Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. září 2023 10:55
Čas čtení 1:40
Ilona Hobzová

VIDEO: Rasistická rozhodčí odmítla dát medaili černošské dívce. „Omluva“ přišla po více než roce

VIDEO: Rasistická rozhodčí odmítla dát medaili černošské dívce. „Omluva“ přišla po více než roce
Zdroj: Freepik/volně k užití
ZAHRANIČÍ IRSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Video, které obletělo sociální sítě, láme srdce o to víc, že se případem dlouho nikdo nezabýval.

Sociálními sítěmi se šíří video z března loňského roku, které zachycuje gymnastickou událost GymSTART v Irsku. Konkrétně je na videu vidět rozhodčí, která rozdává medaile malým gymnastkám. Cenný kov nedá jediné z nich – dívce s tmavou pletí. Rasistickému konání přihlíží kromě dalších dětí stovky lidí na tribunách, fotograf i další funkcionáři. 

Doporučeno
Jamie Foxx se omluvil za příspěvek s antisemitským vyzněním. Výrazem „zabili Ježíše“ označoval falešné přátele Jamie Foxx se omluvil za příspěvek s antisemitským vyzněním. Výrazem „zabili Ježíše“ označoval falešné přátele 6. srpna 2023 17:20

Rozhodčí poslala omluvu, gymnastická organizace ji prý zatajila

Navzdory oficiálnímu prostředí se národní orgán Gymnastics Ireland (dále jen GI) nejprve odmítl zúčastnit mediace, čímž incident z března 2022 fakticky označil za čistě osobní spor mezi rodinou a jednou ženou. Za celých osmnáct měsíců od uplynutí incidentu se dívce nikdo neomluvil. 

„Je neuvěřitelné, že se takhle zachází s malou holčičkou. Je to systémový problém, protože když se GI nevyjádří, dává tím najevo souhlas s takovým jednáním,“ uvedla pro server The Guardian matka dívky, která si nepřála být jmenována z důvodu ochrany soukromí své nezletilé dcery a kvůli obavám, že by se rodina mohla stát terčem rasistických útoků. 

Zatímco organizace GI situaci bezprostředně po dění komentovat odmítla, rodině se ozvala americká gymnastka Simone Biles, čtyřnásobná olympijská vítězka a čtrnáctinásobná mistryně světa, která je rovněž afroamerického původu. Dívce poslala soukromou videozprávu a na sociální síti X uvedla, že jí incident láme srdce. „V žádném sportu není místo pro rasismus,“ uvedla.

Doporučeno
VIDEO: Členové kapely The 1975 kritizovali anti-LGBTQ+ zákony v Malajsii, na pódiu si dali pusu. Jejich koncert byl ukončen VIDEO: Členové kapely The 1975 kritizovali anti-LGBTQ+ zákony v Malajsii, na pódiu si dali pusu. Jejich koncert byl ukončen 22. července 2023 13:17

Dívka nakonec medaili dostala, případ ale vyvolal velké pobouření ze strany veřejnosti. GI se dlouho oficiálně nevyjádřilo a odmítlo jakoukoli účast. Vše se změnilo teprve letos v září. Organizace v neděli uvedla, že incident původně řešila jako interní stížnost mezi členy a o tom, že rodina chce veřejnou omluvu od celé organizace, se dozvěděla nedávno. Dívce prý zaslala omluvný dopis a vyjádření zveřejnila i na webu. 

„Dopis nám poslali teprve nyní. Trvalo to déle než rok a řešilo se to až poté, co byly miliony lidí na celém světě tímto incidentem znechuceny. Je to dopis k ničemu, protože neřeší otázky rasismu a bezpečnosti. Ráda bych slyšela ujištění, že pro černošské děti bude gymnastika bezpečným prostředím. To se nestalo,“ reagovala matka dívky.

Doporučeno
Bez vody, hladoví i zesměšňovaní. Výzkum odhalil devastující realitu britské gymnastiky Bez vody, hladoví i zesměšňovaní. Výzkum odhalil devastující realitu britské gymnastiky 17. června 2022 12:08

Až během mediace případu se navíc rodina dívky dozvěděla, že dotyčná rozhodčí omluvný dopis napsala krátce po incidentu a poslala jej úředníkovi GI, který byl ve spojení s rodinou. Ten jej ale holčičce ani její matce nikdy nepředal. Podle matky se gymnastická instituce svým jednáním nesnaží chránit malé sportovce a sportovkyně, ale hlavně svou pověst. 

Domů
Sdílet
Diskuse