Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. dubna 2023 10:24
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Video: Lidská krutost nemá dno. Žena pomáhala tisícovce lidí v nouzi zeleninou z pole, úrodu přes noc někdo brutálně poničil

Video: Lidská krutost nemá dno. Žena pomáhala tisícovce lidí v nouzi zeleninou z pole, úrodu přes noc někdo brutálně poničil
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
ZAJÍMAVOSTI CENA POTRAVIN TIKTOK VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Příběh lidské bezcitnosti sdílela Britka Carly Burd na TikToku. Její pole, na němž pěstovala zeleninu pro lidi, kteří těžce snáší tamní potravinovou krizi, někdo celé posypal solí a zničil tak úrodu i půdu. Srdceryvné video se stalo virálním.

Velká Británie má po odchodu z Evropské unie velké problémy s potravinami. Dohromady s krizí způsobenou válkou na Ukrajině, vysokými cenami energií a inflací se tamní lidé, kteří dříve dokázali finančně vyjít tak, že nestrádali, dostali nyní do problémů.

Doporučeno
Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat 14. dubna 2023 6:00

Z toho důvodu se Carly Burd rozhodla rozorat svou zahrádku v rámci iniciativy, kterou pojmenovala „Jídlo na mě s láskou“, a udělat z ní pole, na němž pěstovala zeleninu pro ty, kteří potřebovali potravinovou pomoc. 

Jenže jak ukázala na videu, tato pomoc musela chtě nechtě na chvíli stranou. Neznámý záškodník jí totiž pole posolil. Sůl, jak popisuje i Sky News, zasazené rostliny dehydratuje, což znamená, že uhynou. Vypěstovaná zelenina bude chybět.

Burd na videu situaci emocionálně nezvládla. Její zelenina pomáhala 1613 lidem s krizí. „Jsem zlomená,“ uvádí svůj vstup, „někdo v noci přeskočil plot a posolil mi půdu. To znamená, že všechno, co jsem zasadila, neporoste.“ Po hrubém spočtení přišla na to, že někdo musel na její pozemek vysypat až pět kilo soli. Slíbila však, že bude pokračovat dál.

Doporučeno
Za levnými nákupy už nejen do Polska. U sousedů otevřou superlevný supermarket Za levnými nákupy už nejen do Polska. U sousedů otevřou superlevný supermarket 12. dubna 2023 8:15

„Doufám, že ti to udělalo radost. Jsi nejlepší. Ale víš co, nezastaví mě to. Veškerou sůl vysbírám a budu pokračovat dál,“ odhodlaně vzkázala na závěr. Její vzkaz vyburcoval i další v jejích komentářích. Začali se jí ozývat zahradníci, kteří jí chtěli na místě pomoci. Stejně tak se ozývaly hlasy, které chtěly pomoci alespoň finančně.

Z tisíců statisíce

Burd se proto rozhodla založit projekt na GoFundMe, kde lidé mohli sami přispět. Zde píše, že má diagnostikovanou roztroušenou sklerózu a kožní onemocnění lupus, takže sama ví, jak těžká byla zima. Rozhodla se, že by ráda vybrala na svůj projekt 4000 liber (zhruba 105 tisíc korun), což jí přišlo jako poměrně ambiciózní cíl.

Doporučeno
Slovensko zakázalo ukrajinské obilí, našly se v něm nepovolené látky. Kontroly zemědělských produktů z Ukrajiny zavádí i Polsko Slovensko zakázalo ukrajinské obilí, našly se v něm nepovolené látky. Kontroly zemědělských produktů z Ukrajiny zavádí i Polsko 13. dubna 2023 18:17

Poté, co ji potkalo neštěstí, se však lidé semkli a zkusili jí to nahradit alespoň finančně. K pátečnímu dopoledni jí na účet projektu zaslalo skoro 14 tisíc přispěvatelů přes 224 tisíc liber (skoro 6 milionů korun). S takovou pomocí bude moci svou charitativní iniciativu rozšířit. 

Domů
Sdílet
Diskuse