Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2023 17:33
Čas čtení 0:49
Vojtěch Vanda

Obrazem: Podívej se na úplně malinká miminka tasmánského čerta. U jejich záchrany byla i hvězda marvelovek

Obrazem: Podívej se na úplně malinká miminka tasmánského čerta. U jejich záchrany byla i hvězda marvelovek
Zdroj: Re:wild
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Většina z nás zná tasmánské čerty. V realitě však zvířata, kterým se správně říká ďábli medvědovití, nemusely znát budoucí australské generace. Změnit se to snaží pár druhu, který porodil 3 mláďata, vypuštěný do přírody poprvé po 3 tisících letech.

Ďábli medvědovití, respektive tasmánští čerti, mají Austrálii za své přirozené prostředí, místo, kde se ohrožený druh vyskytoval i ve volné přírodě. Z té však vyhynuli pravděpodobně kvůli psům dingo, suchu i lidskému přičinění.

Nezisková organizace Aussie Ark se proto pokusila o navrácení těchto zvířat do australské divoké fauny a v roce 2020 vypustila 11 jedinců z Tasmánie v chráněném území Barrington Tops. U vypuštění byl například i herec Chris Hemsworth. Od té doby se do přírody vypustilo dalších 21 zvířat, kterým se narodilo 16 mláďat.

ďábel medvědovitýďábel medvědovitýďábel medvědovitýďábel medvědovitý
Zobrazit galerii
(7)

O tři roky později se svět dočkal malého zázraku – samice, která dostala jméno Dobrodružná Líza, porodila ve volné přírodě hned tři mláďata. To by podle vědců mohlo znamenat, že by se tasmánským čertům mohlo v Austrálii dařit.

„Byli jsme uprostřed rutinní zdravotní kontroly, když jsme zjistili, že Líza má mláďata. Jsme opravdu šťastní,“ řekl výkonný ředitel Aussie Ark Tim Faulkner. „Jde o úplně první potvrzený vrh ďáblů v roce 2023 a opět důkaz, že náš šlechtitelský program a program přežití fungují,“ dodal. Co se zdraví Lízy týče, podle odborníků je v naprostém pořádku.

Doporučeno
Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům 24. ledna 2024 8:00

„Jde o skutečný úspěšný příběh rozšiřování ďáblů a je krásné vidět, že všechna tvrdá práce, která byla do tohoto projektu vložena, byla odměněna zrozením těchto mláďat,“ dodal spoluzakladatel WildArk Mark Hutchison. 

Domů
Sdílet
Diskuse