Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2023 23:04
Čas čtení 2:48
Vojtěch Vanda

Čeští fotbalisté Souček s Coufalem získali titul EKL. West Ham porazil Fiorentinu v pražském Edenu

Čeští fotbalisté Souček s Coufalem získali titul EKL. West Ham porazil Fiorentinu v pražském Edenu
Zdroj: Getty Images/Richard Heathcote
SPORT EVROPSKÁ KONFERENČNÍ LIGA FOTBAL
Uložit Uložené

Který z českých reprezentantů si odnese pohár za vítězství ve třetí nejprestižnější evropské fotbalové soutěži, Evropské konferenční lize, se rozhodlo ve středu večer v pražském Edenu.

Fialky z Fiorentiny v sestavě s Antonínem Barákem se zde postavily Kladivářům z West Hamu United v základní jedenáctce s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. Do prvního poločasu zasáhla pouze dvojice z Anglie, která si plnila spíše defenzivní povinnosti. Gól za brankovou čáru dotlačil až v nastavení Jovič, jenže při finálové přihrávce stál v ofsajdu.

Doporučeno
Praha registruje první nepokoje spojené s fotbalem. Fanoušci Fiorentiny napadli ty z West Hamu, policie zadržela 16 lidí Praha registruje první nepokoje spojené s fotbalem. Fanoušci Fiorentiny napadli ty z West Hamu, policie zadržela 16 lidí 7. června 2023 17:01

Druhý poločas byl stejně jako první narušován nefotbalovými přerušeními, ochozy se ale nakonec stejně gólu dočkaly. V 62. minutě proměnil penaltu West Ham kopačkou Benrahmy. Jenže Fialky se nechtěly vzdát a za pět minut srovnaly střelou Bonaventury.

Štěstí však nakonec stálo u Angličanů, jelikož úniková přihrávka našla Bowena a útočník West Hamu se nemýlil. Držiteli titulu EKL se tedy stali Tomáš Souček a Vladimír Coufal s londýnským celkem po výhře 2:1. 

Doporučeno
Praha hostí finále Evropské konferenční ligy a valí se do ní desetitisíce lidí. Jaká omezení čekají pražské obyvatele? Praha hostí finále Evropské konferenční ligy a valí se do ní desetitisíce lidí. Jaká omezení čekají pražské obyvatele? 7. června 2023 11:33

Ani jeden z celků, které dnes nastoupily do finále evropského poháru, neurval takto významnou trofej prakticky padesát let. Klání proto bylo specifické nejen místem konání, na nějž si fanoušci mimochodem kvůli nízké kapacitě stěžovali, ale také svým historickým významem. Jak Italové, tak Angličané chtěli napravit ne zrovna povedené ligové sezóny, přičemž výhra v Evropské konferenční lize byla pro oba týmy jedinou vstupenkou do evropských pohárů příští rok.


I když jsou pro české fanoušky asi nejzajímavějšími hráči čeští reprezentanti, očekávalo se, že v Praze ve Fortuna Areně budou takzvaně tahat za nitky jiní. Fiorentina, která se letos stala vůbec prvním týmem, jenž se kdy dostal do finále všech čtyřech velkých soutěží UEFA, chtěla trofej o to víc, jelikož v domácím poháru podlehla ve finále Interu Milán. Mohla doufat, že Arturo Cabral, nejlepší střelec EKL, ještě rozšíří svůj dosavadní sedmigólový účet v tomto utkání. Jenže trenér udělal Italiano výjimku a místo Cabrala nasadil do základu Srba Joviče.


West Ham měl ale taktéž důvody, proč pohár získat. Jednak proto, že se s týmem po sezóně nejspíš rozloučí dosavadní kapitán Declan Rice, jednak proto, že se mu proti italským týmům nedaří a prokletí by chtěl zlomit. Také ale proto, že to letos byla prakticky jediná soutěž, ve které se týmu dařilo. Vsadil tedy na své ofenzivní eso, Michaila Antonia, jenž v soutěži vsítil jen o gól méně než Cabral. 

Vyrovnaný start

Úplný začátek zápasu byl vyrovnaný a nedalo se z něj určit, kdo bude držet otěže zápasu. První střelu vyslal již v první minutě Antonio na Terracciana, kterou si brankář pohlídal. Pak se ale potvrdily předpovědi novinářů a byla to spíše Fiorentina, která držela míč a hledala skulinu v řadách londýnského týmu. Nicméně ve 13. minutě, po autu Coufala, jen těsně minul branku Fiorentiny Declan Rice.


Italský celek dominoval na míči a West Ham čekal na chybu. V hledišti to bylo prakticky naopak – chybovali hlavně Angličané, kteří vždy, kdy se k jejich hledišti dostal hráč soupeře, začali házet na hřiště plastové kelímky. Při rohovém kopu dokonce trefily kapitána italského týmu Biraghiho, kterému rozbily hlavu, přičemž své hlediště museli nakonec uklidňovat hráči West Hamu.


První půle taktéž nebyla plodná na jasné šance, nepřispěly k nim ani standardní situace West Hamu. Až se zčistajasna objevil míč za brankovou čárou Angličanů v nastaveném čase, jenže Jovič byl při přihrávce Kouameho v ofsajdu.

Kdo s koho

V druhé polovině se na hřiště podíval i Cabral, a tak se čekala větší ofenzivní síla Fiorentiny. Fanoušci ale viděli spíše vyčkávanou, minimálně zpočátku. Na střelu si fanoušci počkali až do 57. minuty, Kouameho střela ale našla Areolu připraveného. Minutu poté se po dalším autu Coufala dostal do akce Bowen, kterému však zamezil pokračovat Biraghi hrou rukou. VAR přisoudil West Hamu penaltu, již v 62. minutě proměnil Benrahma.


Angličtí fanoušci ožili a tým s nimi. Fiorentina se ale nemínila vzdát a o pět minut později se z protiútoku prosadil Bonaventura. V 72. minutě měl vedoucí gól na kopačce Mandragora, branku soupeře ale minul, o pět minut později si bez úspěchu vyzkoušel svou slabší nohu Biraghi. Na druhé straně se dostal do velké šance Souček, jenže předtím byl odpískán faul Antonia.


Pak ale přišla chyba Fiorentiny, útěk Bowena a v 90. minutě bylo rozhodnuto. Antonín Barák se dostal do hry až v prodloužení, s výsledkem ale nic udělat nezvládl. Průstřel brankáře Terracciana znamenal gól na 2:1 a pro West Ham zisk titulu Evropské konferenční ligy.

Domů
Sdílet
Diskuse