Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. října 2023 16:00
Čas čtení 1:46
Vojtěch Vanda

Nepodceňuj Refewa. Čerstvý třicátník vydal osobní desku Těší mě, Refew

Nepodceňuj Refewa. Čerstvý třicátník vydal osobní desku Těší mě, Refew
Zdroj: REFRESHER
HUDBA ČESKÁ HUDBA ČESKÝ RAP HUDBA RAP
Uložit Uložené

Všechno nejlepší Refewovi. Člen labelu Blakkwood Records je nekonečným dynamem produkujícím hit za hitem, které se v konečném důsledku dají také vydat dohromady jako album. A to také v pondělí ráno udělal.

Refew od začátku informuje své fanoušky o tom, co se děje v jeho kariérním i osobním životě, poměrně do detailu. Proto asi není divu, že i nyní, v době, kdy slaví jubilejní třicátiny, vydává ven jednu z těch osobnějších zpovědí. V pondělí se objevilo na streamovacích platformách půlhodinové album s názvem Těší mě, Refew, které rozhodně patří mezi to lepší, co letos v českém rapu vyšlo. 

Ucelený projekt byl asi otázkou času. Pražský interpret není zrovna lenivý a kromě roku 2019 nebyl jediný rok, v němž by nevydal desku, EP, mixtape nebo něco delšího. Letos měl navíc za sebou spoustu klipů a singlů, které chtěly akorát spojit dohromady. Mix, který z toho vzešel, má kvalitu. 

Asi není třeba úplně rozpitvávat umění, které Erik Gábor dělá. Všichni vědí, že je jedním z nejvšestrannějších interpretů v Česku – umí velmi dobře zpívat, v R&B plave jak ryba, zvládne s přehledem odrapovat boombap a nedělá mu problém ani rychlejší flow a nezáleží na tom, jestli je to trap nebo drill. Navíc frázování tohoto multitalentovaného hudebníka je jedno z nejlepších v republice.

Navíc zvládne spojovat. Třeba velká pecka Divokej západ, která, jak je vidno například z komentářů pod videem, nejenže zní a vypadá dobře, ale zároveň dává prostor ke zviditelnění mladým interpretům z romské komunity, jež jindy nedostává tolik prostoru v mainstreamu. Lidé mu jsou vděční a my s nimi. 

Deska „od každého něco“

Deset stop, které se objevily pod jeho jménem na hudebních platformách, má hned šest singlů, jež jsou, jak už jsme uvedli, směsicí toho nejlepšího. Pravý reprezentant v pravý čas, respektive zajímavá rekapitulace posledních (a zároveň také prvních) třech dekád jeho života.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Je to velmi osobní album se spoustou žánrů. Najdeš zde reprezentační track, motivační track, zpytovačku svědomí, popovější sound i love song, jichž je Erik tuzemským králem. Proto, i když nejde o konceptuální album, se dá projekt zastřešit jako takový showreel a ukázka toho, co je Refew zač.

Takže je jasné, že zde nechybí například milionový track s Kennym Roughem z Ty Nikdy Nejsem sám, ale také půlmilionovky ADHD, Kde a kdy nebo Něco mě tíží. Co se novinek týče, tak každému milovníkovi Rychle a zběsile zaplesá srdce minimálně při poslechu vysamplovaného Tokyo Driftu.

Bohužel, jediná věc, která kalí tento release, je interpretova nemoc, o niž se také s fanoušky podělil na Instagramu. „Momentálně si nepřeju nic víc, než bejt zdravej a aby se tý desce dařilo,“ napsal ve stories. 

„Druhá věc, kterou si k narozkám přeju, je to, aby se tahle deska dostala co nejdál, protože mě opravdu stála málem život. Takže pokud jste mí die hard fans anebo mi jen chcete udělat radost, poslechněte si celou desku a ideálně ji zasdílejte,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse