Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti LEGO.
19. října 2023 12:00
Čas čtení 1:27
Sponzorovaný obsah

Jak vidí rok 2050 žáci a žákyně základních škol? Své představy si mohli vymodelovat pomocí LEGO stavebnice

Jak vidí rok 2050 žáci a žákyně základních škol? Své představy si mohli vymodelovat pomocí LEGO stavebnice
Zdroj: Refresher
TECH LEGO
Uložit Uložené

V pátek 13. 10. se v pražském Operu sešly vybrané třídy dvou základních škol, aby společně probraly téma udržitelné budoucnosti. Akce probíhala v rámci projektu LEGO Build the Change a ve spolupráci s organizací Ukliďme Česko.

Na začátku programu žáci a žákyně hodnotili úklid v přírodě, kterého se účastnili a který organizují dobrovolníci po celé České republice. U toho měli možnost zhodnotit, v jakém stavu se nachází udržování čistoty a pořádku v Česku nebo co znamená černá skládka.

„Spojili jsme lokální iniciativu Ukliďme Česko dohromady s naším globálním projektem Build the Change neboli Postav změnu. Děti týden předtím, než jdou na tuto akci, uklízejí ve svém okolí a následně reflektují, co během toho zažily,“ říká Magdalena Kordová, Local Community Engagement Manager ve společnosti LEGO Group. Mládež následně pomocí kvízu odpovídala na pár základních otázek ohledně životního prostředí a zamýšlela se i nad dopady znečišťování planety.

„Já jsem našel kusy kartónů, železo a také nějaké oblečení.“ zhodnotil jeden žák.  „My jsme v okolí školy našli dokonce pneumatiky,“ sdíleli mladí školáci a školačky.

lego, build the change
Zdroj: Refresher

„Dáváme tak dětem hlas a prostor, aby reflektovaly toto téma, protože se jich týká i do budoucna a zároveň u toho něco sdělují i nám dospělákům,“ dodává Kordová. V celém prostoru Opera pak byly připraveny stavebnice, ze kterých následně žáci a žákyně ve skupinkách skládali své představy o udržitelné budoucnosti. Mohli se tak zamýšlet nad tím, jak by vypadal svět v roce 2050, kdybychom neuklízeli a netřídili odpad, nebo jak by využili volné plochy, které dříve sloužily jako černé skládky. 

lego, build the change
Zdroj: Refresher

Během hodinového tvoření, u kterého spolupracovali s žáky i zaměstnanci LEGO, tak vznikaly modely zelených parků, přeplněných smetišť, ale také robotických aut, která požírají odpadky. „Vyrobili jsme auta na sběr odpadků a věž, do které se odpad bude svážet. Nahoru se hodí odpad a dole z věže potom vypadnou zrecyklované věci,“ představují svůj model žáci jedné ze základních škol. Zpracovali téma o budoucnosti, kde neexistují žádné skládky a všechno se znovu použije.

lego, build the changelego, build the changelego, build the changelego, build the change
Zobrazit galerii
(15)

„Modely následně fotíme a posíláme do celosvětové galerie. U každého modelu je i kartička, kde děti vysvětlují svoji představu, svůj věk a jména,“ pokračuje Kordová. 

lego, build the change
Zdroj: Refresher

Build the Change má řadu ekologických témat, věnuje se třeba klimatické změně nebo cirkulární ekonomice a je designovaný nejen pro školy, ale také pro širokou veřejnost. Má partnery po celém světě a v České republice bude projekt ve spolupráci s Ukliďme Česko pokračovat i v příštích letech. 

Podívej se do galerie, jak celá akce vypadala.

lego, build the changelego, build the changelego, build the changelego, build the change
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse