Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2022 6:00
Čas čtení 6:57
Vojtěch Vanda

Vánoční trhy v Brně: Víme, jak si je nejlépe užít. Svoboďáku se vyhni, Moraváku letos radši také (Průvodce)

REFRESHER BRNO ČESKO VÁNOCE
Uložit Uložené

Tři roky. Tak dlouho jsme museli čekat kvůli koronaviru na plnohodnotné trhy. Změnily se? Pokud ano, jak? Šli jsme se podívat.

Trhy, trhy a zase trhy. Je nám jasné, že tvé kroky tě sem již zavedly. Pokud ale neprocházíš stánky Prahy, jejíž letošní adventní trhy jsme pro tebe pokrývali v článku, ale kotvíš na Moravě, možná se ti bude hodit zhlédnout jedinečného průvodce brněnskými trhy. Už je to tři roky, co jsme se zde byli podívat naposledy, proto byl čas zjistit, co se změnilo.

Letošní trhy jsou specifické zejména veřejnou sbírkou Daruj kelímek. Její zakladatelé berou kelímek, za nějž je nutné uhradit zálohu a do nějž se připravují všechny nápoje na trhu, jako investici, se kterou podpoří dobrou věc. Stačí jim svůj kelímek odevzdat do stánku, oni z něj získají vratnou zálohu ve výši 50 korun a následně podpoří neziskovou organizaci, charitu, dětský domov nebo další instituce, které si vybereš. Na výběr je z 18 možností zahrnujících například oblast udržitelnosti, seniory, zvířata, děti a rodinu nebo humanitární pomoc.

Po trzích jsou všude vylepeny i plakáty, které vysvětlují, na co konkrétně člověk přispívá. A v případě, že chceš finančně podpořit i cíleně, můžeš využít vylepených QR kódů a poslat nějaké peníze navíc. Sbírka bude trvat do 6. ledna a je vidět, že lidem lhostejná není. Do jejího konce zbývá ještě 24 dnů, každopádně již nyní se vysbíralo skoro 1,5 milionu korun.

Doporučeno
Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) 4. prosince 2022 6:00

Kromě dobročinnosti je ale možné se na trzích uvolnit jako vždy. Jak jsme se uvolnili my, ti shrneme v každé sekci.  

Jak jsme hodnotili?

Na největších trzích v Brně jsme srovnávali rozmanitost sortimentu, jeho ceny a celkovou atmosféru mezi stánky i v jejich okolí.

K tomu patřilo i porovnání davů, které je navštěvují. (Indikátor počtu lidi: 1 – nejméně lidí, 5 – nejvíce návštěvníků). Prodírání masami, i když vánočně naladěnými, nemá s klidně prožitými Vánocemi nic společného. Ukážeme ti proto místa, kde se to zvládnout dá.

Už na začátek, stejně jako v Praze, můžeme s klidným srdcem doporučit, abyste trhy navštěvovali nejlépe ve všední den dopoledne, kdy samotní trhovci tvoří klidně až polovinu samotných návštěvníků. My jsme je navštívili odpoledne mezi 15. a 16. hodinou.

V článku najdeš:

Zelný trh

Náměstí Svobody

Moravské náměstí

Dominikánské náměstí


Zelný trh

Zelný trh Brno
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Trvání: 25. 11. 2022 – 23. 12. 2022
Nabídka: Svařák, turbomošt, punč, bramboráky, langoše, víno, koktejly, pivo, palačinky, uzeniny, rukodělná výroba, ozdoby, oblečení, apod.
Indikátor počtu lidí: 3/5

Turbomošt: 60/75 Kč
Svařák: 50–70 Kč
Bramborák: 70–80 Kč
Langoš: 70–80 Kč
Trdelník: 100 Kč

Největším trhem v celém Brně je oblast, která jej má i ve svém názvu. Zelný trh je celoročně obýván stánkaři, nachází se zde i nově opravená Tržnice Brno a během adventu hraje pré. To se nezměnilo ani po třech letech a stále se jedná o velmi zaneprázdněnou součást adventních trhů, avšak s jistým kouzlem, které shon hravě předčí.

My jsme zrovna trefili okno, ve kterém mnoho lidí Zelný trh nenavštívilo. Proto bylo mnohem jednodušší si projít více než stovku stánků, všechno pití jako svařáky, mošty včetně slavného turbomoštu, medovinu, nealko punče, horké limonády i třeba aperol. K jídlu lze sehnat vše od trdelníku přes klobásu, maso na rožni až po nakládané sýry a churros.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Největší prostor však zabírají trhovci s výrobky, jako jsou svíčky z vosku, mýdla, bižuterie, výrobky z ovčí vlny, vykrajovátka, dřevěné věci do kuchyně či hračky pro děti, papírnictví a další. Pro děti je zde připraveno vyžití ve formě kolotočů, pro dobrodruhy se zde najde i koktejlový bar s drinky. Zastánci bitcoinu si zde taktéž přijdou na své, jelikož se zde u jednoho stánku dá platit touto kryptoměnou. 

V případě, že tě začne jídlo a pití nudit, můžeš se těšit na doprovodný program, který má každé náměstí trochu jiné. Stačí sledovat web TIC Brno.

Nenarazili jsme tu však na klasickou kovárnu, kde se dříve dělala zbroj nebo jiné věci či ozdoby z kovu. Druhou poměrně nepěknou změnou byla cena. V průměru se zvedla asi o 20 procent. Na druhou stranu se nedá říct, že by se letošní ceny nějak bily s tím, co najdeme nyní v obchodech. Z toho důvodu si člověk vlastně říká, že se ještě jedná o poměrně slušné ceny.

TIP: Ušetřit se dá různě. V případě, že se ti před několika lety povedlo šťastně ukořistit hrneček na vánočních stromech turbomoštu, můžeš například získat velkou slevu tím, že si jej na trhy přineseš. Když si jej necháš u stánku naplnit, odečte se ti 20 procent ze základní částky drinku.

Trh je nejlépe přístupný pěšky od Masarykovy ulice, má i vlastní tramvajovou zastávku. Sociální zařízení je pro návštěvníky v Tržnici Brno zdarma od 10:00–22:00. K večeru je pravděpodobné, že se sem nahrne více lidí, tak je třeba s tím počítat.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✩


Náměstí Svobody

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Trvání: 25. 11. 2022 – 23. 12. 2022
Provozní doba: 10:00–21:45
Nabídka: Svařák, turbomošt, punč, bramboráky, langoše, víno, koktejly, pivo, palačinky, uzeniny, rukodělná výroba, ozdoby, oblečení, vaječný likér, ale i asijská kuchyně apod.
Indikátor počtu lidí: 4/5

Turbomošt: 60/75 Kč
Svařák: 50 Kč
Grog: 75 Kč
Vaječný likér: 85 Kč/1 dcl
Klobáska: 110 Kč
Punč: 75 Kč
Medovina: 60 Kč
Vepřový steak: 79 Kč/100 g
Langoš: 75 Kč
Kapří hranolky: 175 Kč
Trdelník: 100 Kč

Středobodem veškerého dění v Brně je proslulý „Svoboďák“, o vánočních trzích je však až variantou číslo dvě. A tak to i zůstává. Náměstí s orlojem a velkým vánočním stromem má však oproti Zelnému trhu výhodu a zároveň i nevýhodu ve své rozlehlosti. Počet stánků je vysoký, podobně jako počet lidí, který sem zavítá.

Náměstí je klasicky rozděleno na dvě části: na tu, kde převažuje jídlo (směr k České ulici), a tu, kde převažuje obchod s řemeslnou výrobou (směr ke Kobližné). Směrem k Masarykově ulici za orlojem přibyly i další stánky neziskových organizací.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Další obměny aby člověk pohledal. Pozitivní je, že se dá už ve velké části stánků platit kartou, jinak se ale jedná o směsici stánkařů, kteří se sem mohli vrátit poté, co je nezruinovala covidová nákaza. Atmosféru dále zpestřují hudební vystoupení, která se dějí na pódiu Vánoční scéna vedle Mariánského sloupu. Hudebníci se tu střídají denně.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Nakoupíš zde všechno od uzenin, langošů, bramboráků, palačinek, trdelníků, grilovaných oštěpků, frgálů nebo kapřích hranolků či pštrosích specialit až po různé druhy svařáků, samozřejmě turbomoštu, punče, vaječného likéru, medoviny, či dokonce piva v plechovce.

Také můžeš zakoupit vykrajovátka, čepice, šály, dárková mýdla, keramiku, dřevěné dekorace nebo betlémské světlo. Nepříjemnou novinkou jsou prodejci svítících balónků, kteří se proplétají mezi lidmi na tramvajovém kolejišti.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Na náměstí najdeš i záchody, které organizátoři umístili naproti Zlaté lodi. Nejsou však zdaleka pro každého. Nejlepší variantou je pak OC Omega přímo za hodinami, musíš se však připravit na frontu. Jak se k nim dostat, zjistíš zde.

Autem se na náměstí dostat nedá. Nejlepší je nechat jej v Domini parku za Dominikánským náměstím či v JD Parku u Janáčkova divadla. Ten správný způsob je přijít pěšky od hlavního nádraží po Masarykově ulici nebo přijet z hlavního nádraží vánoční šalinou.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✩ ✩ ✩

TIP: Na brněnských trzích je velmi příjemná jejich kompaktnost. Všechna místa se dají projít na jeden vrz. Začít se dá buď na Moravském náměstí (příchod na trhy ze severu), nebo na druhé straně Zelného trhu (příchod z jihu od hlavního nádraží). Postranní uličky spojují prakticky všechna náměstí, takže není možné se ztratit. 

Moravské náměstí

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Trvání: 25. 11. 2022 – 23. 12. 2022
Nabídka: Ruské kolo, kolotoč, svařák, medovina, punč, turbomošt.
Indikátor počtu lidí: 2/5

Turbomošt: 60/75 Kč
Svařák: 50 Kč
Medovina: 70 Kč

Kolo funguje každý den od 10:00 do 20:00, cena 100 Kč.

Je nám líto, ale trhy na Moravském náměstí jsou letos jedním obrovským zklamáním. Je to však ospravedlnitelné, jelikož v parku probíhala dlouho očekávaná rekonstrukce. Městská část Brno-střed do ní investovala 130 milionů korun. Letos tedy žádná jurta s kavárnou, žádná knihovna ani žádný restaurační stan. Jen ploty chránící nově zasazenou zeleň.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Doufejme, že příští rok už tato část trhů bude funkční, jelikož je řadíme k těm nejlepším. Tento rok zůstalo na místě pouze ruské kolo a dva stánky v budoucí volnočasové zóně vedle dětského hřiště. Z nějakého důvodu je uprostřed betonového plácku, jejž objímá futuristická dřevěná lavička, několik balíků slámy. Děti však tuto slámu milují, tak asi není co řešit.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Pokud tedy nemáš zájem se svézt na kole za stovku, z něhož je vidět prakticky na celé město (mysli na to, že místa nejsou krytá), nebo si dát svařák či něco ze sortimentu Punčového baru, zavítáš na Moravák k Joštovi. A tam je to letos také bída.

Žádné kluziště, žádné pořádné stánky s jídlem. Jen jeden velký stánek s medovinou a turbomoštem, jenž byl před třemi roky právě ve starém parku, několik stánků neziskových organizací, stánek s výrobky z vlny a to je prakticky vše. Znuděné děti je možné nechat povozit na kolotoči, jenž má podobu staré atrakce z 19. století. 

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Tyto trhy však mají paradoxně nejlepší dostupnost. Obsluhují několik zastávek MHD Moravské náměstí, kdy tramvaj číslo 9 zastavuje těsně vedle nich. Dorazit se sem dá však i z ulice Česká nebo z náměstí Svobody. Řidiči, pokud nemají zájem o alkohol, mohou parkovat v nedalekém parkovacím domu JD Parking.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda


Ti, kteří to zase s alkoholem přeženou, mají jedinečnou možnost otestovat jedny z veřejných záchodů z našeho testu. Konkrétně se jedná o toalety zdarma naproti Janáčkovu divadlu.

Celkové hodnocení: ✭ ✩ ✩ ✩ ✩


Dominikánské náměstí

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Trvání: 25. 11. 2022 – 23. 12. 2022
Provozní doba: 10:00–21:45
Nabídka: Svařák, turbomošt, klobása, oštěpok, hranolky, fish & chips, bramborák.
Indikátor počtu lidí: 1/5

Turbomošt: 60/75 Kč
Svařák: cca 65 Kč
Grog: 75 Kč
Bramborák: 35 Kč/100 g
Fish & Chips: 200 Kč/porce
Oštěpok: 80 Kč
Langoš: 130 Kč

Trhy na Dominikánském náměstí vedle chrámu sv. Michala jsou nejmenšími plnohodnotnými a samostatnými trhy v našem přehledu. I když nejspíš v uvozovkách, vzhledem k tomu, jak dopadly letošní trhy na Moravském náměstí.

Vrátily se do své původní podoby; skládají se z desítky stánků, které jsou rozmístěny podél náměstí, kterému vévodí klasický dřevěný betlém přímo naproti magistrátu. Přes náměstí pod ním jsou zase stoly, u nichž je možné si vychutnat stánkové jídlo a pití.

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Atmosféra byla i ve všední den dopoledne poměrně komorní. Největší část návštěvníků tvořily rodiny s dětmi a senioři, kteří obdivovali několik desítek dřevěných soch lidí a zvířat v ikonickém zvěčnění narození Ježíše Krista. Nynější mrazy nicméně úplně nevybízely k tomu stát zde byť jen krátkou dobu – většina návštěvníků nachází útočiště u stánkařů.

Malý počet stánků nabízí základní výbavu v podobě nutného turbomoštu, svařáku, langošů i restauračního jídla, najdeme tu ale také Jägermeister bar, Ježískův bar či Fish & Chips. Nutno podotknout, že se jedná spíše o gastrozastávku, rukodělné výrobky je třeba obdivovat jinde.

Brno trhy
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Co se týká toalet, ty jsou stejně dostupné jako před lety. Nejjednodušší je samozřejmě zavítat do OC Velký Špalíček, který v našem testu brněnských veřejných toalet obstál na výbornou. Jsou však často dost plné. Pokud jezdíš autem, vyplatí se zaparkovat v parkovacím domu Domini park, který se nachází zhruba 100 metrů za náměstím. Zde je veřejná toaleta taktéž.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Zpět
Sdílet
Diskuse