Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2023 v 7:19
Čas čtení 1:11
Tímea Krauszová

Ukažte, jak se váš chlap opečovává: Girlfriend efekt je hitem TikToku, podle některých je krutý a zbytečný

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Před přítelkyní a po ní: Muži ve vztahu prý zažívají brutální rozzáření, za které si jejich partnerky zaslouží pochvalu.

Tisíce párů na TikToku se chlubí procesem rozzáření muže. Veškerou chválu za to samozřejmě sklízí žena – ta obvykle na sociální síť přidá video, které „girlfriend effect“ dokazuje. Tak dnes mladí lidé popisují vliv ženy na účes, líčení a módní styl svých partnerů.

Videa jsou standardním konceptem „před a po“, tedy předtím, než začal se ženou chodit, a poté, co už ovlivnila to, jak si účes upravuje, co nosí, nebo dokonce jak pózuje na fotografiích. Na TikToku se tento trend nazývá také girlfriend air a je přímým protějškem o něco staršího boyfriend air, připomíná NBC News.

Boyfriend air popisuje opačný výsledek: žena má „glow down“ a v průběhu vztahu vypadá „hůře“ – méně upravená, s méně lichotivými vlasy nebo oblečením. Videa označená #girlfriendeffect už mají desítky milionů zhlédnutí a každý týden přibývají tisíce nových videí.

Mezi nejoblíbenější určitě patří video tvůrce Gabea Escobara. Ve videu popisuje, jak vypadal jeho šatník na začátku jeho vztahu, a vysvětluje, jak mu jeho přítelkyně postupně pomáhala skládat oblečení z věcí, které už vlastnil. Postupem času svůj šatník rozšířil, nechal si narůst vlasy a ostříhal se podle jejích pokynů a dnes prý vypadá mnohem lépe.

Videa však často zveřejňují samy ženy, které ukazují fotografie proměny svých partnerů před a po. Viz příklady níže.

@yzelleduran At least he gave me something to work with 🫶🏼 #glowup #girlfriendeffect ♬ greedy tate mcrae unreleased - babytatie1

@andreaandlewis my air must’ve been airing ib: @Aileenchristineee #andreaandlewis #couplegoals #girlfriendair #boyfriendair ♬ original sound - Aileenchristineee

Kritici tohoto trendu však v komentářích k videím tvrdí, že muži se postupně jednoduše převtělili do typického instagramového vzhledu. Jejich módní styl nemá žádnou osobitost, portál Hypebae ho bez ostychu popsal jako záběry přímo z katalogu Zara. Některá videa proměn navíc působí až krutě, mají posměšný tón a chválí, že muži spíše splynuli s ostatními lidmi, kteří se prezentují na internetu.

Domů
Sdílet
Diskuse