Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. června 2023 11:00
Čas čtení 4:03
Kuni Nguyenová

Tohle je 5 nejdražších domů na světě. Majitelé zde mají šest pater pro svá auta, obsluhují je stovky zaměstnanců

Tohle je 5 nejdražších domů na světě. Majitelé zde mají šest pater pro svá auta, obsluhují je stovky zaměstnanců
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
KULTURA ARCHITEKTURA BYDLENÍ EKONOMIKA NETRADIČNÍ BYDLENÍ
Uložit Uložené

V jakých vilách či mrakodrapech žijí ti nejbohatší lidé na planetě?

Jak si představuješ svoje ideální bydlení? Ať už jde o rodinný dům s velkým bazénem a se zahradou, nebo sníš o vysokém mrakodrapu s nejhezčím výhledem na město, je jasné, že vybudování takového pozemku tě vyjde na spoustu peněz.

Portál Luxe Digital se zaměřil na ty nejluxusnější nemovitosti, které cenově začínají již od pár miliard korun. Do top 15 se umístila například soukromá rezidence slavného páru Beyoncé a Jay-Z, jejichž nemovitost Malibu Mansion má odhadovanou hodnotu 200 milionů dolarů (v přepočtu 4,8 miliardy korun). O 9. až 10. příčku se dělí s rezidencí Larryho Ellisona, bývalým generálním ředitelem a spoluzakladatelem Oracle.

 
Dům páru Beyoncé a Jay-Z.
Dům páru Beyoncé a Jay-Z. Zdroj: Wikimedia/volně k užití
 
Tabulka – nejdražší soukromé domy na světě:
 
Pořadí Název Cena
15. Xanadu 2.0 130 milionů dolarů
(3 miliardy korun)
14. The One 

141 milionů dolarů

(3,3 miliardy korun)

13. Seven The Pinnacle  155 milionů dolarů
(3,6 miliardy korun)
12. Gemini  173 milionů dolarů
(4,1 miliardy korun)
11. Palazzo di Amore  195 milionů dolarů
(4,4 miliardy korun)
10.–9. Ellison Estate  200 milionů dolarů
(4,8 miliardy korun)
10.–9. Malibu Mansion (dům Beyoncé a Jay-Z)  200 milionů dolarů
(4,8 miliardy korun)
8. 18-19 Kensington Gardens 222 milionů dolarů
(5,2 miliardy korun)
7. Four Fairfield Pond  250 milionů dolarů
(5,9 miliardy korun)
6. The Odeon Tower Penthouse  330 milionů dolarů
(7,8 miliardy korun)
 

Zbylých top 5 nejdražších a nejstylovějších domů ti podrobněji představíme v následujícím přehledu. Dozvíš se například, kdo je vlastní a co se v nich všechno nachází. Je libo soukromý bar na milkshaky, ledové místnosti se sněhem a teplotou pod nula stupňů nebo amfiteátr pod širým nebem s kapacitou 500 míst?

5. místo: Les Palais Bulles

Les Palais Bulles
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Kde se nachází: Théoule-sur-Mer, Francie

Kdo to vlastní: Société de Gestion Pierre Cardin

Odhadovaná hodnota: 420 milionů dolarů (necelých 10 miliard korun)

Páté místo v žebříčku nejdražších domů na světě obsazuje Palais Bulles, který se nachází v Théoule-sur-Mer, poblíž od města Cannes na francouzské Riviéře. Nachází se zde 29 pokojů, 11 koupelen a deset ložnic, každá vyzdobená předními umělci včetně Patrice Breteaua nebo Jeroma Tisseranda. Součástí domu je například panoramatický salonek nebo amfiteátr pod širým nebem s kapacitou 500 míst.

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Stylový luxusní objekt si v 90. letech minulého století zamiloval také módní návrhář Pierre Cardin a využíval ho jako rekreační dům během prázdnin, později se z toho stala kulisa mnoha společenských a módních událostí. Návrhář však zemřel v roce 2020 a dodnes spadá pod jeho módní firmu Société de Gestion Pierre Cardin. Celý majetek je k dispozici k pronájmu, veřejnosti však (zatím) přístupný není.

4. místo: Villa Les Cèdres

villa les cèdres
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Kde se nachází: Saint-Jean-Cap-Ferrat, Francie

Kdo to vlastní: Rinat Achmetov

Odhadovaná hodnota: 450 milionů dolarů (10,7 miliardy korun)

V jižní části Francie ještě chvíli zůstaneme, tentokrát se podíváme na Villu Les Cèdres z 19. století, pojmenovanou podle mnoha okolních cedrových stromů. Soukromý pozemek se rozkládá na 35 akrech půdy v Saint-Jean-Cap-Ferrat. 

Vila disponuje kromě nekonečných ložnic a společných prostor také neuvěřitelným výhledem na Středozemní moře, olympijským bazénem, tanečním sálem, a dokonce i stájí s místem až pro 30 koní. Nachází se zde také až 25 vytápěných skleníků s tropickými květinami z celého světa.

Luxusní sídlo ještě v roce 2016 vlastnila italská společnost s alkoholickými nápoji Campari Group, poté co došlo k akvizici likérky Grand Marnier. Avšak o tři roky později, tedy v roce 2019, prodala nemovitost Rinatu Achmetovovi, ukrajinskému oligarchovi podnikajícímu v oblasti financí. 

3. místo: Villa Leopolda

Villa Leopolda
Zdroj: Getty Images/Slim Aarons/Hulton Archive

 

Kde se nachází: Villefranche-sur-Mer, Francie

Kdo to vlastní: Lily Safra

Odhadovaná hodnota: 750 milionů dolarů (17,8 miliardy korun)

Trojici nejdražších pozemků nacházejících se mezi dvěma nejprestižnějšími částmi světa, tedy Monakem a Nice, uzavírá Villa Leopolda, která zároveň drží titul nejdražší soukromé rezidence v Evropě. A není divu. Pozemek čítá 80 000 m² prostoru, nachází se zde různé bazény a vodopády v rozsáhlém upraveném areálu. Zdejší zahrady údajně vyžadují každodenní práci více než 50 zahradníků. 

Doporučeno
FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí 30. listopadu 2023 14:00

Jelikož se luxusní vila nachází v oblasti, která je známá pro své filmové festivaly a filmovou tvorbu obecně, dům mimo jiné sloužil i jako filmová kulisa pro snímek Chytit zloděje od amerického filmového režiséra a producenta Alfreda Hitchcocka. Pozemek mimo jiné v devadesátých letech minulého století zakoupil libanonsko-brazilský bankéř Edmond Safra a po smrti ho zdědila jeho manželka Lily Safra.

2. místo: Antilia

Antilia
Zdroj: Times Property/propagační materiál

Kde se nachází: Mumbai, Indie

Kdo to vlastní: Mukesh Ambani

Odhadovaná hodnota: 2 miliardy dolarů (47,6 miliardy korun)

Do druhého nejdražšího soukromého domu na světě se tentokrát podíváme do Asie. Výšková budova leží v jižní části indické Bombaje a nazývá se Antilia po bájném ostrově v Atlantiku. Bydlí zde nejbohatší člověk v Indii Mukesh Ambani se svou čtyřčlennou rodinou. 

Mrakodrap o rozloze 400 000 m² má 27 pater, přičemž do 170metrové výšky, jaké dosahuje Antilia, by se klidně natlačilo i 60 pater. Jen šest pater je vyhrazených pro parkování, kde se nachází drahá auta bohaté indické rodiny. O celý komplex se stará asi 600 zaměstnanců, kteří udržují přibližně 570 pokojů. Budovu navrhla dvojice amerických architektů z firmy Perkins + Will a přežít by měla i zemětřesení se stupněm osm podle Richterovy stupnice.

V soukromé rezidenci v Bombaji je rozhodně o zábavu postaráno. Na střeše jsou tři heliporty a úžasný výhled na celé město. Několik pater dokonce majitel předělal na ledové místnosti se sněhem a teplotou pod nula stupňů, aby si rodina mohla kdykoliv užít sněhový závan či koulovačku. Šest pater tvoří garáže, které pojmou až 168 aut. Součástí budovy je i domácí kino, divadlo s kapacitou padesáti míst, vinný bar, čokoládovna, bar na výrobu milkshaků a dalších pochutin, herna, taneční studio či plno konferenčních místností. Rozhodně by ses tady nenudil*a!

Vítěz: Buckinghamský palác

London, Buckingham Palace, Veľká Británia
Zdroj: Unsplash/Jean Carlo

Kde se nachází: Londýn, Velká Británie

Kdo to vlastní: Král Karel III.

Odhadovaná hodnota: 4,9 miliardy dolarů (116,6 miliardy korun)

Seznam nejdražších domů na světě ovládl Buckinghamský palác. Ten sice nejspíš v dohledné době nebude k prodeji, nicméně pokud by přece jen v nabídce byl, jeho hodnota aktuálně činí kolem 4,9 miliardy dolarů (v přepočtu 116,6 miliardy korun). Domov britské královské rodiny disponuje 240 ložnicemi, z toho 188 pokojů je pro zdejší zaměstnance a zaměstnankyně.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš známé české budovy? KVÍZ: Poznáš známé české budovy? 24. listopadu 2023 8:00

Obrovské luxusní sídlo má také bazén, lékařskou ordinaci a údajně je zde i několik dalších tajných místností. Buckinghamský palác se mimochodem rozkládá na ploše asi 77 000 m², což z něj dělá i jeden z největších domů na světě.

Domů
Sdílet
Diskuse