Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. srpna 2023 17:20
Čas čtení 1:15
Kateřina Viková

Jamie Foxx se omluvil za příspěvek s antisemitským vyzněním. Výrazem „zabili Ježíše“ označoval falešné přátele

Jamie Foxx se omluvil za příspěvek s antisemitským vyzněním. Výrazem „zabili Ježíše“ označoval falešné přátele
Zdroj: Sony Pictures UK
OSOBNOSTI JAMIE FOXX JENNIFER ANISTON RASISMUS A PRÁVA MENŠIN SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Herec Jamie Foxx se veřejně omluvil za to, že na sociálních sítích sdílel příspěvek, který mohl být interpretován jako antisemitský. Jennifer Aniston se od postu distancovala a popřela, že by mu dala like.

Kontroverze začala tím, že židovská zpravodajská agentura A Wider Frame sdílela screenshot Foxxova instagramového příspěvku, kde stálo „Zabili týpka jménem Ježíš... co myslíš, že udělají tobě?“, což bylo doplněno hashtagy #fakefriends and #fakelove.

A Wider Frame příspěvek nazval „hrozně antisemitským“ a zdůraznil, že konspirace, že Židé nesou odpovědnost za smrt Ježíše, po staletí živí nebezpečný antisemitismus. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený A Wider Frame (@awiderframe)

Foxx neměl na mysli Židy, ale falešného přítele

Foxx, skutečným jménem Eric Marlon Bishop, příspěvek vymazal a omluvil se všem, které jeho vyjádření ranilo. Vysvětlil, že jeho příspěvek odkazoval na falešného přítele, který herce zradil, nikoliv na židovskou komunitu.

„Chci se omluvit židovské komunitě a všem, kteří byli mým příspěvkem uraženi,“ napsal pětapadesátiletý Foxx v prohlášení, které sdílel na svých sociálních sítích. „Teď vím, že můj výběr slov způsobil urážku, a je mi to líto.“ Herec z filmu Django Unchained pokračoval: „Mám v srdci jen lásku ke všem. Miluji a podporuji židovskou komunitu.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jamie Foxx (@iamjamiefoxx)

Od svých fanoušků se Foxx na sociálních sítích dočkal podpory, jeden z nich napsal například: „Bylo zřejmé, že jsi měl na mysli akt zrady lidmi, které znáš a kterým důvěřuješ.“

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Rapper Ben Reilly napsal pod příspěvek A Wider Frame rozsáhlý komentář, v němž píše, že fráze „Viděl jsi, co udělali Ježíšovi“ a její obdoby nejsou o židovské komunitě, nýbrž ustáleným výrazem, který se běžně používá v komunitě Afroameričanů. „Termín se používá v souvislosti s falešnými přáteli nebo zradou. Většinou s odkazem na Jidáše, tedy vkládání důvěry ve špatné lidi nebo přátele se špatnými úmysly,“ napsal. 

Prohlášení vydala i Jennifer Aniston

Aniston byla do kontroverze zapletla tím, že snímek obrazovky, který sdílel A Wider Frame, ukazoval, že herečka dala like původnímu Foxxovu příspěvku. 

„Z toho se mi opravdu dělá špatně,“ napsala k příspěvku zpravodajské organizace. „Tento příspěvek se mi ‚nelíbil‘ záměrně nebo náhodou,“ distancovala se od Foxxova příspěvku i antisemitismu. 

Domů
Sdílet
Diskuse