Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. října 2023 16:00
Čas čtení 3:00
Marek Pros

RECENZE: Spider-Man 2 je nejlepší marvelovka za poslední roky a komiksová nirvána na PlayStationu

RECENZE: Spider-Man 2 je nejlepší marvelovka za poslední roky a komiksová nirvána na PlayStationu
Zdroj: Sony / propagační materiál
TECH
Uložit Uložené

Studio Insomniac uzavírá pomyslnou pavoučí trilogii. Spider-Man 2 na PS5 je dokonalým vyvrcholením.

Dvojka se odehrává devět měsíců po událostech pokračování Spider-Man: Miles Morales. Peter Parker se pořád ještě nevzpamatoval ze smrti tety May a zrovna se nastěhoval do jejího domu. Zkouší také vést normální (nudný) život učitele, ale záchrana světa nemá pro běžné zaměstnání příliš pochopení. Kromě Mary Jane má k ruce i Harryho Osborna, se kterým pracuje na plánu, jak zachovat staré mírumilovné pořádky.

Miles Morales se má o pavoučí chlup líp. Čeká ho maturita a je happy, že z něj návrat Petera sňal břemeno jediného Spider-Mana ve městě. Samozřejmě ani Miles nemá na růžích ustláno a v pubertě řeší smysl života, vnitřní rozpolcenost, a hlavně pátrá po muži, který stojí za smrtí jeho otce. A taky musí pomáhat nebohým Newyorčanům, nakonec i on je pořád Spider-Man.

Let's play

Nový Spider-Man na to jde v úvodu velmi lehce. Subtilně a vtipně představuje oba hlavní hrdiny, takže v tobě vyvolá pocit, že začátek hry bude trochu zívačka. Jenže po pár minutách tě čeká epický boss fight se Sandmanem, který řada her neumí vykouzlit ani ve svém finále.

Spider-Man 2.
Spider-Man 2. Zdroj: Sony / propagační materiál

Strhující bitka ukazuje, proč je videoherní Spider-Man jednou z nejlepších her na PlayStationu. Svižná akce plná výborné choreografie, skvělý timing hlášek, střídání rytmiky, přepínání mezi postavami… na první pohled vše vypadá velmi složitě, náročně. Jenže ovládání je natolik intuitivní, že ti přijde naprosto automatické houpat se mezi budovami, ničit desítky nepřátel důmyslnými pavoučími údery a do toho si ještě užívat roztomile pubertální hlášky.

Z děje ti už nebudeme nic spoilerovat, protože Spider-Man 2 je hlavně příběhová jízda. Kéž by takhle výpravně a nápaditě vypadaly poslední marvelovky (byť i filmoví a animovaní pavoučáci jsou super). Dialogy a herecké výkony zůstávají na špičkové úrovni, a protože jde o titul určený pouze pro PS5, je všechno jaksi velkolepější. Jen se nemůžeme ubránit tomu, že animace obličejů a postav jsou tím nejlepším, co je na novém PlayStationu k vidění. Oči ti z toho nevykrvácí, ale pokud jsi předtím třeba hrál*a DLC Cyberpunku 2077, budeš si chvíli zvykat.

Spider-Man 2.
Spider-Man 2. Zdroj: Sony / propagační materiál

New York je díky rozšíření o Brooklyn a Queens logicky daleko větší a naštěstí i zábavnější. Je plný vedlejších aktivit, kterými se můžeš rozptýlit, když zrovna nechceš plnit hlavní dějovou linku. Hra tě naštěstí do ničeho nenutí, takže pokud tě nebaví generické questy typu zastav ukradené auto nebo poraz gang zlodějů, v klidu je přeskoč. Na druhou stranu, podobných vedlejšáků jak fakt hodně a jsou docela pestré, takže se jen tak neomrzí.

Kdykoliv přitom můžeš přepínat mezi oběma Spider-Many a hra tě bez jakéhokoliv loadingu přenese do části města, kde se druhý hrdina zrovna nachází. Takže wow, ale stejnou herní mechaniku už ukázal pátý díl GTA, kde byly dokonce tři postavy.

Doporučeno
Cyberpunk 2077 je zábavnější než kdy dřív. Famózní rozšíření Phantom Liberty posouvá hru na novou úroveň Cyberpunk 2077 je zábavnější než kdy dřív. Famózní rozšíření Phantom Liberty posouvá hru na novou úroveň 25. září 2023 16:00

Postup ve hře se dělí mezi Petera a Milese, takže ani jeden z nich tak nezůstane nějak pozadu a zkušenostní body se jim počítají společně.

Let's fight

Pokud jsi hrál*a starší díly, tak tě souboják ničím zásadním nepřekvapí. Pořád je to elegantní akrobatický tanec, kdy různě řetězíš komba, vystřeluješ pavučiny, házíš okolními předměty a využíváš různé pavoučí schopnosti, které jsou fakt cool a efektivní. Nově ale můžeš odrážet (parry) útoky, takže když dobře načasuješ obranu a stiskneš L1, omráčíš enemáka a dáš mu ničivější úder. Chvilku potrvá, než se ti to dostane do krve, protože dřív bylo alfou a omegou boje hlavně všemu uhýbat.

Proměnou prošly i boss fighty, které jsou daleko epičtější a zároveň komornější, díky systému parry totiž vyžadují daleko větší míru strategie. Nečekej Dark Souls, ale rozhodně je souboják sofistikovanější než v prvním díle a je to jedině dobře. 

Spider-Man 2.Spider-Man 2.Spider-Man 2.Spider-Man 2.
Zobrazit galerii
(10)

Let's swing

Spider-Mani se po New Yorku přesouvají tradičním pohupováním mezi mrakodrapy a věžáky. Nově mají k dispozici i křídla ve stylu wingsuit, takže můžeš nad ulicemi, vodními plochami i parky ladně plachtit. Je až s podivem, jak přirozeně a jednoduše, a přitom efektivně Insomniac tuhle mechaniku do hry zakomponoval.

Spider-Mani se po městě pohybují naprosto organicky, vývojáři v tomhle směru hráči absolutně nekomplikují život a v podstatě ho nechávají jen volně mačkat v rytmu houpání tlačítka a měnit trajektorii letu.

Let's end

Spider-Man 2 přináší spoustu vylepšení, díky kterým se jedná rozhodně o nejlepší videoherní díl a komiksovou hru. Je větší, pompéznější, lepší, náročnější i zábavnější. Máš tu dva Spider-Many, nový pohyb po městě, epické boss fighty, skvělý soubojový systém, a hlavně výborný příběh.

Místy je nový Spider-Man až tak „dokonalý“ a popkornově naleštěný, že mu trochu chybí srdíčko. Ale to bychom hledali chyby za každou cenu. Pokud miluješ komiksy, marvelovky anebo si chceš odpočinout u technicky perfektní hry, která má navíc české titulky, tohle je tvůj kůň. Pardon, pavouk. Hodnocení: 8/10.

Domů
Sdílet
Diskuse