Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2023 15:00
Čas čtení 1:42
Adriana Královičová

FOTO: Chatky od studia Snøhetta nad norským fjordem jsou zážitkem na celý život

FOTO: Chatky od studia Snøhetta nad norským fjordem jsou zážitkem na celý život
Zdroj: Snøhetta/Elin Engelsvoll
KULTURA ARCHITEKTURA DESIGN INTERIÉRU NORSKO
Uložit Uložené

Chatky stojí na úpatí průzračně modrého fjordu. Za jednu noc na strmých svazích zaplatíš 11 tisíc korun.

Norské architektonické studio Snøhetta postavilo designové chatky na úpatí fjordu. Jedinečný projekt vznikl ve spolupráci s místním podnikatelem Tomem Bjartem Norlandem a dánskou interiérovou značkou Vipp. Pokud jsi milovníkem dobrodružství v přírodě, můžeš si chatku objednat, ale nebude to levné. Za jednu noc s pohádkovým výhledem zaplatíš 500 dolarů, tedy zhruba 11 000 korun.

„Chtěli jsme pro návštěvníky vytvořit dokonalý zážitek. Aby se po celém dni turistiky vrátili do útulného, ​​teplého dřevěného ‚hnízdečka‘. Přitom se mohou kochat nádherným panoramatickým výhledem na neustále se měnící počasí. To vše podél fjordu,“ přibližuje architekt projektu Frank Denis Foray.

Norský fjord s názvem Lysefjorden je dlouhý 42 kilometrů a patří mezi velmi oblíbené turistické destinace. Nachází se na norském západním pobřeží v oblasti Ryfylce, okres Rogaland. Design chatek zapadá do okolní přírody a byly navrženy tak, aby s ní dokonale splynuly. Architekti se snažili zachovat nedotčenou přírodu a zanechat co nejmenší stopu v okolí.

nórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Snøhetta/Elin Engelsvoll

Hlavní roli hraje příroda

Projekt studia Snøhetta s názvem Bolder Star Lodges vznikl v roce 2020 a sestává ze čtyř chatek – Stylten, Myra, Stjerna a Eldhuset. Aktuálně si můžeš vybírat jen ze tří, které jsou kompletně dokončené. 

Doporučeno
9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023 9 nejočekávanějších světových staveb roku 2023 6. ledna 2023 13:00

Designové domky stojí na betonových sloupech. Na celém projektu bylo důležité pracovat s myšlenkou, jak co nejméně poškodit okolí. Několik stromů odstranili, ale byly opětovně použity na výstavbu. Pod povrchem pozemku se nachází velmi vzácná žula. Tu ze země odstranili a také použili.

Dominantou chatek jsou velká prosklená okna. Dvoupodlažní obydlí jsou ale navržena tak, aby měli hosté soukromí. Zajímavostí je také střešní okno chatky. Umožňuje ti dívat se přímo na nebesa, čímž vytváří pocit, jako bys spal*a v oblacích.

nórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Snøhetta/Henrik Moksnes

Surový interiér

Exteriér i interiér všech chatek je podobný. Na exteriérové ​​úpravě pracovali s neupraveným červeným cedrovým dřevem. To časem díky větru chytí šedivý nádech, čímž stavba splyne s okolní krajinou.

Do každé z kabin vede můstek. První podlaží nabízí ložnici s lůžkem. Odtud se ti naskytne jedinečný pohled na fjord. V druhém patře je menší kuchyně s jídelním stolem. V chatce je k dispozici pramenitá voda, která vychází ze studny pod parkovištěm.

Charakter interiéru je minimalistický. Převládají tmavé barvy, nenacházejí se v něm žádné výstřední doplňky. U nábytku byly zvoleny materiály jako dřevo, mramor či kůže. „Surovost“ prostoru dotváří betonová podlaha.

nórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Snøhetta

Sociální sítě vypni

Chaty postavené těsně nad útesem poskytují návštěvníkům dokonalou iluzi pobytu v oblacích. Cílem bylo zajistit ničím nerušený výhled na fjord obklopený majestátními horami plnými borovic a obrovských balvanů.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Elektřina v domečku se napájí jen na světlo či spotřebiče. Připrav se na to, že podstoupíš nucený internetový detox. Ideální moment k tomu, aby sis odpočinul*a od vnějšího světa.

Snøhetta,architektúra,interiérový dizajn,nórskoSnøhetta,architektúra,interiérový dizajn,nórskonórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajnnórsko,fjordy,architektúra,interiérový dizajn
Zobrazit galerii
(13)
Domů
Sdílet
Diskuse