Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2023 8:02
Čas čtení 0:39
Lucie Kotvalová

OBRAZEM: Unikátní záběry divoké přírody. Takhle vypadá hmyzí matka chránící vajíčka

OBRAZEM: Unikátní záběry divoké přírody. Takhle vypadá hmyzí matka chránící vajíčka
Zdroj: GDT EWPY 2023/Javier Aznar González
ZAJÍMAVOSTI FOTOGRAFOVÁNÍ
Uložit Uložené

Evropským fotografem divoké přírody roku 2023 se stal španělský biolog Javier Aznar González de Rueda. Vyfotografoval hmyzí matku, která hlídá svá vajíčka a larvy.

Německá společnost pro přírodní fotografii zná své vítěze. V její každoroční soutěži o post „fotografa roku divoké přírody“ letos vyhrál španělský fotograf Javier Aznar González de Rueda. Jeho neuvěřitelně detailní snímek zachycuje samičku brouka s odborným názvem Antiteuchus tripterus, která si chrání vajíčka a čerstvě vylíhlé larvy.

Mateřskou péči a lásku pozoroval v největší ekvádorské chráněné oblasti, v národním parku Yasuní, po dobu dvou týdnů. „Samice brouka střežila snůšku vajíček na malé větvi. K mému překvapení se ukázalo, že chránila nejen vajíčka, ale i larvy až do jejich prvního vylíhnutí,“ popsal fotograf a biolog.

Fotograf podle vyjádření věří, že síla fotografie může pomoci chránit planetu i její faunu a flóru. Doufá proto, že i svými snímky upozorní veřejnost na naléhavou potřebu chránit divokou přírodu.

Ceny byly uděleny i v dalších kategoriích zahrnujících ptáky, savce, krajinu a podmořský svět. Do soutěže zaslali své snímky fotografové a fotografky ze 42 zemí.

V galerii se můžeš podívat na naše oblíbené snímky.

Celkovým vítězem se stal španělský fotograf Javier Aznar González de Rueda. Snímek ukazuje matku brouka s odborným názvem Antiteuchus tripterus, která chrání svá vajíčka a čerstvě vylíhlé larvy. Mateřský akt fotograf zachytil v ekvádorském národním parku Yasuní.V kategorii „Ptáci“ vyhrál maďarský fotograf Csaba Daróczi se svým snímkem „Pták v lese“.V kategorii „Savci“ vyhrál Jens Cullmann. Jeho snímek se jmenuje „Poslední tanec?“. Zobrazuje lva v národním parku Mana Pools v Zimbabwe, který loví ve stádu bizonů.Se svým snímkem „Lišejníková večeře“ vyhrál Roberto Bueno. Zvítězil v kategorii „Rostliny a houby“.
Zobrazit galerii
(9)

Na všechny fotografie se můžeš podívat tady.

Domů
Sdílet
Diskuse