Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2023 11:00
Čas čtení 6:18
Vojtěch Vanda

5 tipů, kam jet v Česku v létě stanovat

5 tipů, kam jet v Česku v létě stanovat
Zdroj: Unsplash/Dominik Jirovský
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Máš chuť oddat se toulkám po přírodě v naší kotlině, ale omrzela tě rutina obyčejných kempů? Chceš se sbalit a vyrazit se stanem vstříc dobrodružství? Tady je pár našich tipů, kam můžeš směřovat své kroky.

Měli jsme tu tipy na kempy, které budou jistě stát za to. Tvé srdce ale možná lační po něčem živelnějším. Chatku ať si nechají jiní; tvůj úděl je zatloukání kolíků do země, šustění vnější nepromokavé tkaniny a volnost zelené parcely, ze které můžeš do několika minut udělat prostor pro svůj příbytek. Ano, stanování je také jednou z letních aktivit, které je radost provozovat.

Proto jsme si zahráli na cestovatele, již by chtěli vyrazit pod stan, ale nevědí, která místa pro stanování jsou ta nejlepší. Obyčejné kempy jsme však chtěli z výběru vynechat. Po chvilce strávené rešerší jsme tak narazili na šikovnou mapu českého projektu bezKempu, kde jsme si nechali poradit od dobrodruhů samotných.

Zakladatelé projektu tvrdí, že drtivá většina pozemků v České republice někomu patří, a kempování se tak může zničehonic stát nelegální záležitostí. Pokud si ale vybereš z jejich nabídky, nemusíš se obávat pokut kvůli nelegálnímu kempování, objevíš nová místa a budeš mít klidné spaní. 

Dali jsme jim proto šanci a po zadání našich preferencí nám vyplynulo celkově pět nejlepších míst na stanovačku po celé republice. (Pozn.: Námi přiložené mapy k místům nejsou přesné, ale orientační. Pro přesnou polohu si klikni na přiložený odkaz.)

5. Sad u břehu řeky Metuje za obcí Dolsko

bez Kempu dolsko
Zdroj: bezKempu/propagační materiál

Je to trochu krkolomné pojmenování, avšak zdá se, že lépe to popsat neumí ani majitel pozemku. Na druhou stranu, je třeba něco dodávat? Klid na venkově v Královéhradeckém kraji, krásný sad, zelená tráva a pro všechny případy také vymoženosti nové doby jako elektřina, internet, teplá voda nebo chemický záchod. Tady se myslelo na všechno.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

Na neoplocený pozemek pana Martina na Náchodsku je možné za příplatek přijet i se svým domácím mazlíčkem. Najdeš zde i dřevo, kdyby bylo třeba přitopit.

Návštěva v letních měsících se nám ale jeví jako lepší varianta, jelikož se zde dá koupat v řece Metuji, s povolením lze chytat ryby na přehradě Rozkoš, jezdit na cyklovýlety s napojením až na cyklostezku Hradec Králové – Kuks anebo jen tak odpočívat či relaxovat pohodovou procházkou klidně za hranice do Polska.

Výhodou je dostupnost jak pro řidiče aut, tak i pro pěší, jelikož zastávka autobusu i vlaku je od místa vzdálena zhruba 2 kilometry. Jako nevýhodu vidíme zase to, že pokud si člověk nezarezervuje místo celé pro sebe, může se mu tam připlést jiný dobrodruh se stanem nebo turisté v karavanech. 

Také je třeba myslet na obecné pravidlo dodržování klidu. Party tady tedy neuspořádáš. Pokud ti to ale nevadí, místo pro stan zde stojí 250 korun na den. Připlatíš si každopádně za mazlíčka, který stojí 80 korun za noc, a elektřinu (50 korun za noc). Bližší informace najdeš po rozkliknutí tohoto odkazu.

4. Starý sad v Pošumaví

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse