Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. ledna 2023 13:00
Čas čtení 3:44
Dominik Vetrák

Vybrali jsme nejlepší seriály na Netflixu za rok 2022

Vybrali jsme nejlepší seriály na Netflixu za rok 2022
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ SERIÁLY NETFLIX SERIÁLY
Uložit Uložené

Netflix je nejpopulárnějším místem pro sledování seriálů. Které z roku 2022 stály za to?

Na Netflixu najdeme každý měsíc alespoň jeden povedený či vyloženě skvělý seriál. S filmy je to už horší, ale ze seriálové produkce Netflixu se vždy dá něco dobrého vybrat. Jelikož začal již nový rok, rozhodli jsme se sumarizovat a doporučujeme ti 10 nejlepších seriálů, které loni vyšly na Netflixu. Jedná se o seznam, ne žebříček, takže pořadí je náhodné.

Doporučeno
10 vynikajících filmů, které si zaslouží pokračování, ale nejspíš jej nikdy neuvidíme 10 vynikajících filmů, které si zaslouží pokračování, ale nejspíš jej nikdy neuvidíme 9. prosince 2022 16:00

1. Love, Death & Robots

Třetí série skvělého antologického seriálu se vrátila ke kvalitě první série. Každá část měla vlastní příběh s unikátním vizuálem. Některé byly průměrné, ale několik epizod bylo úžasných a celé to vyvrcholilo krátkým animovaným filmem Jibaro, na jehož originalitu a jedinečné animované zpracování budeme vzpomínat ještě dlouho.

Pokud máš rád*a dospělé příběhy a kvalitní animaci s dávkou napětí, sexu či akce, třetí sérii Love, Death & Robots nesmíš vynechat.

2. Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Pokud jsi slabší povahy a nemáš pořádně silný žaludek, bude lepší, když se této kriminální minisérii natočené podle skutečných událostí vyhneš. Její tvůrci totiž zobrazují ohavné činy pedofila, nekrofila a sériového vraha Jeffreyho Dahmera až příliš detailně. 

Tvůrci ukázali divákovi explicitní, nechutné a dlouhé scény plné krutosti a bolesti. Právě proto se to všechno tak zařezává pod kůži a zůstává v hlavě. Pokud máš rád kriminální seriály natočené podle skutečných událostí, Dahmer si tě získá. Stejně tak tě dostane i skvělý Evan Peters v nejlepší roli své kariéry.

3. Cobra Kai

V Cobra Kai se mezi sebou perou teenageři a dospělí je v tom podporují. Je to nereálné, neetické, ale v tomto světě to dokonale funguje. Pátá série nám připravila návaly emocí a my jsme si užili hláškování starých postav, obzvláště Johnnyho, jehož vulgární chování a nevhodné charakterové rysy způsobují kuriózní situace. 

Pátá série je s přihlédnutím na opakující se příběhové klišé snad vůbec nejlepší, a to i přesto, že v ní teenageři mezi sebou moc nezápasí.

4. Sandman

Seriál zcela nenaplnil potenciál komiksové předlohy, podle které byl natočen, ale má spoustu skvělých scén a momentů, které ho vyzdvihují. I díky tomu a komplexní hlavní postavě, která není tradičním kladným hrdinou, jsme si seriál užili. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš seriály ze školního prostředí? KVÍZ: Jak dobře znáš seriály ze školního prostředí? 26. dubna 2024 12:01

Sandmana doporučujeme vidět každému fanouškovi fantasy žánru. Díky sympatickým hercům a zajímavému světu krále snů si seriál užiješ. Jen musíš vydržet alespoň do druhé či třetí části. Začátek seriálu je totiž nejslabší.

5. Wednesday

Nový seriál od Tima Burtona není tak dobrý, jak bychom si přáli a jak jsme čekali. Tvůrci jím míří více na teenagerskou cílovku a je to spíše taková příjemná jednohubka, jejíž nejsilnější zbraní je vizuál a úžasná herečka Jenna Ortega v roli Wednesday, temné dcery Addamsových. Ta se v seriálu dostává na novou školu, kde se musí vyrovnat s očekáváními a diskriminací okolí, ale také se záhadnou vraždou. Právě detektivní složka táhne celý příběh zajímavým směrem.

6. Big Mouth

Oblíbený animovaný seriál o dospívajících teenagerech, kteří jsou celé dny pořádně nadržení, nás nezačal nudit ani v šesté sérii. V ní se tvůrci konečně věnovali asexualitě, ale také problémům s rodičovskou výchovou, nevlastními rodiči či tlaku, jakému čelí teenager, když se jeho rodičům narodí další dítě a pozornost se přesune na něj. Překážela nám akorát muzikálová čísla, jinak to bylo opět poučné, zábavné a originální zpracování sexuálních témat.

7. Cyberpunk: Edgerunners

Od animátorů a tvůrců ze studia Trigger (Kill la Kill) a producentů z polského herního studia CD Projekt Red jsme si užili nezapomenutelnou cyberpunkovou jízdu ve městě Night City.

Doporučeno
Hlavní kameraman Vládců nebes nám prozradil, jak se natáčí seriál za 200 milionů dolarů. Austin Butler se choval netypicky Hlavní kameraman Vládců nebes nám prozradil, jak se natáčí seriál za 200 milionů dolarů. Austin Butler se choval netypicky 29. března 2024 14:00

Je to nebezpečné, nikdy nespící a neonovými barvami prosvícené město budoucnosti. Jeho obyvatelé si vylepšují svá těla implantáty a čipy. Jedním takovým vylepšeným člověkem je i teenager David, který se po tragické události ocitne na ulici a jeho jedinou šancí na přežití je přidat se ke zločincům.

Cyberpunk: Edgerunners se může pochlubit jedinečným stylem animace s mnoha komplexními záběry, které animátoři koncipovali nesmírně originálně. Jsme rádi, že seriál oplývá i emotivním a dospělým příběhem.

8. Better Call Saul

Toto je jediný seriál v článku, který nevznikl v produkci Netflixu. Nové epizody od televizní stanice AMC však na Netflix dorazily už den po premiéře, takže jsme se rozhodli sem Saula zařadit. Je jisté, že seriál si zaslouží více pozornosti a pořád se najde až příliš mnoho fanoušků Breaking Bad, kteří mu nedali šanci.

Better Call Saul se totiž odehrává několik let před událostmi Breaking Bad. Hlavní postavou je Jimmy McGill alias Saul. V seriálu jsme zjistili, jak se poznal s Mikem či jak postupoval v žebříčku moci Gus Fring. V některých částech je Saul ještě lepším seriálem než Breaking Bad. Poslední série se opět zaskvěla fantastickými hereckými výkony, scénářem, režií a prací s kamerou.

9. Ozark

Ozark je kriminální seriál, který zobrazuje napínavý boj 4členné rodiny s mexickým drogovým kartelem, politiky a FBI. V napětí jsme očekávali, jak se podaří zakončení seriálu, a s radostí ti oznamujeme, že dopadlo skvěle.

Doporučeno
RECENZE: Vládcové nebes. Zrodila se z jednotky pilotů další válečná pecka jako Bratrstvo neohrožených a Pacifik? RECENZE: Vládcové nebes. Zrodila se z jednotky pilotů další válečná pecka jako Bratrstvo neohrožených a Pacifik? 24. března 2024 14:30

Scenáristé se postarali o skvěle vyskládaný příběh se spoustou překvapení a režiséři vytvořili napínavé scény. Více než obvykle se zaskvěli i herci, kteří seriál povznesli na vyšší úroveň. Seriál Ozark bude citelně chybět.

10. Stranger Things

Předposlední série Stranger Things je podle nás po té první nejlepší. Představila úžasné nové postavy (Eddie byl highlightem celé série), zatím nejlepšího záporáka celého seriálu a v každé epizodě jsme cítili obrovský rozpočet, který Netflix uvolnil zejména pro tvůrce vizuálních efektů.

Svět Upside Down a všechny sci-fi elementy Stranger Things vypadaly ve čtvrté sérii výborně. Nebavila nás akorát celá dějová linie s Eleven, ale kromě toho to byla záživná a napínavá jízda od začátku do konce. Pokud máš rád retro atmosféru 80. let a sci-fi, čtvrtá série tě musela potěšit.

 

Další seriály od Netflixu, které letos stály za pozornost: Heartstopper, Inventing Anna, Dead to Me, The Umbrella Academy, Human Resources, Dragon Prince, Vikings: Valhalla či Firefly Lane.

Domů
Sdílet
Diskuse