Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. května 2023 6:00
Čas čtení 5:34
Eva Soukeníková

Succession si musíš odžít: Jeden z nejlepších televizních seriálů jde do finále. Půjdeme po něm všichni hromadně na terapii?

Succession si musíš odžít: Jeden z nejlepších televizních seriálů jde do finále. Půjdeme po něm všichni hromadně na terapii?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ FENOMÉNY HBO SERIÁLY
Uložit Uložené

V neděli večer amerického času se odvysílá poslední díl seriálu Succession (Boj o moc). A jeho tvůrce Jesse Armstrong tím na HBO píše historii.

Ne, nepřeháním. 

Ale zapomeň na TikTok pravidlo tří vteřin, kdy tě musí zaujmout, jinak jdeš pryč. Tohle není Netflix escape s okamžitým přísunem dopaminu. Succession je humorem protkané antické drama, jež potřebuje čas, péči, lásku a taky vůli ponořit se do svých vlastních traumat, která si z rodiny neseš. Když to ale uděláš, má tahle show tendenci stát se tvou součástí. Protože zdaleka nestaví jen na Aristotelově „místě, času, ději“. Prorůstá skrze celou západní kulturu až do nového milénia. Je to jako by Sofoklés potkal Freuda, dali si spolu nahý oběd a pouštěli si k tomu Nicki Minaj.

Succession.
Succession. Zdroj: HBO

Kde to jsem? 

Kde to sakra jsem? 

Ptá se Logan Roy (Brian Cox) uprostřed noci, když se omylem pomočí v rohu chodby. Jde o úplně první repliku prvního dílu první série, který se vysílal 3. června 2018. Ultrabohatý a mocný CEO mediálního konglomerátu Waystar RoyCo právě dovršil osmdesátku, jeho druhorozený syn Kendall Roy (Jeremy Strong) pro něj už dlouho pracuje a chystá se, že převezme trůn. 

Doporučeno
Aftersun: Nejvýraznější loňský debut ti odpoví na všechno, co tě zajímalo o tvých rodičích, ale bál*a ses zeptat Aftersun: Nejvýraznější loňský debut ti odpoví na všechno, co tě zajímalo o tvých rodičích, ale bál*a ses zeptat 18. května 2023 11:00

Oficiální jmenování se ale nekoná, Loganovo zdraví se rapidně horší a strhne se boj o moc mezi dalšími následníky – Kendallovými sourozenci – za humor se schovávajícím Romanem (Kieran Culkin), velmi chytrou, ale korporátně nezkušenou Siobhan „Shiv“ (Sarah Snook) a také prvorozeným Connorem (Alan Ruck), který má jinou matku než zbylé tři Loganovy děti a je zdánlivě bez velkých ambicí. 


Rozehraje se brilantní šachová partie o čtyřech sériích okořeněná tím, že se posléze Logan vrací v téměř plné síle. To vše v kulisách klasické americké politické dichotomie (a vlivu na ni), mocné televizní stanice a multimiliardových obchodních transakcí.

Doporučeno
Seriály na víkend: Na HBO šplhá slizký pracháč Kieran Culkin a pobaví tě pořádně ostrá komedie ze dna Londýna Seriály na víkend: Na HBO šplhá slizký pracháč Kieran Culkin a pobaví tě pořádně ostrá komedie ze dna Londýna 31. března 2023 18:00

Ještě jsem tě neztratila? Po uvedení do děje většinou unudím všechny kamarády, kterým v hospodě líčím, na co zrovna koukám. Psychopaticky je přesvědčuju, že je to nejlepší show, kterou si kdy pustí. Dají si na můj popud pár dílů a příště už mě na pivo nevezmou. 


Sice brečím, ale trochu chápu, koukat na bohaté bílé lidi fakt není lákadlo. Ledaže…

Funguje to

V Succession totiž fungují všechny složky tak, jak mají. Mimořádný a vtipný scénář překypuje odkazy na beatnické básníky, anglický romantismus, Shoshanu Zuboff, současný online svět, rap, politiku, módu a kulturu. Zároveň ale není nutné všechny odkazy pochopit. Charaktery jsou vykreslené jak z Dostojevského, realistické kulisy jako od Zoly. 


Dynamicky dokumentární kamera nám pomáhá zaměřit pozornost na ten správný detail, výraz, který potřebujeme k navození atmosféry. Smyčcový orchestr dodává serióznost a podmanivost. A konečně: hereckému obsazení seriálu patří všechny Emmy světa za tu milionovou škálu emocí z vyřčení pouhého „yeah“. 

Doporučeno
Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? 9. března 2023 11:00

Jeremy Strong se v roce 2021 svěřil v profilu magazínu The New Yorker, že se dostává do role Kendalla Roye dost drasticky a emočně náročným způsobem – „jednoduše“ se s postavou snaží opravdu identifikovat. A to i tak, že odmítá nacvičovat dialogy nebo scény, aby byly opravdu autentické. Náročnou metodu vymyslel už před více než sto lety ruský herec Stanislavskij.

 
„Je to kulturní střet,“ nechal se slyšet Brian Cox, který hraje jeho drsného otce Logana. „Fakt nedávám tenhle americkej shit. Omlouvám se. Prostě udělej ten job… Neidentifikuj se,“ reagoval paradoxně stylem své fiktivní postavy mediálního mogula, který neřekne ani větu bez f-word.

Patriarcha a čtyři traumatizovaní trpaslíci 

Začali jsme antickým dramatem – horizontála seriálu je totiž sestavená z nadčasových rodinných pout a osudových zvratů, nicméně vertikála je už silně moderní a odvíjí se z Freudových myšlenek, že dětská traumata se propisují do konání a uvažování v dospělosti. Tam, kde se linie protínají, tam jsem já a cítím. 


Rodina Royů je vlastně americká královská rodina, francouzské „roi“ k tomu přímo nabádá, přitom původ má skromný. Respektive Logan, který vyrůstal v Kanadě u příbuzných jako skotský druhoválečný přistěhovalec. V dětství zažil smrt své sestry, za kterou se celý život vinil, a prošel si domácím násilím z rukou vlastního strýce. Později vybudoval tvrdý byznys i jeden z nejbohatších klanů světa, a to od píky.

Doporučeno
Kvíz: Na kontě mají pořádný balík. Poznáš nejbohatší lidi současnosti? Kvíz: Na kontě mají pořádný balík. Poznáš nejbohatší lidi současnosti? 25. května 2023 8:30

Jeho čtyři děti se už ale do absolutního blahobytu rodí – do obrovských bytů na Manhattanu, do sídel v Toskánsku, do rozlehlých pozemků na Martha's Vineyard. Od narození neznají nic než soukromé tryskáče, vlastní řidiče, helikoptéru na zavolání a absolutní úslužnost celého svého okolí. 


Co se asi tak může stát, když ultrabohatý bílý americký muž, který měl drsné dětství, dospívání a víceméně vybudoval západní tržní kapitalismus, jak ho známe teď, vychovává děti? Ano, kdo chodí na terapie, už tuší. Jeho děti jsou v dospělosti vyprahlé, fyzicky i psychicky týrané křehké skořápky, které pro své rodiče nikdy nejsou a nebudou dost. 


„You are not serious people. I love you. But you are not serious people,“ řekne Logan v druhém díle čtvrté série.

Doporučeno
Snažili se ti rodiče namluvit, že jsi líný*á? Máme pro tebe dobrou zprávu Snažili se ti rodiče namluvit, že jsi líný*á? Máme pro tebe dobrou zprávu 26. dubna 2023 6:00

Rovnice je to nevyřešitelná. Na jedné straně je otec, který nemůže vystát, že jeho děti mají absolutně rozdílnou startovní čáru, než měl on, a dává jim to všemi směry sežrat. Na druhé straně jsou děti, které právě tím, že se narodily do luxusu a moci, postrádají smysl pro zodpovědnost a rozházet miliony dolarů je pro ně jako fouknutí do mýdlové bubliny.


„Vám měl bych mnoho říci, kdybyste již měly rozum, dítky mé!“ říká v jedné z posledních replik král Oidipus. 

Nefér kolektivní vina

„You really need some therapy / Real nigga need no therapy, fuck you talkin` about?“ rapuje Kendrick Lamar v tracku Father Time.


Čím epizody a série postupují dál, zjišťujeme, že ale mezi rodinnými příslušníky láska opravdu je. Sourozenci k sobě střídavě nacházejí cestu skrze společné trauma, které v nich drsný patriarcha uložil. Brání se mezi sebou a zároveň jeden pod druhým podřezává větev, a to buď na popud samotného otce, nebo jako oběť, kterou mu nosí na oltář „miluj mě, vyber si mě, chtěj mě“. 


Jenže jak trefně poznamenala Emily St. James: „Když se ti, kteří mají peníze a moc, zamotají ve spirále vlastních traumat, jsou to často všichni ostatní na planetě, kdo tím trpí.“ 

Doporučeno
Závidím všem skoro všechno. Proč se užíráme závistí i studem a můžeme si za to sami? Závidím všem skoro všechno. Proč se užíráme závistí i studem a můžeme si za to sami? 29. listopadu 2022 8:30

Sledování rodiny Royů je podobné jako vidět v reálném světě přední politiky projevovat rasismus, nenávist nebo homofobii. Možná chápeš, že to dělají proto, že jsou sami latentně gayi, vybíjejí si nízké sebevědomí, prošli si náročným zážitkem se svými rodiči nebo okolím, ale stejně máš chuť na ně křičet, ať vyhledají odbornou pomoc a neovlivňují tím miliony lidí, kteří za to nemůžou. 

Uvědomujeme si dostatečně, že naše společnost stojí čistě na labilních, křehkých, generacemi, válkami, chorobami i traumaty poškozených shlucích buněk?

Jen několik hodin po Loganově smrti výrazně a rychle klesnou akcie společnosti – Roman se podívá do aplikace, vidí padající křivku a ukáže ukazovákem a palcem asi dva centimetry: „Tohle je táta.“ 

Succession.
Succession. Zdroj: HBO

Zlomit se

Seriál Succession získal svoji fanouškovskou základnu hned po první odvysílané sérii. Jde o výstavní kousek dílny HBO Max, díly vypouští streamovací platforma po jednom jako zákuseček.

A funguje to, internet to baští i s polevou, memes jedou, TikToky frčí. Ke každému dílu vznikají analýzy jednotlivých replik, pohybů i značek oblečení. Seriálu se navíc povedlo udržet gradaci a neustálou pozornost pomocí neočekávaných zvratů.



Nejlepší ilustrací toho, kam až sahá fenomén Succession a jak se jeho tvůrci zapsali do seriálových dějin, je bezpochyby třetí díl čtvrté série. Zkouší to, co v televizní tvorbě ještě nikdo před nimi: přibližně deset minut dlouhá scéna, ve které se společně s dětmi dozvídáme, že Logan Roy v podání Briana Coxe umírá, je natočená na jeden záběr. Jako kdyby se děj odehrával v reálném čase, jako kdyby herci vysílali díl živě. Jen dvě kamery a repliky na první dobrou. 


„Otec už mi zemřel před lety, doteď jsem ale schopná se jen ze vzpomínky na něj znenadání absolutně zlomit. A tohle bylo přesně vykreslené zlomení,“ popsala přesně moderátorka Succession podcastu pocit z této scény.

Doporučeno
„Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá? „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá? 17. srpna 2022 6:00

Kendallovi, Romanovi, Shiv a Connorovi umírá otec a každému divákovi i divačce taky. Nevíš, co se děje okolo, zapomínáš, že se díváš na seriál, a brečíš, jako když se tě terapeut zeptá na tu jednu přesnou otázku. 

 
Podobně to asi cítili i novináři prestižního LA Times, ve kterém hned po odvysílání vyšel Loganův nekrolog, jako kdyby byl mediálním magnátem v reálném světě. Jako kdyby třeba Novinky.cz vydaly nekrolog fikční postavy. I když si tím teda američtí žurnalisté zasloužili i velkou kritiku, protože zároveň vyspoilerovali dost zásadní dějovou informaci. 


V noci na pondělí našeho času nás čeká finále. Hodinu a půl dlouhý díl má prozradit, kdo opravdu usedne na trůn po Loganu Royovi. A možná také ne. Ať už příběh dopadne jakkoliv, tyhle hodiny u HBO jsem jen neproseděla, tyhle jsem odžila.

Domů
Sdílet
Diskuse