Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2023 v 12:03
Čas čtení 1:44
Kateřina Viková

Na TikToku se objevuje obsah, který glorifikuje teroristy

Na TikToku se objevuje obsah, který glorifikuje teroristy
Zdroj: TikTok
NEWS EXTREMISMUS SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK
Uložit Uložené

Tým výzkumníků z britského think tanku objevil, že na TikToku jsou snadno přístupná videa, která oslavují střelce z Christchurche a další extremisty.

Výzkumníci z Institutu pro strategickou komunikaci zjistili, že se na TikToku šíří obsah oslavující střelce z novozélandského Christchurche a další teroristy. S informací přišel server Vice.

V březnu 2019 extremista zaútočil na dvě mešity v Christchurchi na Novém Zélandu a zavraždil 51 muslimů. Střelec útok vysílal živě, čímž chtěl k podobnému jednání nabádat i další. Čtyři roky po jednom z nejsmrtelnějších neonacistických útoků v moderní době je možné obsah oslavující tento zločin stále snadno najít na TikToku.

Profily sdílely i záběry samotného střelce

Výzkumníci Institutu za pouhých pár hodin našli 53 příspěvků s obsahem, který podporoval či obhajoval novozélandského střelce, či dokonce obsah, který sám vytvořil. Je to téměř dvakrát více, než výzkumnici našli o dva roky dříve během výzkumu, který trval měsíce. „Tato data podporují zjištění, že záběry související s teroristickým útokem z roku 2019 jsou na TikToku stále snadno vyhledatelné. Ještě znepokojivější je, že zachycení obsahu, který propaguje a oslavuje teroristy či šíří extremistické ideologie na TikToku, se v průběhu téměř dvou let vůbec nezlepšilo,“ stojí ve zprávě, kterou napsali Ciaran O'Connor a Melanie Smith.

Doporučeno
USA hrozí TikToku zákazem, pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě USA hrozí TikToku zákazem, pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě 16. března 2023 v 10:05

Badatelé našli 33 příspěvků a 20 účtů, které masakr oslavují. Z toho 16 příspěvků obsahovalo záběry přímo od střelce a 15 příspěvků vyjadřovalo podporu střelci. Všechny účty měly jako profilový obrázek fotku útočníka. Na profilech se objevovaly i příspěvky, které schvalovaly další extremistické masové vrahy, jako například Andrease Breivika, jenž při útoku v Norsku v roce 2011 zabil 77 lidí. 

Proč TikTok příspěvky nesmazal?

Většina závadných příspěvků byla publikována v posledních třech měsících, „některé z nich ale byly zveřejněny i v srpnu minulého roku, což opět vzbuzuje otázku, jak to, že nebyly TikTokem detekovány a smazány“, uvádí zpráva. V průměru měly příspěvky 2 600 zhlédnutí. Nejsledovanější příspěvek měl více než 13 tisíc zhlédnutí a byl zveřejněn účtem, který střelce z Christchurche ve svém biu nazývá „hrdinou“.

TikTok na žádost Vice zjištění nekomentoval. Příspěvky a účty, které nedávná analýza nalezla, přitom jasně porušují pravidla TikToku. Platforma podniká kroky k odstranění extremistického obsahu ze svého webu, a to i ve spolupráci s donucovacími orgány. Spolupracuje s iniciativami, jako je Tech Against Terrorism, aby monitorovaly tento obsah, odstranily jej a v případě oprávněnosti i oznámily orgánům činným v trestním řízení.  

Doporučeno
Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka 21. června 2024 v 12:00

Odborníci již dlouho bijí na poplach, že sociální média slouží k náboru a radikalizaci extremistických skupin. Několik masových vrahů označilo střelce z Christchurche jako inspiraci a uvedlo, že vyhledávali obsah podobný tomu na TikToku. „Obsah, jenž oslavuje násilí a jednotlivce, kteří páchají zvěrstva při prosazování ideologických cílů, je pilířem propagandy, kterou rasistické a extremistické komunity šíří online, a je často distribuován s deklarovanou nebo zjevnou nadějí inspirovat příštího možného vraha,“ stojí ve zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse