Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. listopadu 2023 23:43
Čas čtení 4:19
Ondřej Jarůšek

Brutální knock-out, drtivý kop mezi nohy a nový šampion. Co všechno přinesl Oktagon 48 v Manchesteru?

Brutální knock-out, drtivý kop mezi nohy a nový šampion. Co všechno přinesl Oktagon 48 v Manchesteru?
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace Oktagon MMA zapíchla svoji vlajku na dalším trhu. V sobotu uspořádala turnaj v Manchesteru, který se stal dějištěm očekávaného turnaje Oktagon 48.

Deset zápasů, intenzivní bitvy a nový šampion. Oktagon 48 nabídl nabitou kartu plnou atraktivních soubojů, dočkali jsme se finále televizní show Oktagon Challenge, která proti sobě postavila zástupce Anglie a Irska, do klece se vůbec poprvé postavily známé osobnosti tamního showbyznysu a hlavním hřebem se stala korunovace krále muší váhy.

Podle slov promotéra Ondřeje Novotného do AO Areny přišlo kolem 4500 fanoušků a fanynek. Kapacita tedy zaplněna nebyla, bojovníci se ale rvali tak srdnatě, jako kdyby vyprodáno bylo. Podívej se s námi, jak celá akce probíhala.

Zápas Jaroslav Pokorný vs. Shem Rock byl na poslední chvíli zrušen kvůli kopu, kterým Rock zranil Pokorného během jejich pátečního staredownu. Jejich zápas se odkládá na prosincový turnaj Oktagon 51. 
Doporučeno
Měl rakovinu varlat, vážil 49 kilo a doktoři mu dávali tři měsíce života. „Chci být světovým šampionem,“ říká bojovník z Oktagonu Měl rakovinu varlat, vážil 49 kilo a doktoři mu dávali tři měsíce života. „Chci být světovým šampionem,“ říká bojovník z Oktagonu 3. listopadu 2023 6:00
oktagon48oktagon48oktagon48oktagon48
Zobrazit galerii
(18)

Český kat poslal hasiče do důchodu

Celý galavečer v Manchesteru odstartoval střet účastníků Oktagon Challenge. Proti sobě se postavili Angličan Hascen Neri Gelezi a Ir Aaron McDonald, pro kterého se jednalo o profesionální debut.

McDonald v prvním kole vyvíjel snahu přenést boj na zem, paradoxně to byl ale on sám, kdo se nakonec ocitl ve spodní pozici. Zkušenější Gelezi v dominanci pokračoval i v první půlce druhého kola, v jeho druhé polovině se však ocitl pod McDonaldem, který se následně přesunul soupeři do zad a snažil se (neúspěšně) nasadit škrcení. Třetí kolo už měl ale Gelezi plně pod kontrolou, nepříjemnými calfkicky takřka zneškodnil levou nohu McDonalda a po jeho konci nemohlo být pochyb o výhře Angličana na body. Gelezi se tak stal prvním vítězem večera.

Britský hasič Lee Chadwick už sice hlásil konec kariéry, ale nakonec v sobě ještě našel oheň a rozhodl se nastoupit do posledního zápasu. V něm změřil síly s českým fighterem Zdeňkem Polívkou. Ten hned v prvním kole vzal Chadwicka na zem a připravil mu tvrdý ground and pound, Brit se však opakovaně pokusil nasadil Polívkovi páku na nohu. Polívka ale tyto pokusy ubránil.

Doporučeno
Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA 2. května 2024 11:00

Patnáct minut před limitem vítěze nepřineslo, a tak dostali slovo bodoví rozhodčí. Všichni tři za vítěze určili Polívku, který se tak po dvou prohrách v řadě vrátil do vítězného sedla, zatímco Chadwick končí kariéru jako poražený. 

oktagon48
Zdroj: OKTAGON MMA

V rámci domluvené váhy do 68 kilogramů se představili Shoaib Yousaf a Konmon Deh, pro které šlo o premiéru v organizaci. O obou ale ještě určitě uslyšíme. Diváci a divačky se totiž stali svědky napínavého, tříkolového zápasu, u kterého za delší provaz jasně tahal „Assassin“ Yousaf, který si tak odnesl zaslouženou výhru na body. Konmon Deh mu však navzdory tomu, že zápas přijal jako náhradník teprve před pár týdny, přichystal těžký boj. V pérové divizi organizace jsme je velmi pravděpodobně neviděli naposledy.

Doporučeno
Ondřej Novotný o promotérovi Clash of the Stars: Když se obklopuješ debily, staneš se debilem Ondřej Novotný o promotérovi Clash of the Stars: Když se obklopuješ debily, staneš se debilem 1. listopadu 2023 9:31

Tvrdé finiše v prvním kole

Hvězda organizace Alex Lohoré pojala nástup do klece velmi osobitě. Stal se totiž prvním bojovníkem, který si svou píseň živě zarapoval přímo v aréně. Na turnaji Oktagonu 48 se mu soupeřem stal moldavský Dracula Ion Surdu, který je mistrem na ukončení v prvním kole. A svoji dravost znovu potvrdil. Surdu v první pětiminutovce otřásl Lohorém tvrdým hákem, po kterém inkasoval „Da Killa King“ další ostrou kombinaci a padl bradou přímo k zemi. Ion Surdu se tak stal prvním mužem večera, který si odnesl ukončení před limitem.

oktagon48
Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní kartu otevřelo finále show Oktagon Challenge, ve které se o titul pro vítěze pobili Denis Frimpong z Irska a George Staines z Anglie. Angličan nastupoval do svého profi debutu a lepší premiéru si přát nemohl. Staines hned v úvodu nasadil přímo ďábelské tempo a svého rivala na zemi u pletiva zasypával jedním divokým úderem za druhým. Ira prakticky vůbec k ničemu nepustil a svou převahu s každým dalším kolem jen umocňoval.

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Přestože to byl Angličanův první profesionální zápas, počínal si naprosto suverénně. Jeho tažení vyvrcholilo ve čtvrtém kole, kdy zbitému a vyčerpanému Frimpongovi nasadil submisi (gilotinu) a donutil jej zápas odklepat. Staines se tak po právu stal šampionem Oktagon Challenge a domácí publikum jej odměnilo jásotem. 

O jedno z nejrychlejších ukončení večera se postaral Jack Cartwright, který si jedinou porážku v kariéře odnesl ze zápasu v Dana White's Contender Series. V sobotu jej vyzval Júnior Assis, který ale nebezpečnému Angličanovi nedokázal dlouho vzdorovat. V čase 2:15 prvního kola Cartwright rozhodl zápas submisí (americana) a hned poté vyzval šampiona bantamové váhy Jonase Mågårda, se kterým se přímo na místě pustil do divoké hádky. Mågård mu nabídl boj 29. prosince v Praze na Oktagonu 51.

Bleskurychlé ukončení přinesl i projekt Stage to the Cage, kde po dlouhých měsících tréninku do svého prvního (a asi posledního) MMA zápasu nastoupili komik Paul Smith a televizní hvězda Jake Quickenden. Už prvním úderem dal Quickenden svému soupeři pocítit, že tohle na body nebude. Smith se sice snažil vzdorovat a souboj přenést na zem, ale tvrdší a přesnější Quickenden po necelých dvou minutách poslal tvrdou kombinací Smitha k zemi. A byl konec.

Svým způsobem ale oba odešli jako vítězové. I Jake Smith totiž sklidil ovace, a to za svou oddanou přípravu a rozhodnutí darovat peníze ze zápasu na dobročinné účely.

Smolné koleno do slabin

Zřejmě nejsmolnější výsledek celého turnaje přinesl zápas mezi Jakubem Bahníkem a Akonnem Wanlissem. Po pouhých 25 sekundách prvního kola trefil Wanliss naskočeným kolenem Bahníka do slabin a český zápasník už bohužel nebyl schopen dál pokračovat. Zápas tak skončil výsledkem no contest, tedy bez vítěze.

oktagon48
Zdroj: OKTAGON MMA

Pod hlavní předzápas večera se podepsali Scott Askham a Marc Doussi v domluvené váze do 92,5 kilogramu. Bitva nabídla zejména wrestlingovograpplingové měření sil, ze kterého vítězně jednohlasně vyšel Scott Askham. Pro veterána organizací jako KSW, ACB a UFC se jednalo o první zápas pod hlavičkou Oktagonu a svou premiéru úspěšně zvládl. Po dvou prohrách v řadě v KSW se vrátil jako vítěz a na tento skalp bude chtít brzy navázat dalším.

Tržná rána rozhodla o šampionovi

Hlavní zápas večera a bitva o opasek v muší váze přinesly trochu rozporuplné rozuzlení. Muž s velkým příběhem Aaron Aby v bitvě už od prvních chvil dominoval a bývalému bojovníkovi UFC Eliasi Garciovi dal jasně najevo, že tempo bude vražedné.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Naneštěstí pro něj jej ale Garcia v prvním kole trefil kolenem přímo nad oko, čímž Abymu způsobil ošklivou tržnou ránu. Po prvním kole se sice cutmanům podařilo krvácení částečně zastavit, ale rána to byla tak hluboká, že po druhém kole byl doktor nucen zápas v neprospěch Abyho ukončit, ačkoliv zápas do té doby jasně vyhrával.

Novým šampionem muší divize se tím pádem stal Elias Garcia, který svému soupeři, jenž v minulosti překonal rakovinu, vzdal hold a vyjádřil mu respekt. Aby po boji řekl, že jeho hlavním cílem v životě je inspirovat ostatní, a zároveň si taky řekl o odvetu. Zda druhou šanci na zisk opasku dostane, zatím oficiálně není známo.

oktagon48
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse