Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Suzume: Makoto Šinkai nemá hranice talentu, jeho nejnovější anime je dokonalé
Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Během snímku se společně s postavami přesouváme Japonskem, poznáváme tamní kulturu, krásy měst, přírody i dobrosrdečnost lidí, kteří Suzume na její cestě nezištně pomáhají. I když příběh neoplývá klasickými dějovými zvraty, diváctvo svojí komplexností překvapí několikrát.

Doporučeno
Hádek: Sexsymbol z TikToku? Tak jsem se nikdy necejtil, trpěl jsem, že jsem zrzavej a zarudlej Hádek: Sexsymbol z TikToku? Tak jsem se nikdy necejtil, trpěl jsem, že jsem zrzavej a zarudlej 5. července 2023 v 6:00

Šinkai zvládá vybudovat mysteriózní fantasy zápletku, která tě okamžitě vtáhne do děje. Navíc do toho zakomponoval japonský folklór, představil zcela nové a charismatické postavy a vyskládal další části romantického vztahu mezi hlavními postavami.


Stihne tě tak pobavit i pořádně dojmout a sugestivním, citlivým způsobem odkázat na zemětřesení v Tóhoku (Fukušima), nejničivější přírodní katastrofu moderních dějin. Voda a přírodní katastrofy jsou tedy i nadále silnými tématy jeho filmů.

Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Film z emočního hlediska funguje zejména díky detailní práci s postavami a spojení překrásné symfonické hudby s odzbrojujícím vizuálem a hlasovými výkony hereckých osobností, které ti promlouvají přímo do duše. Na anime Suzume je vidět, že ho vytvářelo velké množství velmi důsledných lidí a že na to měli k dispozici slušný rozpočet.

Animace jsou nádherné, precizně zobrazují pohyby předmětů, lidí a prostředí a jsou plné detailů, kterými se většinou animované filmy nezabývají, jelikož nejsou v centru dění.

Doporučeno
Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka 5. července 2023 v 13:00

Audiovizuální stránka snímku Suzume je okouzlující a emotivní scény přicházejí ve správných momentech. Vždy způsobí zadostiučinění poté, co jejich úderu na city předcházely trpělivě vybudované části příběhu. Překvapivé je rovněž množství humoru.

Suzume
Zdroj: CoMix Wave Films Story Inc./TOHO

Snad jedinou pihou na kráse je nedostatečné vysvětlení postavy Sotoa. V příběhu nedostává možnost odhalit svou osobnost naplno a neprojde zdaleka tak významným charakterovým přerodem jako Suzume. Suzume je ale i přesto anime roku, zároveň také nejlepším filmem Makotoa Šinkaie, po kterém se o budoucnost japonské animace skutečně nemusíme bát. 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse