Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. listopadu 2023 13:57
Čas čtení 0:55
Ondřej Jarůšek

Tvůrci Fortnite žalují Google. Ten se brání, že nedělá nic nelegálního

Tvůrci Fortnite žalují Google. Ten se brání, že nedělá nic nelegálního
Zdroj: Epic Games/propagační materiál
TECH FORTNITE GAMING GOOGLE
Uložit Uložené

V San Francisku začal soudní boj mezi herní firmou Epic Games a společností Google. Tvůrci Fornite se dříve soudili kvůli digitálnímu obchodu i s Applem.

Předmětem soudního sporu mezi Epic Games a Googlem je dlouhodobě známá nespokojenost herních vývojářů s obchodem Google Play. Podle týmu stojícího za herním hitem Fortnite funguje digitální obchod od Googlu jako nelegální monopol a za prodeje si bere provizi 30 procent. Informuje o tom stanice BBC.

Google se však žalobě ze strany Epic Games brání tím, že uživatelé mají více způsobů, jak si stahovat aplikace na zařízení s Androidem, zástupci firmy proto odmítají, že by se jednalo o monopol.

Doporučeno
Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu 1. listopadu 2023 17:00

Podle tvrzení Epic Games společnost Google „eliminovala veškerou konkurenci v oblasti distribuce aplikací na Android za využití nespočtu smluvních a technických bariér“. Google však trvá na tom, že na jeho platformě existuje více konkurence než na jakémkoliv jiném operačním systému.

Fortnite.
Fortnite. Zdroj: Epic Games/propagační materiál/volně k užití

Tvůrci z Epic Games z velmi podobného důvodu žalovali v roce 2021 také společnost Apple. Soud dle BBC tehdy dospěl k závěru, že Apple monopol nemá, ale musí povolit alternativní platební systémy. Kalifornská společnost chtěla, aby všechny aplikace na Apple používaly její platební systém. Obě strany se tehdy odvolaly, a jak informuje 9to5mac, v odvolání letos na jaře Apple zvítězil.

Studio Epic Games vede soudní spory s Googlem a Applem už léta a zatím se nezdá, že by tomu mělo být v dohledné době jinak. V minulosti zase naopak Google a Apple žalovaly Epic Games kvůli obcházení platebního systému. V souvislosti s tím byl Fortnite odstraněn jak z App Store, tak z Google Play.

Domů
Sdílet
Diskuse