Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. května 2023 13:30
Čas čtení 4:23
Tímea Krauszová

Andrej si dal zamrazit sperma, protože mu zjistili rakovinu: Byl tam gauč jako v pornu a televize, já jsem jen vytáhl mobil

Andrej si dal zamrazit sperma, protože mu zjistili rakovinu: Byl tam gauč jako v pornu a televize, já jsem jen vytáhl mobil
Zdroj: Flickr/Zappys Technology/voľne na použitie
REFRESHER ROZHOVORY O RAKOVINĚ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Obával se o svůj život, ale přemýšlel i nad budoucností. Nechtěl přijít o šanci na rodinu, proto se obrátil na centrum asistované reprodukce.

Andreji Moresovi bylo 28 let, když mu zjistili rakovinu varlat. Přišlo to náhle a najednou stál před otázkou, co bude dělat, až mu onemocnění nebo léčba vezmou šanci na vlastní děti. „Je to druhá nejdůležitější otázka, kterou jsem řešil. První byla, jestli budu žít, ale hned druhá byla, jestli budu moci mít děti.“ Rozhodl se dát své spermie zamrazit a tím si zvýšit šanci na rodinu v budoucnosti.

Doporučeno
Kolik dostanu za darování spermatu a co musím splňovat? Odpovídáme na nejčastější otázky Kolik dostanu za darování spermatu a co musím splňovat? Odpovídáme na nejčastější otázky 26. dubna 2023 16:00

O své zkušenosti natočil také video a v rozhovoru pro Refresher zdůrazňuje, že o prevenci, ale ani o možnosti zamrazení spermií se nemluví dost často. Muži tak při těžkých onemocněních někdy ani nevědí, že taková možnost existuje.

andrej mores
Zdroj: archív Andreja Moresa

Osvětě, ale také informacím o prevenci a nejnovějších vědecky potvrzených poznatcích o lidském zdraví se věnujeme dlouhodobě. Podobný obsah můžeme tvořit jen s podporou našich čtenářů, přidej se do klubu Refresher+ i ty.

Doporučeno
Odborníci varují: Extrémně vysoké teploty způsobené klimatickou krizí zvyšují riziko rakoviny kůže Odborníci varují: Extrémně vysoké teploty způsobené klimatickou krizí zvyšují riziko rakoviny kůže 14. srpna 2022 18:45

Nemoc mladých mužů, která může ovlivnit i šanci na děti

Rakovina varlat je nejčastější rakovinou, která postihuje muže. A to zejména mladé muže ve věku 15 až 35 let. Obvykle se projeví bezbolestnou bulkou, ale u Andreje tomu tak nebylo.

Podezření, že s varlaty něco není v pořádku, měl mladý muž ze Žiliny pár měsíců. Nakonec si jednoho dne uvědomil, že je celé varle tvrdé jako kámen, a šel k urologovi.

Loono připravilo návod, jak si vyšetřit varlata. Nezabere ti to ani 5 minut, ale může to zachránit život.

Věci nabraly rychlý spád, v listopadu 2022 mu diagnostikovali rakovinu v druhém stadiu. Absolvoval chirurgické odstranění napadeného varlete a tři cykly chemoterapie. O případné budoucí rodině si začal zjišťovat věci sám od sebe. Chtěl vědět, jestli po pravděpodobné léčbě, která ho čeká, bude moci mít vlastní děti.

Doporučeno
První prohlídka u urologa: bude to bolet, je potřeba se před vyšetřením oholit nebo vyprázdnit? Lékař vysvětluje, jak se připravit První prohlídka u urologa: bude to bolet, je potřeba se před vyšetřením oholit nebo vyprázdnit? Lékař vysvětluje, jak se připravit 18. března 2022 14:30

„Bylo to ještě před operací, když jsem si vygooglil možnost zamrazení spermií. Nikdo mi o tom předtím neřekl, byla to moje iniciativa.“ Našel si kliniku GYN-FIV, kterou má prakticky za rohem od práce, a tam si šel zjistit další informace.

Otevřeně o odběru spermií

Celé se to seběhlo velmi rychle a termín pro odběry dostal prakticky ze dne na den. Absolvoval je dva, poprvé šel ještě před operací, tedy předtím, než vůbec potvrdili, že jde o nádor. I když mu po operaci zbylo jedno zdravé varle, Andrej si chtěl ještě trochu zvýšit šanci na vlastní děti.

Doporučeno
Darováním vajíček si můžeš přijít i na více než sto tisíc korun. Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět Darováním vajíček si můžeš přijít i na více než sto tisíc korun. Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět 24. dubna 2023 13:00

Proto šel k odběru i podruhé, krátce před zahájením chemoterapie a už na doporučení onkologa. Chemoterapie totiž může mít negativní efekt na kvalitu a životnost spermií a jako vedlejší účinek se může dostavit neplodnost.

andrej mores
Zdroj: archív Andreja Moresa

Andrej říká, že má z kliniky pozitivní zkušenost. Po vyplnění papírů a základním poučení jej rovnou odvedli do místnosti, kde dochází k odběru. Poprvé ani nevěděl, že bude ejakulát předávat ještě týž den, a měl jen štěstí, že splnil všechny podmínky (například nemůžeš mít pár dní před odběrem sex).

Na zkušenost vzpomíná se smíchem: „Byl tam gauč jako v pornu, nechali mě tam tak dlouho, jak bylo třeba. Je tam televize, kde si můžeš něco pustit, ale já jsem jen vytáhl mobil.“

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

Z kliniky GYN-FIV nám potvrdili, že v případě potřeby mohou jít do místnosti muži i se svojí partnerkou či manželkou. Podmínkou však je, že nemohou používat žádné lubrikanty či jiné produkty, které by ovlivnily výsledek vyšetření. Ti, kteří se nedokážou v cizí místnosti uvolnit a bydlí blízko, mohou vzorek donést z domu. Kelímek se prodává v lékárně nebo jej poskytují na klinice, podmínkou je vzorek doručit do hodiny a po celou dobu jej udržovat v teple.

Doporučeno
Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? 28. března 2023 8:00

Andrej říká, že ač byl nervózní, situaci ulehčil fakt, že to celé probíhá velice důstojně a diskrétně. Místnost na předávání vzorku ejakulátu je stranou a běžně kolem ní nechodí lidé. „Vzorek jsem měl nechat v jedné skříňce v místnosti. Pak jsem se jen šel ohlásit na recepci, že mám hotovo.“ Jako onkologický pacient měl odběr, zamrazení a úschovu první rok zdarma. Obvykle stojí odběr a zmrazení šest až sedm tisíc korun. Každý další rok bude muset tak jako jiní klienti zaplatit poplatek 150 eur (zhruba 3 500 Kč) za uchovávání vzorků.

Rozmrazení nepřežijí všechny

Vzorky spermií se uchovávají v tekutém dusíku při teplotě –196 °C a skladovat se mohou i desetiletí. Jeden vzorek ejakulátu se mrazí do více brček, aby bylo možno tento vzorek opakovaně použít. Část spermií sice zmrazení a opětovné rozmrazení nepřežije, ale funkce spermií je zachována a mezi výkonností „čerstvé“ a rozmrazené spermie není podle embryologa z centra GYN-FIV Patrika Šranka rozdíl.

Po rozmrazení se použijí při umělém oplodnění, které při některých zdravotních důvodech hradí pojišťovny. Pojišťovny přispívají i na komplexní spermiogram či mrazení spermií právě v případech, jako je ten Andrejův.

Doporučeno
Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? 26. dubna 2023 13:00

Andrejovi už biologické hodiny tikají, ale před onemocněním si založit rodinu nestihl. „Toužím po dětech a závidím kamarádům, kteří je už mají. Ale donedávna jsem u sebe neměl tu pravou. Teď si myslím, že ji už mám, ale ještě jsme spolu krátce.“ Kromě toho by se alespoň rok po chemoterapii o děti ani neměl pokoušet, protože hrozí, že se u nich vyvine nějaké postižení. A přestože má část svého genetického materiálu odloženou „u ledu“, nejprve to chce zkusit bez lékařské pomoci.

Kromě zmrazení spermií existuje i možnost zmrazení ženských vajíček. Zkušenosti žen, které absolvovaly proces odběru vajíček, si přečteš v tomto článku.

Kdo si může dát zamrazit sperma?

Mužům před vasektomií, chemoterapií či léčbou silnými nebo hormonálními léky odborníci doporučují konzultaci a zmrazení spermií pro budoucnost. Důvodem k zamrazení však mohou být i kritické výsledky spermiogramu nebo různé poruchy plodnosti. O vyšetření a konzultaci můžeš požádat kliniky asistované reprodukce.

Doporučeno
Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva 30. března 2023 11:32

Přestože plodnost u mužů není striktně omezena věkem, studie dokazují u stárnoucích mužů nejen pokles jejich plodnosti, ale také zvýšená rizika spojená s reprodukcí. Kromě toho počet spermií u mužů klesá a snižuje se i jejich kvalita v důsledku atakování organismu civilizačními faktory, řekl embryolog Šranko.

Poslední výzkumy také ukazují, že průměrný počet spermií na celém světě klesl za posledních 50 let o více než 50 %. Mezinárodní tým, který pracoval na výzkumu, tvrdí, že průměr spermií nyní klesl k hranici, která může ztížit početí. To znamená, že počít dítě bez lékařské pomoci bude problémem. Pokud máš podezření, že něco není v pořádku, vyhledej lékařskou pomoc.

Doporučeno
Kolem císařského řezu v Česku panuje spousta mýtů. Nová iniciativa chce pomoct Kolem císařského řezu v Česku panuje spousta mýtů. Nová iniciativa chce pomoct 9. května 2023 8:30

Počet mužů, kteří si dali zamrazit sperma, neznáme přesně. Některé zdravotní pojišťovny přispívají na spermiogram, či dokonce i na umělé oplodnění, ale odběr a zmrazení spermií si hradí muži sami. Na soukromé slovenské klinice GYN-FIV udělali v roce 2022 kolem 4 500 spermiogramů a z toho 250 mužům zmrazili spermie.

Andrej povzbuzuje muže k tomu, aby si varlata sledovali a v případě potřeby se nestyděli zajít k urologovi okamžitě. U urologa mohou muži absolvovat také pravidelné preventivní prohlídky. V jakém věku se doporučuje začít a jak přesně krok za krokem prohlídka probíhá, nám vysvětlil urolog Ján Švihra.

Domů
Sdílet
Diskuse