Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
7. listopadu 2023 v 13:27
Čas čtení 3:05
Barbora Volfová

Teplý oběd do práce hotový, než bys řekl švec? Připrav si doma populární polévku v zavařovačce

Teplý oběd do práce hotový, než bys řekl švec? Připrav si doma populární polévku v zavařovačce
Zdroj: Pexels/ volně k užití
GASTRO RECEPTY
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe rychlé polévky do zavařovací sklenice. V článku najdeš recept na miso, kokosovou i minestrone.

Každý z nás někdy zažije scénář, kdy se mu fakt nechce po vytíženém pracovním dni ještě stát hodinu u plotny a vyvařovat na další den. „Zítra si skočím někam na polední meníčko.“ Aby se tato typická věta neopakovala během týdne tak často, máme pro tebe vychytávku na rychlou polévku v zavařovačce. 

Příprava ti zabere jen pár minut a většinu ingrediencí už doma určitě máš. Kombinace přísad do polévky se dá dle chuti obměňovat, takže tě nikdy neomrzí. V práci stačí připravené ingredience na polévku jen zalít horkou vodou a máš uvařeno. V článku najdeš tři varianty vhodné i pro vegany. Dobrou chuť! 

Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.

Nejdříve ti popíšeme, jak se obecně polévka připravuje, a pak se vrhneme na konkrétní recepty.

Na polévku do zavařovačky budeš potřebovat

  • Zavařovací sklenici (čím větší, tím lepší),
  • masový nebo rostlinný protein, 
  • polévkový základ,
  • nudle,
  • zeleninu,
  • koření. 

Počítej s tím, že polévka se v podstatě nevaří, pouze zalévá horkou vodou, tudíž volba surovin by tomu měla odpovídat (nepoužívat syrové maso). Můžeš například použít předvařené krevety, které stačí jen ohřát, nebo zbytky uvařeného masa. Doporučujeme také vyzkoušet tofu či tempeh. Tofu je chuťově neutrální, takže vyniknou ostatní chutě v polévce.

vaření
Zdroj: Pexels/ Rfs studio/ volně k užití

To samé platí s nudlemi. Nejlepší volbou jsou určitě instantní rýžové nudle či předvařené nudle udon. Pokud ti zbyla rýže, quinoa nebo fazole, šup s nimi do sklenice. Do polévky můžeš přihodit také jakékoliv zbytky zeleniny, které se na tebe smějí v lednici.

Velmi důležitý je také typ polévkového základu. Doporučujeme pastový oproti klasickému bujonu. Pokud skladuješ v mrazáku kostky domácího bujonu, jsi hrdina! Recept na něj najdeš zde. Skvělou volbou plnou exotických chutí jsou miso pasty a chilli pasty.

Vrstvení polévky je jednoduché. Ingredience se snaž nakrájet na malé kousky či plátky. Na dno sklenice poputují tekuté ingredience (polévkový základ), potom přidáš hutnější složky (protein a zelenina) a navrch ty nejjemnější (nudle). Takto připravenou polévku skladuj před zalitím v lednici. V práci už stačí jen polévku zalít vroucí vodou, několikrát polévku zamíchat, aby se všechny chutě smíchaly dohromady, a můžeš vesele hodovat s plnou peněženkou v kapse.

Miso nudlová polévka

Budeš potřebovat:

12 lžičky červené miso pasty, 

1 polévkovou lžíci sójové omáčky,

½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru,

½ lžičky prolisovaného česneku,

2 houby shiitake nebo žampiony nakrájené na tenké plátky,

1 nastrouhanou mrkev, 

hrst najemno nakrájené jarní cibulky,

hrst baby špenátu,

porci instantních rýžových nudlí,

500 ml horké vody,

špetku pepře a chilli podle chuti,

volitelné  hrst proteinu (tofu, vařené maso, předvařené krevety).

Miso pasta je japonský svatý grál nabitý chutí umami, navíc obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení. Postup na přípravu polévky je jednoduchý. Na dno sklenice vlož nejprve miso pastu, sójovku, česnek a zázvor. Další vrstvu tvoří zvolený protein, houby a nakonec zelenina. Přidej nudle, zavři víčko a skladuj v lednici. 

Pro tip: Zavařovací sklenici s připravenými ingrediencemi na polévku nech po vyndání z lednice pár minut odstát, aby ti po zalití vroucí vodou nepraskla.
polévka
Zdroj: Youtube (The domestic geek)

Kokosová kari polévka

Budeš potřebovat:

10 polévkových lžic kokosového mléka,

1 čajovou lžičku červené kari pasty,

1 čajovou lžičku rajčatové pasty,

1 polévkovou lžíci arašídového másla,

1 čajovou lžičku rybí omáčky,

1 čajovou lžičku sójové omáčky,

4 nakrájená cherry rajčátka,

½ lžičky nastrouhaného zázvoru,

½ lžičky prolisovaného česneku,

1 díl zeleninového základu, 

1 porci předvařených nudlí,

hrst najemno nakrájené jarní cibulky,

hrst koriandru,

šťávu ze ¼ limetky, 

500 ml horké vody,

špetku pepře a chilli podle chuti,

volitelné  hrst proteinu (tofu, vařené maso, předvařené krevety).

Kokosová kari polévka tě stoprocentně zahřeje během dušičkového počasí. V kanceláři se za tebou všichni budou otáčet, protože vůně kari pasty, zázvoru a limetky je neodolatelná. Na dno sklenice přidej nejdříve polévkový základ, kari a rajčatovou pastu. Následuje sójová a rybí omáčka, zázvor a česnek. Další vrstvu tvoří protein a zelenina a nakonec nudle a bylinky.

polevka
Zdroj: Youtube/ Tasty

Minestrone

Budeš potřebovat:

2 čajové lžičky kuřecího nebo zeleninového základu,

2 lžíce rajčatové pasty, 

hrst mražené zeleninové směsi,

hrst opláchnutých konzervovaných fazolí,

¼ lžičky oregana,

1 porci cuketových špaget  recept na přípravu najdeš zde,

hrst hladkolisté petrželky,

sůl a pepř na dochucení,

volitelné hrst proteinu (tofu, vařené maso, předvařené krevety).

Zeleninovou polévku s nádechem Itálie připravíš dřív, než řekneš „minestrone“. Nemusíš se totiž obtěžovat s krájením zeleniny, vystačí ti mražená. Na dno sklenice přidej zeleninový základ a rajčatovou pastu. Potom přidej protein, fazole, zeleninu a nakonec cuketové špagety, které jsou výbornou náhražkou instantních nudlí. Pokud jedeš low carb dietu, určitě sáhni po nich.

Kreativitě se u polévek meze nekladou. Neboj se vymyslet své vlastní kombinace, určitě si na výsledném pokrmu pochutnáš. V anketě nám dej vědět, která verze polévek tě nejvíce zaujala.

Anketa:
Kterou variantu polévky doma vyzkoušíš?
Kokosovou, miluji asijské chutě.
Minestrone, je nejjednodušší.
Miso, chci žít dlouho jako Japonci.
Všechny!
Kokosovou, miluji asijské chutě.
23 %
Minestrone, je nejjednodušší.
18 %
Miso, chci žít dlouho jako Japonci.
50 %
Všechny!
9 %
Domů
Sdílet
Diskuse