Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. srpna 2023 11:00
Čas čtení 0:36
Marek Pros

Krásnější letní kino v Česku nenajdeš. Dlouhé roky jen chátralo, dnes je chloubou města

Krásnější letní kino v Česku nenajdeš. Dlouhé roky jen chátralo, dnes je chloubou města
Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com/Refresher
KULTURA ARCHITEKTURA KAM NA VÝLET JIHOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Místním málem spadlo na hlavu, prachatičtí radní ho proto uzavřeli a rozhodli se, že do oblíbeného areálu zainvestují desítky milionů korun. Výsledkem je krásný letní biograf, kde je radost sledovat filmy.

Studio Mimosa architekti vzalo přestavbu jihočeského kina v Prachaticích pořádně od podlahy. Město na návrh architektů srovnalo starý biograf, který poprvé promítal v roce 1964, se zemí a na jeho místě postavilo moderní filmový svatostánek.

Zmizelo staré plátno a polovina sedaček, i tak může film pod širým nebem sledovat až 350 diváků. K dispozici je i bufet, kde si můžeš dát limonádu, pivo nebo něco křupavého. Kromě filmových projekcí tu město plánuje pořádat třeba koncerty nebo jiné kulturní akce. Přestavba spolkla přes 50 milionů korun.

 

„Plachta zastřešení, subtilní ocelové konstrukce a vlnitý plech vytvářejí dojem lehkých, zdánlivě dočasných ‚letních‘ objektů. Vlnitý plech je současně dalším odkazem k filmové iluzi vytvářené rytmem jednotlivých políček a střídáním světla a stínu,“ vysvětlují architekti svůj záměr.

Mrkni na kino do galerie, a pokud se ti líbí, tak vyraz do Prachatic. V srpnu tam promítají nového Indianu Jonese, Rychle a zběsile 10, Děti Nagana nebo Mission: Impossible Odplata ⁠ První část.

Stav bývalého kina v září 2020.Letní kino v Prachaticích.Letní kino v Prachaticích.Letní kino v Prachaticích.
Zobrazit galerii
(21)
Domů
Sdílet
Diskuse