Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2023 12:03
Čas čtení 1:44
Kateřina Viková

Na TikToku se objevuje obsah, který glorifikuje teroristy

Na TikToku se objevuje obsah, který glorifikuje teroristy
Zdroj: TikTok
NEWS EXTREMISMUS SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK
Uložit Uložené

Tým výzkumníků z britského think tanku objevil, že na TikToku jsou snadno přístupná videa, která oslavují střelce z Christchurche a další extremisty.

Výzkumníci z Institutu pro strategickou komunikaci zjistili, že se na TikToku šíří obsah oslavující střelce z novozélandského Christchurche a další teroristy. S informací přišel server Vice.

V březnu 2019 extremista zaútočil na dvě mešity v Christchurchi na Novém Zélandu a zavraždil 51 muslimů. Střelec útok vysílal živě, čímž chtěl k podobnému jednání nabádat i další. Čtyři roky po jednom z nejsmrtelnějších neonacistických útoků v moderní době je možné obsah oslavující tento zločin stále snadno najít na TikToku.

Profily sdílely i záběry samotného střelce

Výzkumníci Institutu za pouhých pár hodin našli 53 příspěvků s obsahem, který podporoval či obhajoval novozélandského střelce, či dokonce obsah, který sám vytvořil. Je to téměř dvakrát více, než výzkumnici našli o dva roky dříve během výzkumu, který trval měsíce. „Tato data podporují zjištění, že záběry související s teroristickým útokem z roku 2019 jsou na TikToku stále snadno vyhledatelné. Ještě znepokojivější je, že zachycení obsahu, který propaguje a oslavuje teroristy či šíří extremistické ideologie na TikToku, se v průběhu téměř dvou let vůbec nezlepšilo,“ stojí ve zprávě, kterou napsali Ciaran O'Connor a Melanie Smith.

Doporučeno
USA hrozí TikToku zákazem, pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě USA hrozí TikToku zákazem, pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě 16. března 2023 10:05

Badatelé našli 33 příspěvků a 20 účtů, které masakr oslavují. Z toho 16 příspěvků obsahovalo záběry přímo od střelce a 15 příspěvků vyjadřovalo podporu střelci. Všechny účty měly jako profilový obrázek fotku útočníka. Na profilech se objevovaly i příspěvky, které schvalovaly další extremistické masové vrahy, jako například Andrease Breivika, jenž při útoku v Norsku v roce 2011 zabil 77 lidí. 

Proč TikTok příspěvky nesmazal?

Většina závadných příspěvků byla publikována v posledních třech měsících, „některé z nich ale byly zveřejněny i v srpnu minulého roku, což opět vzbuzuje otázku, jak to, že nebyly TikTokem detekovány a smazány“, uvádí zpráva. V průměru měly příspěvky 2 600 zhlédnutí. Nejsledovanější příspěvek měl více než 13 tisíc zhlédnutí a byl zveřejněn účtem, který střelce z Christchurche ve svém biu nazývá „hrdinou“.

TikTok na žádost Vice zjištění nekomentoval. Příspěvky a účty, které nedávná analýza nalezla, přitom jasně porušují pravidla TikToku. Platforma podniká kroky k odstranění extremistického obsahu ze svého webu, a to i ve spolupráci s donucovacími orgány. Spolupracuje s iniciativami, jako je Tech Against Terrorism, aby monitorovaly tento obsah, odstranily jej a v případě oprávněnosti i oznámily orgánům činným v trestním řízení.  

Doporučeno
Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? 18. dubna 2024 8:00

Odborníci již dlouho bijí na poplach, že sociální média slouží k náboru a radikalizaci extremistických skupin. Několik masových vrahů označilo střelce z Christchurche jako inspiraci a uvedlo, že vyhledávali obsah podobný tomu na TikToku. „Obsah, jenž oslavuje násilí a jednotlivce, kteří páchají zvěrstva při prosazování ideologických cílů, je pilířem propagandy, kterou rasistické a extremistické komunity šíří online, a je často distribuován s deklarovanou nebo zjevnou nadějí inspirovat příštího možného vraha,“ stojí ve zprávě.

Zpět
Sdílet
Diskuse