Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2023 18:00
Čas čtení 1:53
Ilona Hobzová

Toto je nejstarší pes na světě. Je mu třicet let, málem se nedožil ani dvou týdnů

ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Jeho majitel připisuje dlouhověkost lidské stravě a klidnému, mírumilovnému prostředí.

Před dvěma týdny získal titul nejstaršího psa na světě Spike, míšenec čivavy z amerického Ohia. Dlouho se z něj ale neradoval. Nově je nejstarším známým žijícím psem Bobi z Portugalska. 

Bobi překonal nepřízeň osudu 

Bobiho, kterému je od 2. února rekordních 30 let a 267 dní, vyhlásila Guinnessova kniha rekordů nejen nejstarším psem na světě, ale i nejstarším psem v historii. Překonal tak téměř sto let starý rekord. Předchozí nejstarší pes vůbec, Bluey (1910–⁠1939), byl australský dobytkářský pes a dožil se dvaceti devíti let a pěti měsíců. 

bobi nejstarší pes
Zdroj: Guinnessova kniha rekordů/volně k užití
Doporučeno
Jak dlouhá bude zima? V Kanadě měl podle tradice svišť předpovědět počasí, našli ho mrtvého Jak dlouhá bude zima? V Kanadě měl podle tradice svišť předpovědět počasí, našli ho mrtvého 4. února 2023 11:37

Bobi žije celý svůj život ve vesnici Conqueiros v portugalském okrese Leiria s rodinou Costových. Řadí se k lokální rase Rafeiro do Alentejo, plemenu hlídačů dobytka. Průměrná délka života tohoto plemene se obvykle pohybuje mezi dvanácti až čtrnácti lety. 

Bobi se narodil 11. května 1992 u rodiny Costových. Datum narození se ověřilo třeba u tamní veterinární stanice, kde byl Bobi v roce 1992 registrován. Datum narození potvrdil i Národní svaz veterinárních lékařů. 

Bobiho osud přitom nebyl od začátku vůbec jednoduchý. Popsal ho Leonel Costa, kterému bylo v době psova narození pouhých osm let: „Bohužel v té době se u starších lidí, kteří nemohli mít doma více zvířat, považovalo za normální zahrabat zvířata do díry, aby nepřežila,“ vyprávěl Leonel. Fenka Gira, kterou Costovi měli, porodila čtyři štěňata v dřevníku. O den později se jich rodiče Leonela chtěli rychle zbavit. Fenka Gira byla tou dobou pryč. Costovi si ale nevšimli, že jedno mládě v dřevníku nechali.

Leonel a jeho bratři po pár dnech zpozorovali, že Gira do dřevníku stále chodí. Rozhodli se ji pozorovat a zjistili, že jedno ze štěňat tam stále je. Sourozenci se rozhodli, že o jeho přítomnosti nikomu nic neřeknou. „Věděli jsme, že až pes otevře oči, rodiče ho už nepohřbí,“ uvedl Leonel. A přesně to se stalo. Když rodiče Bobiho objevili, bylo už pozdě. Štěně se tak stalo součástí rodiny.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

A že si života užívá, dnes dokazuje jeho dlouhověkost. Tu Costa přisuzuje tomu, že Bobi žije v klidném, mírumilovném prostředí daleko od města. Netají se ani tím, že Bobi vždy jedl potravu určenou pro lidi. „Co jsme jedli my, jedl i on. Dostával i psí konzervy nebo kusy masa, neváhal si ale brát i z našeho jídla,“ uvedl.

Po zdravotní stránce se Bobi těší relativně bezproblémovému životu. Leonel se o něj strachoval jen jednou, v roce 2018, kdy psa hospitalizovali kvůli náhlým problémům s dýcháním. Z nich se ale dokázal zotavit. „Chodíme s ním na pravidelné prohlídky a vyšetření vždy ukázala, že se mu na jeho pokročilý věk daří dobře,“ doplnil Leonel.

Že by mohl být Bobi nejstarším psem na světě, si dlouho neuvědomoval. Zvířata se v jejich rodině prý vždycky dožívala vysokého věku. Například jeho matka Gira zemřela v osmnácti, další pes Chicote se dožil dvaadvaceti let. „Vnímáme to jako normální důsledek jejich života. Bobi je ale v tomto směru jedinečný,“ uzavřel.

Domů
Sdílet
Diskuse