Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností NEIHEISER ARGYROS.
8. května 2023 7:00
Čas čtení 1:16
Richard Balog

FOTO: Z opuštěné vily ze 70. let na pobřeží Řecka udělali architekti kouzelné místo. Šikovně jí vdechli moderní duši

KULTURA ARCHITEKTURA ŘECKO
Uložit Uložené

Atraktivní bydlení se nachází severně od Athén nedaleko vesnice St. Minas, kde stojí na místě obklopeném stromy s výhledem na Egejské moře.

Milujeme kvalitní architekturu v jakékoli podobě a obzvlášť, respektuje-li historii místa, kde se nachází.

Přesně to je případ projektu St. Minas House od londýnského ateliéru NEIHEISER ARGYROS. Architekti zrekonstruovali prázdnou vilu ze 70. let na řeckém pobřeží, která nabízí moderní design, přírodní materiály a skvělý výhled na Egejské moře.

Společnost dostala za úkol zmodernizovat stávající stavbu, kterou navrhl řecký architekt Nikos Hadjimichalis. V posledních deseti letech byla neobydlená. Atraktivní bydlení se nachází severně od Athén nedaleko vesnice St. Minas. Stojí na místě obklopeném stromy a nabízí přibližně 300 čtverečních metrů užitné plochy. Vila St. Minas House je ukryta před příjezdovou cestou díky olivovým hájům a borovým lesům.

St Minas House
Zdroj: Lorenzo Zandri
Doporučeno
FOTO: Elegantní městské bydlení se soukromým ateliérem, které najdeš jen pár kroků od Karlova mostu. Stojí 16 milionů FOTO: Elegantní městské bydlení se soukromým ateliérem, které najdeš jen pár kroků od Karlova mostu. Stojí 16 milionů 20. března 2023 8:00

Studio zachovalo části původní budovy včetně mnoha modernistických prvků. Zásahy, jako jsou například nové otvory a přístavby, změnily orientaci jednotlivých prostor a zároveň zoptimalizovaly výhledy.

 

„Zatímco původní dům byl zaměřen výlučně na moře, vyříznutím velkých otvorů do původní stavby a rozšířením venkovního prostoru všemi směry se oslavuje rozmanitost místa les, háj, trávník, louka a moře,“ popisují architekti.

Svažitý terén pozemku zčásti ukrývá řadu ložnic, které jsou vsazeny do stávající země. Nad ložnicemi je hlavní dvoupodlažní objem domu. Je orientován směrem k moři a zároveň se otevírá na všechny strany, díky čemuž jsou propojeny venkovní obytné prostory v podobě teras.

Přízemí nabízí velkorysý obývací prostor s posuvnými dveřmi, které lze zasunout a otevřou tak prostor na přilehlou terasu. Architekti zavedli hravé prvky a poctivé materiály v celém domě, čímž adekvátně doplnili původní modernistické detaily. V exteriérové ​​i interiérové ​​části použili úzkou paletu materiálů včetně odhaleného betonu v podhledech a na stěnách, cihly, dřevěné okenní rámy či ocelová zábradlí.

Londýnské studio NEIHEISER ARGYROS někdy odhaluje stopy manipulace a zásahů do originální stavby, vzápětí však kombinuje nové se starým či spojuje minulost se současností, vůči čemuž nemáme žádné výhrady, naopak nás takový přístup okouzlil.

Níže najdeš detailní galerii fotografií od Lorenza Zandriho, díky které si alespoň na chvíli budeš moci vychutnat tuto přímořskou krásu.

St Minas HouseSt Minas HouseSt Minas HouseSt Minas House
Zobrazit galerii
(25)
Domů
Sdílet
Diskuse