Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2022 6:00
Čas čtení 0:32
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Jak dobře znáš legendy českého internetu?

OSOBNOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Je to tu. Na Vánoce si trochu zadumáme, pošleme co nejvíce elektrických impulzů do našich mozkových spojení a odhalíme, kdo z nás nezapomněl na ty nejlepší české memes.

Internet je moderní studnicí lidské moudrosti, uchovatelem lidové slovesnosti a více než dříve také jejím zrcadlem. Sláva, kterou přináší, může být dvousečná, extrémně pomíjivá, ale také do konce života finančně zabezpečující, nebo dokonce věčná. I Česko má své internetové legendy, které však spíše než na kamenných bustách náměstí sídlí v našich srdcích, kam zamykáme ty nejlepší zážitky, osoby a samozřejmě i memes.

Slovy psavce bychom rádi uvedli kvíz, v němž budou excelovat zejména moderní čeští kronikáři dějin ovlivněných digitální kulturou. Nezapomeňme totiž, že i my píšeme historii pro naše potomky. Máme zájem na tom, aby si s námi jednou v nostalgické chvilce zavzpomínali na to, jak jsme na internetu žili a čemu jsme se smáli.

Myslíš, že máš všechny české internetové legendy v malíčku? Dokážeš si je vybavit? Máš ponětí o tom, kým doopravdy byli? Pojďme to zjistit.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš texty legendárních českých rapperů? Otestuj se v našem kvízu KVÍZ: Jak dobře znáš texty legendárních českých rapperů? Otestuj se v našem kvízu 21. listopadu 2022 11:00
Kvíz
KVÍZ: Jak dobře znáš legendy českého internetu?
Kdo to je?
Zdroj: Alex Skribuckij
111
Kdo to je?
Tomáš Stránský.
Jiří Kára.
Hans Ziehwagen.
Jiří Homolka.
Vysvětlení
Tuto ikonickou fotku viděl každý, kdo kdy spatřil legendární snímek zachycující největší den Jiřího Káry. Svatba Jiřího Káry je ojediněle zdokumentovaným okýnkem do života pražských nejnižších vrstev, z něhož zlidověla spousta hlášek.
211
Kdo šel Jiřímu Károvi a Blance Divišové za svědka?
Jiří Floyd Horváth a Tomáš Stránský.
Jiří Floyd Horváth a Kameník Hans.
Miloš Ouřada a Jiří Floyd Horváth.
Jen Jiří Floyd Horváth, druhá občanka se nenašla.
Vysvětlení
Otázka, kteří lidé se zúčastnili Károva obřadu, jenž vešel do dějin internetu, není úplně zodpovězena ani po zhruba dvaadvaceti letech od jeho konání. Lidé se například často ptají, stejně jako ženich, na to, „kdo je ten Stránskej v**rcanej“, kterého Jiří Kára na začátku videa zmiňuje? S neúplnou odpovědí přichází blogger Michal Ledwoń ve svém článku, v němž zmiňuje, že Stránský je člověk, který čeká na svatební skupinu na chodbě. Mělo by jít o potetovaného muže, který Károvi půjčuje řetízek. Tudíž ne o Kameníka Hanse – jenž jde Károvi za svědka –, jak se většina lidí domnívá. Druhým svědkem je Floyd, Jiří Horváth, milovník historie, který trpí zvláštní obsesí pro belgickou 28. dobrovolnickou divizi tankových granátníků SS „Wallonien“ založenou nacistou Léonem Degrellem.
311
Jak zní občanské jméno tzv. báby pod kořenem?
Zlata Nováková.
Zora Navrátilová.
Zita Navarová.
Zdena Novotná.
Vysvětlení
Je to už 10 let, co vznikl kult z večerních zpráv televize Nova. V nich se hovořilo o hororu, který si zažila důchodkyně na Jihlavsku. Zaklínila se totiž pod kořenem 50 metrů od chatky, kde byla s kamarády. Pod kořenem musela strávit 11 hodin, než se ji ráno podařilo vyčerpanou vytáhnout. Na samotném případu není nic vtipného, nicméně pojetí, s jakým Nova o incidentu informovala, ano. Přehnaně tragická hudba, simulace „hledání“ a zaklínění a zbytečné detaily, jako například ten, že se musela „zahřívat močí“, prostě utkvěly v paměti. Proto již navždy bude Zdena Novotná „bábou pod kořenem“.
411
Co řekl natáčející Svartovi poté, co „jumpoval“ a dopadl na zem?
To je debil. No, tak to jsem neviděl.
To je debil. Žiješ?
No, tak to jsem neviděl. To jumpoval, voe.
Svarta, je ti něco?
Vysvětlení
Svarta je taktéž legendou českého internetu, která se zrodila v roce 2008 na jedné z garáží ve východočeských Hořicích. Asi každý z nás někdy vylezl na garáž, a pokud u ní byl nějaký strom, asi nás napadlo na něj skočit. Jenže většinu z nás odradí možný dopad, což alkoholem posilněného Svartu ne. Jeho skok a následný dopad doprovázely hlášky, které zlidověly. Existují jejich soundboardy, objevují se v rapových textech a lidé je používají mezi řečí.
511
Co původně vytočilo paní v pražském metru, která proslula hláškou: „Já mám právo sedět“?
Taška na sedadle.
Málo místa na nohy.
Kufr.
Vedle stojící žena.
Vysvětlení
Kdyby mohlo pražské metro vyprávět... I zde se zrodila nejedna z legend, mezi něž patří i video s dámou, jejíž vyřídilka otravovala cestující někdy kolem roku 2013. Paní, zjevně ne úplně v pořádku, se hádala s opodál stojící ženou kvůli tomu, že ji starší paní se zavazadlem nepustila sednout. Video nicméně začíná už v době, kdy se hádka rozhořela i mezi ostatní pasažéry. Snímek má všechno: nadávky, legendární hlášky, českou facku, plivance i vyvrcholení. A proč? Jak paní uvedla, „k*rva, ta sv*ně tady měla kufr“.
611
Jak se jmenoval televizní pořad, ve kterém vystupovala věštkyně Jolanda?
EZO SHOW.
EZO TV.
EZO SHOW na TV Barrandov.
Věštírna na TV Barrandov.
Vysvětlení
Dát do kvízu slovní spojení „velký špatný“ a „hodně budeš někde“ nemá prakticky smysl, jelikož je používá opravdu každý. Všichni vědí, jakým způsobem Jolanda, vlastním jménem Věra Neméthová, komunikovala. Dávno totiž překročila pomyslné hranice internet culture a vplula do všech masmédií a českých domácností. Těžko hodnotit, jestli její jasnovidné oko bylo tak spolehlivé jako způsob, kterým dokázala v pravidelné relaci TV Barrandov rozesmávat své sledující. Lze však s jistotou říct, že se na ni nezapomene.
Čím se proslavila tato paní?
Zdroj: Wiki Commons
711
Čím se proslavila tato paní?
Chtěla zakázat „všechny internety“.
Zahnala zloděje, když ji chtěl přepadnout.
Praštila kolemjdoucího kabelkou.
Ničím.
Vysvětlení
Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně. Stačila jedna anketa v novinách, aby si tyto iniciály, věk a zaměstnání zapamatovala celá republika. Výrok paní Pohlové v deníku Metro ze 17. září 1999, v němž reagovala na aféru zneužití údajů o sporožirových účtech klientů České spořitelny, letos oslavil 23 let. Zněl takto: „Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ Jestli vyplňuješ tento kvíz, asi ti ji představovat nemusíme.
811
Kdo se skrývá za přezdívkou „Kluk, co ukradl řetízek“?
Patrik z Chlumce.
Prokop z Krupky.
Petr z Lovosic.
Pavel z Trmic.
Vysvětlení
I televizní seriály a show rodí zapamatovatelné internetové okamžiky, o čemž jsme se již přesvědčili. Tento pochází z televizního pořadu Ano, šéfe! vysílaného na Primě v roce 2015. Kluk, který ukradl řetízek, byl kuchařským učněm z Ústeckého kraje, jenž se kuchaři Zdeňku Pohlreichovi před kamerami přiznal, že „babičce ukradl zlatý řetízek, který prodal, a proto musí na policii“. Trestný čin následně probrali před kamerami znovu. Zde se Pavel z Trmic kuchaři omluvil s tím, že nic neukradl, ale že řetízek pouze „dal omylem do jinýho hrníčku“. Zdeňku Pohlreichovi i zbytku republiky tehdy zůstal rozum stát.
911
Ve kterém sportu reprezentoval Česko sportovec, jenž proslul obraty jako „zkusit šůšn“ nebo „very gut vetr“?
Biatlon.
Běh na lyžích.
Alpské lyžování.
Skoky na lyžích.
Vysvětlení
Stanislav Řezáč je legenda. Trochu neprávem se opomíjejí jeho kvalitní sportovní výkony v běhu na lyžích kvůli jednomu z rozhovorů po konci závodu před 11 lety v norském Birkebeinerrennetu, kde skončil na prvním místě. Český závodník zamotal hlavu novinářům svými jazykovými znalostmi, při nichž zkombinoval minimálně angličtinu, němčinu a češtinu. A pověstné „šůšn“, jehož význam stále není jasně daný, si může vyzkoušet použít v rozhovoru i letos, jelikož devětačtyřicetiletý matador stále závodí.
1011
Jak se jmenovala slečna, která byla v televizním Rande na Nově „úplně načatá“ z křesťanské víry?
Veronika.
Monika.
Berenika.
Anastázie.
Vysvětlení
Televizní seznamka Rande je výplodem divokých televizních devadesátek, v nichž se mladí Češi či Češky za doprovodu komentáře Slávka Boury a Markéty Mayerové snažili získat pozornost opačného pohlaví. Zpočátku byly díly koncipovány jako rande 3 lidí dvořících se jednomu, později to bylo klidně 10 ku 1. Z indiánsky laděného dílu vyšly hned dvě legendy – Monika a Lenka, které působily trochu netradičně. První zmíněnou zajímalo, jestli mladík věří v boha. A co tu druhou?
1111
Druhá soutěžící, která se objevila ve stejném dílu Rande, mluvila o tom, že ji baví prát a vařit. Jací kluci se jí ale nejvíc líbili?
Vysocí.
Chlupatí.
Mourovatí.
Snědí.
Vysvětlení
Lenka, druhá soutěžící, totiž úplně nepochopila otázku od mladíka, který se jí zeptal, poté, co tvrdila, že se ráda dívá na prádlo, které se v pračce pere, co dělá s prádlem, když se vypere. Místo toho, aby zareagovala očekávaně, zmínila svůj další koníček – kočky. Vznikla situace, kdy každý mluví o něčem jiném. Proto hlášky „kočky mám doma“ a „mourovatí“ kluci vešly taktéž do internetových dějin.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse