někdy se zahalí do velké mikiny s kapucí a potají se vplíží do davu fanoušků. Představ si, že čekáš na to, kdy se Rihanna objeví na stagi, a ona se najednou jen tak z ničeho nic zjeví vedle tebe.

rihanna
Zdroj: TASR

Album Rated R je i o napadení od Chrise Browna

V roce 2009 se v noci před předáváním cen Grammy odehrál kontroverzní incident, který zaplnil titulky světových médií. Rihannin tehdejší přítel zpěvák Chris Brown ji napadl v lamborghini.

Doporučeno
Rihanna byla hvězdou posledních týdnů módy. Střídala jeden výrazný outfit za druhým     Rihanna byla hvězdou posledních týdnů módy. Střídala jeden výrazný outfit za druhým 7. března 2022 17:30

Na internetu se začaly objevovat fotky Rihanny s rozbitým rtem, vážnými podlitinami a modřinami. Brown byl uznán vinným a skončil odsouzen na pět let podmínečně spolu s povinným rokem poradenství v oblasti domácího násilí a šesti měsíci veřejně prospěšných prací.

Rihanna se z incidentu „vyzpívala“ v albu Rated R. Titulní skladba Russian Roulette je o násilí ve vztahu, nebezpečné lásce a bolesti. Vyšla jen pár týdnů poté, co Chris Brown vydal skladbu Crawl, ve které se ze vztahu zpovídá on.

Padesát odstínů pleti...

Název kosmetické značky Fenty Beauty, kterou založila v roce 2017, je inspirován příjmením jejího otce. V době uvedení značky spustila doslova revoluci v kosmetickém průmyslu, když hydratační make-up Pro Filt'r Soft Matte Longwear Foundation představila v 50 odstínech. Byla tak vůbec první, která přinesla make-up na všechny odstíny pleti, od těch nejsvětlejších „albínských“ až po ty nejtmavší.

Rocky ji chtěl už léta, Rihanna dlouho odolávala

Podle časopisu Us Weekly byl ASAP Rocky do barbadoské krásky zakoukaný už dlouho, ale Riri mu nikdy nedovolila překročit hranici „friendzone“. Klepy o jejich vztahu se začaly šířit již v roce 2013 při spolupráci na songu Cockiness (Love It).

Sympatie mezi dvojicí však údajně nabraly na obrátkách až později a v roce 2021 raper v interview pro GQ konečně přiznal, že s Rihannou tvoří pár. Kromě toho ji veřejně označil za lásku svého života. V květnu letošního roku se dvojici narodil syn, jehož jméno dosud nezveřejnili.

Je držitelkou několika Guinnessových rekordů

Rihanna láme rekordy nejen na hudební scéně, ale také v Guinnessově knize rekordů. Barbadoská kráska je první ženskou umělkyní, která měla své singly na prvních příčkách ve Spojeném království (Rude Boy a Only Girl [In The World]) v pěti po sobě následujících letech, a to 2007 až 2011. 

V roce 2012 se také stala nejprodávanějším digitálním umělcem v USA a o rok později dosáhla rekordu největšího počtu digitálních singlů číslo jedna v amerických hudebních žebříčcích. Ve třináctce jejích nejhranějších skladeb nechyběly We Found Love (Rihanna feat. Calvin Harris, 2011), Diamonds (2012), Disturbia (2008) či The Monster (Eminem feat. Rihanna, 2013).

Domů
Sdílet
Diskuse