Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. října 2023 13:00
Čas čtení 5:59
Radim Šlechta

Šťastný Halloween: Toto je 10 family friendly hororů, které si můžeš pustit i s malými sourozenci

Šťastný Halloween: Toto je 10 family friendly hororů, které si můžeš pustit i s malými sourozenci
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY HALLOWEEN TIP NA FILM
Uložit Uložené

Vybrali jsme pro tebe 10 filmů, na které se můžeš podívat s celou rodinou.

Bojíš se strachu? Tak tyhle filmy by ti neměly uniknout. Jestli se u hororů schováváš pod peřinu, zavíráš oči nebo se jim směješ a pak nemůžeš strachem usnout, halloweenskou atmosféru si můžeš navodit i tak. 

Vybrali jsme pro tebe 10 skvělých filmů, které mají hororový vibe, ale nevyděsí tě k smrti. Dobře zafungují, i pokud chceš svátek oslavit s mladším sourozencem, dětmi nebo třeba celou rodinou.

Pokud tohle není úplně ono a ty upřednostníš skutečně děsivé snímky, můžeš si přečíst některý z našich starších výběrů. V tomto článku jsme vybrali nejlepší české horory, tady jsme psali o hororových animácích a zde najdeš žebříček nejkrvavějších hororů.

Gremlins (1984)

Mogwai jsou na první pohled roztomilí mazlíčci. A taky jimi mohou zůstat, pokud budeš dodržovat tři jednoduchá pravidla. Nedávej je na přímé světlo, nenamáčej je a nedávej jim nic k jídlu po půlnoci. Když to třetí nedodržíš, změní se v agresivní, zvrácené a krvelačné gremliny.

Mladému Billymu se v klasice z 80. let samozřejmě podaří porušit všechna pravidla a celé městečko, ve kterém žije, začnou malé, ale obzvlášť otravné příšerky terorizovat. Gremlins jsou halloweenská klasika, která má v sobě dávku černého humoru i sebeironie, ale zachovává si mírně strašidelnou atmosféru.

Délka filmu: 1 hodina 46 minut
Kde si film pustit: Apple TV+
Režie: Joe Dante
Scénář: Chris Columbus
Hrají: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Keye Luke, Judge Reinhold, Dick Miller, Corey Feldman, Scott Brady, Chuck Jones, Nicky Katt


Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012)

Tim Burton natočil příběh o vzkříšení domácího mazlíčka už v 80. letech jako krátkometrážní film. V roce 2012 z něj udělal celovečerní animovaný film plný dětské dobroty i lidské zkaženosti.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Viktor ve filmu najde způsob, jak přivést k životu svého náhle zesnulého pejska Sparkyho. Zprvu se mu daří svého domácího zombíka skrývat, pravda ale brzy vyjde najevo a s ní i lidé, kteří chtějí Viktorovy technologie zneužít. Všichni pak brzy zjistí, jaké následky mohou plynout z toho, že si někdo hraje se smrtí.

Frankenweenie tě dokáže dojmout, Burtonovy kreatury tě často rozesmějí už svým zevnějškem a černobílá kamera dodává snímku potřebnou podzimní pošmournost. Navíc si ho užiješ i v případě, že tě zrovna nebere Burtonovo muzikálové pojetí některých jeho předešlých děl. Ve Frankenweeniem se totiž většinu času nezpívá.

Délka filmu: 1 hodina 23 minut
Kde si film pustit: Disney+
Režie: Tim Burton
Scénář: John August, Tim Burton 
Hrají: Winona Ryder, Catherine O'Hara, Atticus Shaffer, Martin Landau, Martin Short, Conchata Ferrell, Tom Kenny, Charlie Tahan


Ospalá díra (1998)

Johnny Depp a Christina Ricci jsou dvojka, která jako by měla halloweenskou atmosféru přímo v žilách. V Ospalé díře si užiješ tajemné charisma obou. Ve filmové vesnici došlo k sérii vražd. Spáchat je měl bezhlavý jezdec, který se mstí obyvatelům a snaží se najít svou hlavu. Crane, který přišel mordy vyšetřovat, v příběhu postupně skládá všechny indicie a snaží se přijít záhadě na kloub. Už proto, že příliš nevěří vesnickým povídačkám.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Ospalá díra je napínavá, a přestože jí chybí nějaké opravdu děsivé scény (nebo možná právě proto), užiješ si ji. Bude tě bavit neotřelé vizuální zpracování, ve kterém Tim Burton prostě exceluje. Fakt, že je snímek halloweenskou stylovkou, ještě podtrhuje nominace na Oscara za kostýmy a výhra v kategorii Nejlepší výprava.

Délka filmu: 1 hodina 45 minut
Kde si film pustit: Apple TV+
Režie: Tim Burton
Scénář: Andrew Kevin Walker
Hrají: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien, Jeffrey Jones, Richard Griffiths, Ian McDiarmid


Beetlejuice (1988)

Tuhle burtonovskou klasiku je prostě povinné zařadit do jakéhokoliv žebříčku. Beetlejuice je příběh o mrtvém manželském páru, který se ze svého domu snaží vyštípat nové nájemníky. A kdo by jim mohl pomoci lépe než profesionální vymítač lidí?

Beetlejuice v podání Michaela Keatona je otravný, prolhaný a po všech stránkách zkažený bubák, kterého ale budeš milovat i přes jeho oplzlost a totální absenci jakékoliv cenzury. Film kromě toho ukazuje originální a zábavné pojetí záhrobí jako komplexního světa, kde existují v podstatě stejné problémy jako v tom pozemském. 

U Beetlejuice se zasměješ a zároveň nebudeš mít pocit, že by byl na Halloween málo duchařský.

Délka filmu: 1 hodina 35 minut
Kde si film pustit: Apple TV+
Režie: Tim Burton
Scénář: Warren Skaaren, Michael McDowell
Hrají: Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton, Winona Ryder, Jeffrey Jones, Catherine O'Hara, Sylvia Sidney, Annie McEnroe


Koralína a svět za tajnými dveřmi (2009)

Koralína je dívka s bujnou představivostí a poněkud nudným životem. Jednoho dne ale ve svém pokoji najde tajný vchod do říše, kde jsou sousedi příjemnější, rodiče veselejší a všechno tak trochu kouzelnější. Ale něco tady nehraje. Proč třeba místní mají místo očí knoflíky? A proč Koralínu provází divné mrazení v zádech i ze zdánlivě přátelských lidí?

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Neil Gaiman, který napsal knižní předlohu, zkrátka umí tvořit světy plné znepokojivé magie a zvládne se dobře napojit na dětskou fantazii. Koralína je feel good snímek, který ti pomůže užít si hezký rodinný Halloween, i když horory nejsou zrovna tvým šálkem kávy.

Délka filmu: 1 hodina 36 minut
Kde si film pustit: Apple TV+
Režie: Henry Selick
Předloha: Neil Gaiman
Scénář: Henry Selick
Hrají: Dakota Fanning, Dawn French, Teri Hatcher, Ian McShane, Jennifer Saunders, Keith David, John Hodgman, Emerson Tenney


V tom domě straší (2006)

Všude dobře, doma nejlíp? Tak to u domu z tohoto filmu rozhodně neplatí. Strašidelná stavba je totiž pořádně hladová a dokáže pohltit, kohokoliv si zamane. Po nešťastné nehodě se mladý chlapec Walter s přáteli rozhodne, že je potřeba s ďábelskou stavbou bojovat. I když mají na své straně jejího nájemníka, je jim jasné, že nepůjde o nejsnadnější bitvu.

Děsivé domy jsou vděčným hororovým tématem a dokážou člověka zdravě vyděsit, i když jsou jako v případě snímku Gila Kenana pouze animované. Zároveň právě to dělá z filmu rodinnou mysteriózní záležitost, kterou si užijí tvoji rodiče, ty i mladší sourozenci.

Délka filmu: 1 hodina 31 minut
Kde si film pustit: Netflix
Režie: Gil Kenan
Předloha: Dan Harmon
Scénář: Pamela Pettler, Dan Harmon, Rob Schrab
Hrají: Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal, Jon Heder, Jason Lee, Spencer Locke, Mitchel Musso, Nick Cannon


Zlo přichází (1983)

Tajuplný příběh o cirkusu, který zavítá do městečka na americkém středozápadě. Na tomhle šapitó je ale něco špatně. Vlastní ho totiž samotný ďábel, který plní lidem přání, vybírá si za to ale svoji daň. Zlo přichází v lecčem připomíná například román Nezbytné věci od Stephena Kinga, který jsi ve volné adaptaci mohl*a vidět i v seriálu Rick and Morty.

Doporučeno
Nové Hunger Games se hodně podobají těm původním. Dojíždí na přílišnou délku a chabou akci Nové Hunger Games se hodně podobají těm původním. Dojíždí na přílišnou délku a chabou akci 14. listopadu 2023 17:01

Osmdesátková hororovka Jacka Claytona adaptuje příběh slavného Raye Bradburyho. Na disneyovku Zlo přichází se možná trochu pozapomnělo, ale rozhodně stojí za to ji znovu objevit. A kdy, když ne na Halloween?

Délka filmu: 1 hodina 35 minut
Kde si film pustit: Film není na streamovacích platformách
Režie: Jack Clayton
Předloha: Ray Bradbury
Scénář: Ray Bradbury
Hrají: Jason Robards, Jonathan Pryce, Diane Ladd, Royal Dano, Vidal Peterson, Shawn Carson, Mary Grace Canfield, Jake Dengel


Záhrobní komando (1987)

Jednotka dětí neohroženě bojuje proti monstrům nejen pomocí vlastní bezelstnosti a bezprostřednosti. Záhrobní komando si můžeš představit jako partu z Krotitelů duchů, když ještě chodila do školy. Stejně jako Bill Murray a jeho přátelé střílí jednu hlášku za druhou, svého přídělu vtípků se dočkáš i tady.

Záhrobní komando má velmi povedené kostýmy a na svou dobu i efekty, které schovává za určitý nádech béčkovosti. Na Halloween se hodí víc než dobře, už kvůli tomu, že ve filmu najdeš klasické strašáky, jako je mumie, Frankensteinovo monstrum nebo Drákula.

Délka filmu: 1 hodina 22 minut
Kde si film pustit: Film není na streamovacích platformách
Režie: Fred Dekker
Scénář: Shane Black, Fred Dekker
Hrají: Andre Gower, Robby Kiger, Stephen Macht, Duncan Regehr, Tom Noonan, Jon Gries, Brent Chalem, Ryan Lambert, Ashley Bank


Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (2004)

Sourozenci Baudelairovi se kvůli požáru stanou sirotky a dostanou se do péče nepříliš sympatického hraběte Olafa. Krutý příbuzný se příliš nezabývá tím, jestli děti prosperují nebo jestli jim je dobře. Jde mu hlavně o dědictví, které má získat nejstarší ze tří sourozenců Violet.

Doporučeno
„Porno je taky takovej sport.“ Podívej se, jak probíhalo natáčení filmu Její tělo „Porno je taky takovej sport.“ Podívej se, jak probíhalo natáčení filmu Její tělo 6. listopadu 2023 9:00

Olaf, který si v podání Jima Carreyho krade celý film pro sebe, dětem vymýšlí obzvlášť podlé a smrtelné pasti a ty si tak můžeš užít napětí z toho, jak se jim z nástrah podaří vyhrabat. Kromě toho tě bude bavit dětská, ale stále znepokojivá stylizace. Na rodinný večer je Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod ideální volbou.

Délka filmu: 1 hodina 48 minut
Kde si film pustit: SkyShowtime
Režie: Brad Silberling
Předloha: Daniel Handler
Scénář: Robert Gordon
Hrají: Jim Carrey, Liam Aiken, Emily Browning, Kara Hoffman, Shelby Hoffman, Jude Law, Timothy Spall, Catherine O'Hara


Wendell a Wild (2022)

Pokud máš rád*a tvorbu Jordana Peela a Keegana-Michaela Keye, potěší tě film Wendell a Wild, ke kterému komická dvojice napsala scénář a objevila se i v hlavních rolích. 

Film z produkce Netflixu vypráví o příběhu mladé punkerky, která uzavře podivnou dohodu se dvěma vypočítavými démony. Ti si od té doby mohou užívat kratochvíle nejen v podsvětí, ale také v říši živých.

Wendell a Wild ti může především stylem připomínat Koralínu nebo loutkové burtonovky. Zároveň je v něm ale skvělá a vtipná dynamika hlavních démonů, film je moderní, svižný a jeho sledování rozhodně nebude ztrátou času.

Délka filmu: 1 hodina 45 minut
Kde si film pustit: Netflix
Režie: Henry Selick
Scénář: Henry Selick, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Clay McLeod Chapman
Hrají: Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Lyric Ross, Angela Bassett, James Hong, Tamara Smart, Ramona Young, Ving Rhames
Domů
Sdílet
Diskuse