Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2023 11:00
Čas čtení 5:59
Ondřej Jarůšek

The Last of Us: Největší rozdíly mezi hrou a seriálem v první epizodě

The Last of Us: Největší rozdíly mezi hrou a seriálem v první epizodě
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAMING HBO SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY THE LAST OF US
Uložit Uložené

Jeden z nejdražších a nejočekávanějších seriálů všech dob je tady. The Last of Us sbírá ovace ze všech stran, a ačkoliv jsou filmaři velmi věrní původní hře, přinesli i několik změn.

Seriál The Last of Us má za sebou senzační start. Na začátku týdne vydalo HBO první epizodu, která se okamžitě dočkala fantastických ohlasů. Dle zahraničních médií odkazujících na data společnosti Nielsen sledovalo premiérový 80minutový díl na HBO a streamovací platformě HBO Max 4,7 milionu diváků. Na online agregátoru recenzí Rotten Tomatoes má premiérový díl v době psaní článku průměrné skóre od diváků 96 %.

To seriál řadí mezi vůbec nejchválenější adaptace všech dob.

The Last of Us
Zdroj: HBO

Seriál je věrný hře, ale přináší i změny

Za pozitivní reakce může i fakt, že filmaři k adaptování slavné hry od studia Naughty Dog na konzole od Sony přistoupili velmi citlivě a původní dílo zpracovávají velice věrně. A to ať už se bavíme o konkrétních scénách a dialozích, které místy do detailu kopírují hru, nebo o obdivuhodných výkonech hereckého ansámblu.

Pedro Pascal jakožto Joel i Bella Ramsey jako Ellie ztvárňují postavy ze hry bravurně, takřka identická je i jejich poloha hlasu, dikce a přízvuk.

V některých směrech se však filmaři od původní hry odklání, a tak mezi seriálem a herní verzí můžeme najít hned několik rozdílů. Sepsali jsme, jaké jsou ty největší.

Sarah dostala víc scén

První rozdíl je patrný hned v úvodu, kdy sledujeme rozhovor vědců v televizní talk show z 60. let minulého století, kde jeden z odborníků varuje před pandemií a rizikem, které by pro lidstvo mohly představovat parazitické houby. Tato scéna ve hře vůbec není.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti 27. března 2024 11:00

Následně se přesouváme do roku 2003, těsně před vypuknutím apokalypsy. Zde dostává Sarah, dcera Joela, více prostoru, než tomu bylo ve hře, kde za ni hrajeme v krátkém prologu a můžeme se pohybovat po domě, v němž se svým otcem žije.

V seriálu ji však můžeme také vidět ve škole, na návštěvě u sousedů nebo na cestě do hodinářství, kde nechává opravit hodinky svého otce, aby mu je dala jako dárek k narozeninám. Jedná se mimochodem o do detailu stejný model hodinek, který Sarah dává otci ve hře, v té však nevidíme, jak je nechává opravit.

Rozdíl je i v tom, co následuje poté, co Sarah uprostřed noci probudí zvuky chaosu zvenčí. Zatímco ve hře se pohybuje jen po domě, kam za ní otec přijede a zachrání ji před nakaženým sousedem, kterého před jejíma očima zastřelí, v seriálu Sarah vejde do domu sousedů, kde přijde do kontaktu s nakaženou postarší ženou. Ta mladou dívku pronásleduje ven a v poslední moment na místo přijíždí Joel, který nakaženou zabije francouzským klíčem.

The Last of Us
Zdroj: Playstation

Co ovšem zůstává stejné, je následný pokus o únik autem z města pryč a chmurný osud Sarah, která první den apokalypsy nepřežije. Osudnou se jí stane kulka ze zbraně vojáka, který dostane příkaz Joela s jeho dcerou zastřelit. Její poslední scéna je stejně srdcervoucí jako ve hře.

Změnil se rok, kdy se děj odehrává

Rozdílný je i rok zasazení. Zatímco hra začíná v roce 2013 a po prologu se přesuneme o dvacet let později do roku 2033, v případě seriálu se úvodní část odehrává už v roce 2003, načež se děj přesouvá v čase do roku 2023. A má to své opodstatnění.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

„Mám pocit, že když v roce 2023 sleduju show odehrávající se v roce 2043, je to o něco méně reálné. I když sleduju show zasazenou do roku 2016, je to o něco méně reálné,“ odůvodnil jeden z tvůrců Craig Mazin rozhodnutí zasadit hlavní část seriálu do letošního roku.

Joel a Tommy mají bližší vztah

Další důležitou postavou, se kterou se na začátku seznámíme, je Joelův bratr Tommy, kterého si v seriálu zahrál Gabriel Lun. A i zde se filmaři rozhodli pro několik změn. Jednou z nich je například scéna, kdy Tommy svému bratrovi volá v noci poté, co byl po rvačce v baru zatčen (možná s jedním z infikovaných?) a potřebuje, aby pro něj Joel přijel. Už předtím navíc Tommyho vidíme také při návštěvě u bratra doma, což se ve hře nestalo.

Vztah mezi Joelem a Tommym je vykreslen jinak i po přesunu o dvacet let do budoucnosti. Životy bratrů se sice rozdělily, ovšem v seriálu byli zřejmě po celou dobu v kontaktu. Když se najednou Tommy přestal ozývat, Joel je odhodlán svého bratra za každou cenu najít. To je i jeden z hlavních důvodů, proč nakonec souhlasí s tím, že společně se svou parťačkou Tess propašuje Ellie z města ven.

Hra je v tomto směru dosti odlišná. Joel a Tommy v ní totiž v kontaktu dlouhé roky vůbec nebyli a střetnou se jen díky tomu, že Joelova cesta s malou Ellie za Světlonoši do dalekého Salt Lake City vede přes místo, kde žije Tommy se svou ženou a dalšími přeživšími.

the last of us tommy
Zdroj: Playstation

Joel a Tess: Jen parťáci, nebo partneři?

Kromě vztahu Joela a Tommyho vykresluje seriál trochu jinak i vztah mezi Joelem a již zmíněnou Tess, se kterou do města pašují zboží. Tu v seriálu hraje Anna Torv. Hra v tomto směru není jednoznačná a nabízí prostor pro domyšlení, zda jsou Joel a Tess jen parťáci, nebo i partneři. Od filmařů ale dostáváme náznak, že jde o druhou variantu a mezi Joelem a Tess je něco víc než jen přátelský a kolegiální vztah.

Doporučeno
„Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky „Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky 21. března 2024 9:00

Stane se tak v momentě, kdy se Tess vrátí se zbitou tváří do bytu, lehne si za spícím Joelem a zezadu se k němu přitiskne. Nelze sice s jistotou říci, že to automaticky značí intimní vztah mezi oběma postavami, ale je to indikace, která ve hře chyběla.


Joel a Tess ve hře pátrají po Robertovi, dealerovi se zbožím z černého trhu, aby od něj dostali ukradené zbraně. V seriálu však od Roberta, jehož kumpáni zbili Tess, chtějí získat autobaterii, za kterou Tess zaplatila, ale on ji následně znovu prodal někomu jinému.

The Last of Us tess
Zdroj: Playstation

Joel v seriálu nutně shání baterii do auta, aby se mohl vydat hledat Tommyho. Vůz i zásoby na cestu mu nakonec přislíbí zraněná Marlene, šéfka rebelského hnutí Světlonošů, která se dostala do přestřelky s Robertem a jeho muži. Marlene ale na oplátku potřebuje, aby Joel a Tess z města střeženého vojáky propašovali Ellie. Joel se potřebuje dostat za bratrem, proto na nabídku kývne.

Zatímco v případě hry jsme se s Ellie setkali až v momentě, kdy mu ji Marlene svěří, v seriálu ji vidíme už dříve, kdy je připoutaná k topení. Pod rukávem skrývá kousnutí od jednoho z nakažených, a když Marlene vidí, že je dívka imunní a ani po několika týdnech se neproměnila, sundá jí pouta a rozhodne se ji dostat z města pryč.

Infekce se nepřenáší spory ve vzduchu

Zřejmě ale jednou z nejzásadnějších změn v seriálu oproti hře je přenášení infekce. Zatímco ve hře se infekce Cordyceps šíří kromě kousnutí i sporami ve vzduchu (člověk se tak může nakazit i tím, že v takovém prostředí nemá dýchací masku), v seriálu tomu tak není. Spory zde nejsou. Nakažení v seriálu místo toho mají v ústech úponky, kterými se přisají na člověka a tím jej nakazí.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš počítačovou hru podle obličeje postavičky? KVÍZ: Poznáš počítačovou hru podle obličeje postavičky? 7. března 2024 16:00

Jeden ze showrunnerů seriálu Neil Druckmann, který režíroval hru, v rozhovoru vysvětlil, že rozhodnutí nahradit spory těmito úponky v ústech přišlo už v raném stadiu tvorby televizní show. Dle jeho slov přišla jemu i dalším tvůrcům děsivá představa, že nakažení takto vytváří něco jako vzájemně propojenou síť a stojí proti nám jako jednotná síla.

The Last of Us
Zdroj: PlayStation/HBO

Nové postavy a Joelovo PTSD? 

Za zmínku stojí taky některé postavy, které se v seriálu objevily, ale ve hře nebyly. Mezi ty patří Kim (hraje ji Natasha Mumba), členka Světlonošů a pravá ruka šéfky odboje Marlene, Joelovi sousedi Connie (Marcia Bennett), Danny Adler (Brad Leland) a Nana (Wendy Gorling) ze samotného začátku seriálu nebo dispečer zajišťující komunikaci mezi karanténní zónou v Bostonu a vnějším světem, kterého Joel v seriálu navštíví kvůli přerušeným zprávám od Tommyho.

Novou postavou je také Lee (Max Montesi), člen národní vojenské agentury FEDRA, kterému seriálový podloudník Joel prodává pilulky.

V seriálu je to právě Lee, kdo nakonec Joela, Tess a Ellie přistihne při pokusu o útěk z karanténní zóny. Když potom na Joela, za kterým stojí malá Ellie, namíří zbraň, našemu hrdinovi v hlavně probleskne scéna, kdy při podobné situaci před dvaceti lety zemřela jeho dcera. Joel tak Leeho povalí na zem a brutálně jej ubije k smrti. I to je odlišnost od hry a možná i náznak do budoucna, že Joel by se mohl potýkat s posttraumatickou stresovou poruchou.

Osmdesátky znamenají problém

Na závěr zmíníme kódy, které jsou v seriálu využívány pro rádiovou komunikaci. Jak jsme se dozvěděli, kromě Tommyho s Joelem komunikovali také Bill s Frankem, další postavy, které žijí v jiném městě mimo karanténní zónu. Ti pro kódování zpráv využívali písničky z různých dekád z minulého století a Joela informovali o tom, co se děje „venku“. A jak se vychytralá Ellie v seriálu zjistí, například písně z osmdesátých let znamenají, že mimo karanténní oblast je nějaký problém.

Ve hře Bill s Joelem přes rádio nekomunikuje, ale náš hrdina ho s Ellie navštíví. Dozvíme se přitom, že Frank se zabil.

V závěru epizody se z Joelova rádia začne linout píseň Never Let Me Down Again od Depeche Mode z roku 1987. Varování ale přišlo pozdě. Joel, Tess a Ellie už opouští karanténní zónu Bostonu, před nimi leží trosky města a v jeho temnotách se skrývá smrt.

Domů
Sdílet
Diskuse