Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. července 2023 13:17
Čas čtení 1:56
Kateřina Viková

VIDEO: Členové kapely The 1975 kritizovali anti-LGBTQ+ zákony v Malajsii, na pódiu si dali pusu. Jejich koncert byl ukončen

VIDEO: Členové kapely The 1975 kritizovali anti-LGBTQ+ zákony v Malajsii, na pódiu si dali pusu. Jejich koncert byl ukončen
Zdroj: Rock for People/propagační materiál
HUDBA FESTIVALY HUDBA LGBTQ+ LIDÉ RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Koncert britské hudební skupiny The 1975 byl během festivalu v Malajsii přerušen poté, co frontman Matty Healy kritizoval vládu země za její zákony vůči LGBTQ+ lidem a na pódiu políbil basáka kapely.

Britská indie skupina byla headlinerem festivalu Good Vibes v Kuala Lumpur. Při koncertu, který se konal v pátek 21. července, její člen Matty Healy pronesl proslov, v němž zkritizoval malajskou vládu za její tvrdý postoj vůči právům gayů.

Vaše země mi nemůže říkat, s kým můžu mít sex

„Udělal jsem chybu. Když jsme si plánovali naše vystoupení, nezkoumal jsem to. Nevidím v tom ten za*ranej smysl. Nevidím smysl v tom pozvat The 1975 do své země a pak říkat, s kým můžeme mít sex,“ řekl na pódiu zpěvák a kytarista.

„Je mi líto, pokud vás to uráží a jste věřící a je to součást vaší za*rané vlády, ale vaše vláda je banda za*raných reta*dů a už mě to nezajímá. Jestli na mě budete tlačit, budu reagovat. Nemám na to náladu, nemám na to ku*va náladu.“ Několika fanouškům se podařilo Healyho monolog nahrát a následně ho publikovali na sociálních sítích. 

Healy poté publiku vzkázal, že kapela nezahraje repertoár více pozitivních skladeb kvůli jeho rozrušení a frustraci. „Bohužel nedostanete řadu povznášejících písní, protože jsem zatraceně rozzuřený a to vůči vám není fér, protože nejste představiteli své vlády,“ řekl. „Jste mladí lidé a jsem si jistý, že mnozí z vás jsou gayové, progresivní a cool. Včera jsme mluvili o zrušení koncertu, ale řekli jsme si, že nemůžeme ty děcka zklamat, protože ten problém není v nich.“

Polibek s basákem byl pro festival poslední kapkou

Záběry fanoušků ukazují, že po emotivním projevu k němu přistoupil baskytarista Ross MacDonald a dali si dlouhý polibek. Po sedmé písni I Can't Be More In Love Healy oznámil, že musí jít, protože kapela „právě dostala zákaz vstupu do Kuala Lumpur“. Pak opustili jeviště.

Doporučeno
Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem 30. dubna 2024 17:00

Good Vibes Festival od té doby sdílel oficiální prohlášení, v němž uvedl, že „lituje“, že byl set přerušen kvůli „nedodržování místních směrnic pro vystupování“. „Festival Good Vibes 2023 bude pokračovat podle plánu a netrpělivě očekáváme vaši přítomnost v sobotu a neděli,“ stálo ve vyjádření.

Festival dodal, že chápe zklamání těch, kteří se zúčastnili v pátek 21. července 2023, a pokud mají páteční jednodenní festivalový vstup, budou se moct festivalu zúčastnit buď v sobotu, nebo v neděli – stačí ke vstupu předložit svůj páteční náramek. 

Není to poprvé, co The 1975 vystoupili proti diskriminaci LGBT+ lidí

Malajské právo kriminalizuje sexuální aktivity mezi lidmi stejného pohlaví. Tamní trestní zákoník kriminalizuje „tělesný styk proti řádu přírody“ a činy „hrubé neslušnosti“.

Healy již dříve porušil anti-LGBTQ+ zákony. V roce 2019 během koncertu v Dubaji zpěvák políbil fanouška, čímž porušil přísné zákony v arabském státě. Homosexualita je tam nezákonná a hrozí za ni až 10 let vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse