Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. prosince 2022 8:09
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

Do pohádky s Libuší Šafránkovou. Ve Strahovském klášteře probíhá výstava filmových a divadelních kostýmů české herečky

Do pohádky s Libuší Šafránkovou. Ve Strahovském klášteře probíhá výstava filmových a divadelních kostýmů české herečky
Zdroj: Filmové studio Barrandov/DEFA
ZAJÍMAVOSTI ČESKÁ TELEVIZE ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Zájemci, kteří chtějí vidět, nebo si dokonce vyzkoušet některé kostýmy z filmů Tři oříšky pro Popelku, Babička či Princ a Večernice, budou mít možnost v prodlouženém termínu do 15. ledna.

Na pohádky s Libuší Šafránkovou se nyní nemusíš pouze dívat, ale lze je i prožít. Podobný zážitek slibuje výstava Libuše Šafránková – Jak ji máme rádi, která momentálně probíhá ve Strahovském klášteře. Česká televize ve spolupráci s premonstrátským klášterem vystavuje originální kostýmy, fotografie a exponáty z její filmové a divadelní tvorby. A některé si zejména dětští návštěvníci mohou i vyzkoušet.

Doporučeno
KVÍZ: Které postavě z českých vánočních filmů a pohádek se podobáš? KVÍZ: Které postavě z českých vánočních filmů a pohádek se podobáš? 26. prosince 2022 11:00

Kdo by nechtěl spatřit na vlastní oči legendární šaty z televizních a filmových rolí legendární herečky? Nyní je k tomu jedinečná příležitost. Společně s fotkami z divadelních, filmových a televizních rolí to bude možné. Nejedná se však o pouhou prohlídku věcí, nýbrž i o vzpomínku na slavnou herečku, od jejíž smrti uplynul v červnu rok.

Podle autorů textů Petra Stančíka a Pavla Taussiga, kteří komentovali výstavu kurátorky Jany Sommerové, bude možné spatřit originály kostýmů, jež byly zapůjčeny z fundusů České televize, společnosti Barrandov Studio a. s., divadel a soukromých sbírek. Ty doplní například i dobové plakáty.

Výstavu si užijí i děti

„Výstava je ideální pro celou rodinu. Děti se rozhodně nebudou nudit – mohou si tu vyzkoušet kostýmy z filmů, vyfotit se s pohádkovými hrdiny nebo si zalovit ‚v kouzelném rybníčku‘,“ dodávají autoři.

Na místě je možné zhlédnout kousky nejen z legendárních Tří oříšků pro Popelku, ale také z filmu Babička, Všichni moji blízcí, Princ a Večernice, Malá mořská víla, Cirkus Humberto, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vrchní prchni, Můj brácha má prima bráchu, Věčný Faust, Svatební cesta do Jiljí a dalších.

Výstava měla trvat pouze do Nového roku, avšak byla prodloužena až do 15. ledna. 

Domů
Sdílet
Diskuse